Poziv srpskim firmama da investiraju u Luku Bar

Poziv srpskim firmama da investiraju u Luku Bar

Republika Srpska i Srbija jačaju saradnju u odbrambenoj industriji

SARAJEVO/BEOGRAD, 14.12.2017
www.srbija.gov.rs

Prema rečima srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji je u poseti Bosni i Hercegovini, već u petak, 15. decembra, „Fabrika motora specijalne namene“ će potpisati ugovor sa Ministarstvom odbrane za remont deset tenkovskih motora u ukupnoj vrednosti od 63 miliona dinara

foto: mod.gov.rs

 „Ministarstvo odbrane i Vlada Republike Srbije veoma su zainteresovani da odbrambena industrija Republike Srpske bude uspešna, kako bi mogla da zadovolji i naše potrebe“, poručio je ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin tokom obilaska Centra za obuku za operacije podrške miru u Butmiru i „Fabriku motora specijalne namene“ a.d. Pale.


Kako je saopšteno iz Vlade, Vulin jeu sredu sa rukovodstvom fabrike na Palama razgovarao o sagledavanju mogućnosti za saradnju sa odbrambenom industrijom Republike Srpske.

„Već u petak ,15. decembra će „Fabrika motora specijalne namene“ potpisati ugovor sa Ministarstvom odbrane za remont deset tenkovskih motora u ukupnoj vrednosti od 63 miliona dinara, rekao je on i dodao da je to dobra vest za Pale i Republiku Srpsku i svakako pokazatelj ozbiljne zainteresovanosti za kapacitete odbrambene industrije Republike Srpske. 

„Mi verujemo da ekonomski razvoj i ekonomska saradnja sa Republikom Srpskom upravo rade u ovom cilju. Kada imamo uspešne, zaposlene ljude, imaćemo i mir i stabilnost“, naglasio je ministar odbrane.

Ministar industrije, rudarstva i energetike u Vladi Republike Srpske Petar Đokić izrazio je zahvalnost ministru Vulinu što je posetio Republiku Srpsku, posle posete Banjaluci u septembru ove godine. 

„Danas smo razgovarali o tome kako da, uz podršku Vlade Srbije i Republike Srbije, odnosno Ministarstva odbrane Republike Srbije, pomognemo i trasiramo budući put za ’Fabriku motora specijalne namene“, rekao je Đokić 

On je istakao da je želja Republike Srpske da dugoročno reši ovo pitanje kroz ulazak u postupak privatizacije „Fabrike motora specijalne namene“. 

Prema njegovim rečima, postupak bi sprovela Vlada Republike Srpske uz konsultacije sa Vladom Republike Srbije i drugim nadležnim institucijama u Srbiji na političkom nivou koje bi trebalo da odluče o tome na koji način da se uloži kapital u „Fabriku motora specijalne namene“.

Kako je saopšteno iz Vlade, Vulin će se sutra u Banjaluci sastati i sa zvaničnicima Republike Srpske – predsednikom Miloradom Dodikom i predsednikom Vlade Željkom Cvijanović.