Što se tiče EU, valuta u trgovini sa iranskom naftom biće evro?

Što se tiče EU, valuta u trgovini sa iranskom naftom biće evro?

Spoljni vetrovi blago zaljuljali stabilnost nemačke ekonomije

BERLIN, 23.05.2018
SEEbiz.eu

Stopa rasta nemačke ekonomije prepolovljena na 0,3 odsto, što je čini najnižom u proteklih šest kvartala. Kao takva je podstakla zabrinutost da glavni motor rasta u Evropi gubi zamah i da je petogodišnji uspon možda dosegnuo vrhunac. Iz Bundesbanke poručuju da među rizicima za globalni rast ostaju pre svega američka trgovinska politika i aktualni spor SAD-a i Kine koji bi mogao prerasti u širi trgovinski rat.

Ilustracija foto: pixabay.com

Merkel u Kini nakon Trampovih pretnji trgovinskim ratom

Nemačka kancelarka Angela Merkel nastojaće u četvrtak tokom posete Kini da učvrsti odnose s najvećim svetskim izvoznikom kako bi se. upskos nesuglasicama, zajedničkim snagama oduprli SjedinjenimAmeričkim Državama što se tiče međunarodne trgovine i Irana. Kako prenosi SEEbiz, primarni cilj Merkelove biće skiciranje zajedničkog nemačko-kineskog odgovora na pretnje amaeričkog predsednika Donalda Trampa da će uvesti carine na čelik i aluminijum. "Dve zemlje slažu se da su otvaranje tržišta i uređena svetska trgovina potrebni. To je centralni aspekt putovanja", poručila je portparola nemačke kancelarke, Martina Fiec. Inače, Kina je prvi

Sudeći po najnovijim vestima, najjača ekonomija Evrope zadržava tu titulu, mada opšta situacija postaje napeta.

Naime, kako prenosi SEEbiz, rast nemačke ekonomije ostaje snažan ali je bazični po svoj prilici oslabio. Bundesbanka je u svom redovnom mesečnom biltenu upozorila ujedno na kontinuirane rizike globalnog trgovinskog rata.

Oni razlog za posustajanje rasta u prvom kvartalu vide u spoljašnjim faktorima, ali ipak kažu da je oporavak još moguć premda je ukupni zamah ponešto oslabio.

"Očekivali smo da će se rast aktivnosti u Nemačkoj nastaviti. Međutim, temeljni zamah u ekonomiji možda je posustao ranije nego što se očekivalo, uz tempo rasta tek nešto iznad potencijalnog. To bi upućivalo na zaključak da će ionako visoka stopa iskorištenosti kapaciteta u budućnosti rasti sporije", procenjuju u Bundesbanci. Takođe, iz ove finansijske kuće navode da je knjiga industrijskih porudžbina solidna iako je industrijska proizvodnja u prvom kvartalu bila slabija od očekivanja.

Statistika kaže da je kvartalna stopa rasta nemačke ekonomije prepolovljena na 0,3 odsto, što je čini najnižom u proteklih šest kvartala. Kao takva je podstakla zabrinutost da glavni motor rasta u Evropi gubi zamah i da je petogodišnji uspon možda dosegnuo vrhunac.

To posustajanje rasta, kako navodi SEEbiz, dolazi u nezgodnom trenutku za Evropsku centralnu banku (ECB) u kojoj se vode rasprave o mogućem okončanju programa kupovine obveznica, vrednom 2.550 milijardi evra.

Takođe, iskazuje se zadovoljstvo što je rast sada dovoljno snažan da podstakne inflaciju.

Iz Bundesbanke ipak „stišavaju strah“, tvrdeći da usporavanje treba posmatrati u kontekstu izuzetno snažnog zamaha od sredine 2016. godine. "Među potrošačima i dalje vlada dobro raspoloženje, a na globalnom nivou bi pozitivna ekonomska kretanja trebalo da se nastave u idućim kvartalima", stoji nadalje u njihovom biltenu.

Na kraju, iz Bundesbanke poručuju da među rizicima za globalni rast ostaju pre svega američka trgovinska politika i aktualni spor SAD-a i Kine koji bi mogao prerasti u širi trgovinski rat.