Otkupna cena maline i ove godine od 100 do 120 dinara?

Otkupna cena maline i ove godine od 100 do 120 dinara?

Prvi ugovori za IPARD već 10. juna?

BEOGRAD, 22.05.2018
TV Prva/www.minpolj.gov.rs

Govoreći za TV Prva, srpski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je posao oko IPARD fonda pri kraju, da u junu sledi potpisivanje prvih ugovora, kao i da će država nastaviti da pomaže mladima koji žele da se bave agrarom. On je u tom smislu, kao pozitivan primer iz okruženja, naveo Sloveniju sa kojom je ovih dana potpisam memorandum o daljem zajedničkom radu u toj oblasti.

foto: www.minpolj.gov.rs

EK zadovoljna odzivom za IPARD

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici pohvalio na upravo završenom Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu rad ministra Nedimovića i čitavog tima koji je radio prethodnih godina kada je u pitanju IPARD i poručio će Evropska unija finansijski podržati taj program bespovratnom pomoći od 175 miliona evra. “Vrednost IPARD-a iznosi 175 miliona evra bespovratne pomoći i taj fond, zajedno sa privatnim i javnim fondovima će pospešiti investicije i očekuje se da će iznositi 400 miliona evra“, rekao je Fabrici. On je istakao da je Srbija već napravila određene napretke kada je reč o poljoprivredi. „Proteklih godina izvoz proizvoda u Evropsku uniju se udvostručio tako da smo mi uvereni da će ovaj projekat pomoći da se još više ojačaju kapaciteti Srbije i da će ovim programom poljoprivrednici dobiti nove veštine i povećane kapacitete”, rekao je Fabrici.

Prema rečima srpskog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića, manje-više sve je završeno oko IPARD-a. On je u izjavi za TV Prva rekao da je potpisan finansijski ugovor sa Evropskom komisijom, a da će oko 10. juna biti potpisano prvih 15-ak ugovora za , subvencije. Prijavljenih je, kako on navodi, bilo oko 500. U osnosu na okruženje se, kaže, prijavljuje i nekoliko puta više ljudi.

On je ovom prilikom poručio da će država nastaviti da pomaže mlade do 40 godina koji žele da se bave poljoprivredom i da smatra da 10.000 evra po svakom od njih nije mali iznos. Za taj novac, navodi Nedimović, mogu da se zasade višnje, kupe junad ili ovce recimo.

Takođe, u izjavi za pomenutu televiziju ministar je rekao da će ministarstvo slušati i poštovati stavove stručnjak iz Odbora za poljoprivredu pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Kada je reč o upravljanju državnim poljoprivrednim zemljištem, Nedimović kaže da će se tek videti šta i kako dalje po tom pitanju valja činiti.

Jedna od stvari koje je on jutros u razgovoru za TV Prva spomenuo jeste i pre koji dan potpisan Memorandum o saradnji mladih poljoprivrednika Srbije i Slovenije.

Kako je saopšteno iz ministarstva, Nedimović i ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane Republike Slovenije Dejan Židan potpisali su 19. maja na Brdu kod Kranja u Sloveniji taj dokument, a saradnja dve zemlje, konkretno, obuhvata uspostavljanje radne grupe za mlade poljoprivrednike, pokretanje pilot projekta u Republici Srbiji i savetodavne usluge u pripremi dugoročnog akcionog plana za rad sa mladim poljoprivrednicima u Srbiji.

Naš ministar je istakao tom prilikom da Slovenija predstavlja jedan od uzora u čitavoj EU po načinu na koji je rešila problem finansiranja i funkcionisanja mladih farmera. „Sad je jako važno da odemo nivo više, da učimo od najboljih i zato smo izabrali za partnera Ministarstvo poljoprivrede Slovenije. Ovo će nam omogućiti da 2019. godine krenemo sa novim merama u pogledu mladih“  istakao je Nedimović.

Bilateralni sastanak između ministara poljoprivrede Srbije i Slovenije organizovan je u okviru skupa pod pokroviteljstvom UN i FAO na Brdu kod Kranja, i tom prilikom potpisan je sporazum koji se tiče razmene iskustava u pogledu primene prakse za mlade poljoprivrednike.

Pokretanje samog pilot projekta u Srbiji predviđeno potpisanim memorandumom  obuhvatilo bi sveobuhvatnu analizu stanja među mladima i u oblasti ruralnog razvoja, proučavanje instrumenata i ekoloških rešenja za organizaciju i rad mladih poljoprivrednika, pomoć u uspostavljanju nacionalne platforme za organizaciju mladih u ruralnim područjima, pomoć u pripremi i sprovođenju pilot projekta i saradnju u uvođenju šema podrške za mlade poljoprivrednike.

Kako je navedeno u saopštenju ministarstva, u skladu sa ciljevima potpisanog memoranduma o saradnji između Srbije i Slovenije, koja je jedna od zemalja sa najboljom praksom kada je reč o mladima na selu i uspešno primenjuje niz agrarnih mera u toj oblasti, sprovodiće se obuke, predavanja, savetovanja, razmena informacija i tehničkih podataka, izrada publikacija i dokumenata, stručne obuke, stažiranje i studijska putovanja, zajednička organizacija konferencija, radionica, seminara i predavanja i saradnja stručnih udruženja na međunarodnom nivou.