Američke kompanije pohvalile poslovnu klimu u Srbiji

Američke kompanije pohvalile poslovnu klimu u Srbiji

Srbija Republici Srpskoj za četiri godine donirala više od 21,5 miliona evra

TREBINJE, 29.08.2018

Na zajedničkoj sednici dve Vlade u trebinju, srpska premijerka Ana Brnabić je ocenila da su najveći koraci u saradnji napravljeni u oblasti turizma, energetike, javne uprave i bezbednosti. "Naš zajednički komitet za energetiku omogućio je uslove za izgradnju dve hidroelektrane ukupne snage 90 megavata, a vrednost investicije je 200 miliona evra", rekla je premijerka RS Željka Cvijanović. Na sednici je između ostalog bilo reči o upošljavanju namenske industrije u Republici Srpskoj, što je oblast u kojoj je bilo stagnacije.

foto: RTRS

U Trebinju su se danas sastali predstavnici vlasti Republike Srpske i Srbije i tom prilikom organizovali zajedničku sednicu.

Prema rečima predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, naša zemlja je u prethodne četiri godine za projekte u Srpskoj investirala i donirala više od 21,5 miliona evra.

Kako je saopšteno iz naše Vlade, premijerka je istakla da su te projekte kandidovale lokalne zajednice, a da se oni odnose na različite oblasti, i u tom smislu pomenula most Bratoljub, izgradnju vodovodnog sistema u opštini Bileća, revitalizaciju starog grada u Trebinju, kao i izgradnju magistralnog puta prema Foči.

"Zajedničke sednice dveju vlada nisu samo protokolarne, već predstavljaju i signal da postoje konkretni projekti za sprovođenje", ukazala je predsednica Vlade Srbije.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo zbog toga što Vlada Srbije ima intenzivnu saradnju sa Vladom Republike Srpske, i podsetila na to da je danas održana deveta zajednička sednica, dok je prošla bila u novembru.

Takođe, zahvalila se 
predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i predsednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović na tome što su Srbiji konstantno pružali podršku u svim reformama, pa i političkim, za koje je potrebna velika doza hrabrosti.

Brnabić je podsetila na to da je prošle godine u decembru posetila Banjaluku povodom formiranja Fonda za lečenje dece u inostranstvu, što je bila inicijativa predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, kao i da je učestvovala i na različitim forumima koji su se održavali u RS.

Premijerka je dodala da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Trebinje prilikom otvaranja konzularne kancelarije, i ponovila da saradnja između Srbije i Republike Srbije nikada nije bila bolja.

Brnabić je ocenila da su najveći koraci u saradnji napravljeni u oblasti turizma, energetike, javne uprave i bezbednosti.

"U energetici imamo najviše potencijala, imali smo dve sednice energetskog komiteta, a danas je potpisan sporazum o izgradnji dve važne hidrocentrale", saopštila je Brnabić. Prema njenim rečima, to je prva energetska investicija koja će značajno uticati na rast BDP-a i značiće energetsku stabilnost i nezavisnost.

Cvijanović je rekla da je danas usvojeno 16 zaključaka koji su od interesa za razvoj Srbije i Republike Srpske i za poboljšanje odnosa. Ona je, govoreći o intenziviranju saradnje, navela da je na sednici razgovarano o upošljavanju namenske industrije u Republici Srpskoj, što je oblast u kojoj je bilo stagnacije.

"Naš zajednički komitet za energetiku omogućio je uslove za izgradnju dve hidroelektrane ukupne snage 90 megavata, a vrednost investicije je 200 miliona evra", precizirala je Cvijanović.

Brnabić kaže da se priprema dokumentacija za različite infrastrukturne projekte i saobraćajno povezivanje i u tom smislu pomenula auto-put Banjaluka– Doboj, ali i strateško povezivanje od Istočnog Sarajeva do Vardišta.

Cvijanović je, kada je reč o mostu Bratoljub koji je izgrađen pre godinu dana, istakla da još nije otvoren granični prelaz i poručila da Republika Srpska traži od organa Bosne i Hercegovine da odrade svoj deo posla, s obzirom na to da su Srbija i Republika Srpska svoj deo završile.