Srbija u ponedeljak otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

Srbija u ponedeljak otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

Trgovinska razmena sa Norveškom vredna 58,2 miliona evra

BEOGRAD, 02.07.2018
www.srbija.gov.rs

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je prilikom današnjeg susreta sa norveškom koleginicom Ernom Solberg u Beogradu, istakla da je Norveška jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije, koja je za 15 godina izdvojila 216 miliona evra kroz razvojnu pomoć, kao i da je ove godine duplirala iznos te pomoći na 6,3 miliona evra, sa 3,1 milion evra iz prošle godine. Ona je posebno navela da je polovina te pomoći upućena u ekonomski razvoj najsiromašnijih delova Srbije. Premijerke su se složile da ima prostora za poboljšanje saradnje.

Ilustracija foto: pixabay.com

"Ekonomska saradnja dveju zemalja raste, ali da je i dalje skromna", to je danas u Palati Srbije, a nakon susreta sa norveškom koleginicom, izjavila srpska premijerka Ana Brnabić.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Brnabić je navela da je prošla godina bila rekordna u trgovinskoj razmeni Srbije i Norveške sa 58,2 miliona evra , što je za osam odsto više nego 2016. godine.

„Postoji niz oblasti u kojima možemo da unapredimo saradnju i nadam se da će posle ove posete uslediti bolji imopuls za norveške investitore i njihovo interesovanje za Srbiju“, istakla je Brnabić.

Ona je istakla da od Norveške možemo mnogo da naučimo, i kroz Nordisjku poslovnu alijansu - privrednu komoru nordijskih zemalja, i to ne samo o ekonomiji, već i o regionalnoj stabilnosti i povezivanju.

Ona je ukazala na to da je Norveška jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije, koja je za 15 godina izdvojila 216 miliona evra kroz razvojnu pomoć, kao i da je ove godine duplirala iznos te pomoći na 6,3 miliona evra, sa 3,1 milion evra iz prošle godine.

Ona je posebno navela da je polovina te pomoći upućena u ekonomski razvoj najsiromašnijih delova Srbije.

„Norveška radi sa nama na projektima u vezi sa vladavinom prava, podržava rad na medijskoj strategiji, kao i na suzbijanju sive ekonomije“, napomenula je Brnabić.

Njena koleginica Erna Solberg je ocenila da Norveška i Srbija imaju dobre, partnerske odnose u političkom, ekonomskom i kulturnom domenu, kao i da Norveška pruža punu podršku Vladi Srbije u evropskim integracijama i svim reformskim naporima.

Zvanićnica iz Norveške je istakla da Srbija ima vodeću ulogu u domenu stabilnosti, kao i da Norveška ostaje posvećena pitanjima u vezi sa Zapadnim Balkanom.

Prema njenom mišljenju, Zapadni Balkan i dalje ima potrebu za većom stabilizacijom, ekonomskim razvojem i vladavinom prava.

„Nastojaćemo da pospešujemo saradnju u ovom regionu“, podvukla je premijerka Norveške.

Solberg je navela da postoji mogućnost za unapređene ekonomske saradnje dveju zemalja, te ukazala da je Srbija priznata destinacija za norveške kompanije, a važno je da se stvore jednaki i predvidivi uslovi za strane investitore, poput odgovarajućih poreskih i organizacionih uslova.

„Treba da poslužimo jedni drugima kao inspiracija“, zaključuje Solberg.