Srbija Republici Srpskoj za četiri godine donirala više od 21,5 miliona evra

Srbija Republici Srpskoj za četiri godine donirala više od 21,5 miliona evra

Srbija treba da iskoristi iskustva i pomoć Kine u oblasti digitalne ekonomije

BEOGRAD/HANGDŽOU, 25.09.2018

Grad Hangdžou gde je održana Prva međunarodna konferencija o digitalnoj ekonomiji na putu svile, a na kojoj je učestvovala i naša delegacija, je najveće tržište na svetu u kojem se plaćanja ostvaruju putem mobilnih telefona pri čemu se u 95 odsto prodavnica u gradu, kao i u 98 odsto taksi vozila podržava plaćanje sa mobilnih telefona, a u gradskom prevozu autobusima ili podzemnoj železnici u 100 odsto slučajeva.

Hangdžou foto: pixabay.com

Privredna saradnja između Srbije i Kine sve je jača. Kinezi su kod nas prisutni u najrazličitijim projektima, a kako navodi RTS, druga ekonomiija sveta  će u narednih pet godina u projekte na "digitalnom putu svile" uložiti 100 milijardi juana. Na Prvoj međunarodnoj konferenciji o digitalnoj ekonomiji na putu svile u Hangdžou je jedna od tema bila i to kako Srbija može da iskoristi priliku i podršku koju dobija od Pekinga.

Pomenuti grad ima devet miliona stanovnika i strateška je raskrsnica na digitalnom putu svile, upravo zahvaljujući primeni inovacija i nove tehnološke revolucije."Hangdžou je zahvaljujući ranom pristupu digitalizaciji ostvario značajne efekte u organizaciji gradskog saobraćaja, u zdravstvu, zaštiti životne sredine, turizmu, bezbednosti i drugim oblastima", rekao je gradonačelnik Hangdžoua Sink Si Li.

Prema njegovim rečima, ovaj grad 200 kilometara udaljen od Šangaja je najveće tržište na svetu u kojem se plaćanja ostvaruju putem mobilnih telefona pri čemu se u 95 odsto prodavnica u gradu, kao i u 98 odsto taksi vozila podržava plaćanje sa mobilnih telefona, a u gradskom prevozu autobusima ili podzemnoj železnici u 100 odsto slučajeva.

Što se tiče naše pozicije u svetu digitalne ekonomije, Srbija je gradi postupno, saradnjom Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije sa Nacionalnom komisijom za reforme i razvoj Kine. "Mi želimo da naučimo od vas ne samo o pametnim gradovima, logistici, pametnoj poljoprivredi, e-trgovini, već i o tome kako da digitalizacija i digitalna ekonomija učini ljudima svakodnevni život lakšim i kako nam može pomoći da prevaziđemo jaz između urbanih i ruralnih delova naše zemlje", kaže državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Ona je naglaila da je ipak najbitnije kakav efekat digitalna ekonomija može imati na borbu protiv siromaštva.

Kako navodi RTS, konkretnu korist ubrzo će osetiti i Niš koji je potpisao pismo o namerama o saradnji sa Hangdžuom. Član Gradskog veća Niša Mihajlo Zdravković, kaže da će to za Niš značiti pre svega unapređenje naprednih tehnolohija, jer Niš organizuje svake godine Forum naprednih tehnologija gde okuplja sve one koji se tim bave. "Pozvali smo kolege izd Hangdžou da vide šta Niš može da ponudi, čujemo njihova iskustva i pozovu njihove kompanije da ulažu u grad Niš", kaže Zdravković.

Podsetimo, jedan od rezultata saradnje Srbije i Kine je i pokretanje Međunarodnog industrijskog partnerstva, čiji su potpisnici i najveće kineske kompanije. Među njima je i "Alibaba", gigant elektronskog poslovanja, sinonim savremene Kine, čije je sedište u Hangdžou i sa kojom se privode kraju konkretni dogovori.

"Pre svega saradnja će se realizovati u oblasti elektronskog plaćanja, dolasku pej platforme i oblasti onlajn turizma", kaže Tatjana Matić. Da odnosi dve države jačaju potvrđeno je i na sastanku sa predstavnicma Nacionalne komisije za reforme i razvoj. Jasno je rečeno da će Kina, ubuduće više poslovati sa malim i srednjim preduzećima i da je spremna da, kroz kredite, otvori put na kinesko tržište i takvim firmama iz Srbije.