Kupine nema ko da kupi

Kupine nema ko da kupi

Zadrugama ove godine 825 miliona dinara bespovratno

PRIJEPOLJE, 13.07.2018
www.srbija.gov.rs

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić kaže da je ove godine planirano da ta sredstva dobije približno 70 zadruga, pri čemu će novoformiranim zadrugama biti dodeljeno do 7,5 miliona dinara, a starim do 15 miliona dinara.

Ilustracija foto: pixabay.com

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić razgovarao je danas u Prijepolju sa čelnicima te lokalne samouprave u okviru priprema za definisanje politike ravnomernog razvoja Srbije.

Kako je saopšteno iz Vlade, on je ovom prilikom istakao da je cilj Vlade rad na oživljavanju zadruga kroz projekat "500 zadruga u 500 sela".

Ministar je podsetio na to da će programom, koji je osmislio i realizovao njegov kabinet, zadrugama ove godine biti bespovratno dodeljeno 825 miliona dinara, što je četiri puta više u odnosu na 2017. godinu. 

Kako je Krkobabić precizirao, planirano je da ove godine ta sredstva dobije približno 70 zadruga, pri čemu će novoformiranim zadrugama biti dodeljeno do 7,5 miliona dinara, a starim do 15 miliona dinara.

Ministar je izrazio zadovoljstvo time što je od sredine 2017. godine, kada je pokrenut projekat "500 zadruga za 500 sela", do danas osnovano 256 zadruga širom Srbije. 

Krkobabić ističe da se pored osnivanja zadruga, radi i na pokretanju privrednih aktivnosti i izgradnji infrastrukture u selima. „Pred nama su izuzetno teški zadaci i zato je veoma važno da se čuje šta tišti ljude pre nego što se desi da napuste sela, kao što se to dogodilo u 1.200 sela u Srbiji koja su opustela“, objasnio je ministar.

Kako je saopšteno, predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović preneo je da je na sastanku bilo reči o investicijama, a akcenat je stavljen na poljoprivredne zadruge i stvaranje uslova za ostanak mladih u selima. 

Inače, Krkobabić je na početku posete opštini Prijepolje obišao Mesnu zajednicu Velika Župa, u kojoj živi više od 6.000 stanovnika koji se uglavnom bave uzgojem malina, a tokom dana će obići i Sjenicu i Tutin, gde će razgovarati sa građanima.

Obilasku Zlatiborskog i Raškog upravnog okruga prisustvuju i predsednik Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić i predsednik Odbora za selo SANU Dragan Škorić.