Brnabić: Ove godine se u Srbiji očekuje oko 3,5 miliona turista

Brnabić: Ove godine se u Srbiji očekuje oko 3,5 miliona turista

Krkobabić: Naša zemlja mora da obnovi stočarstvo jer bez njega nema razvijene poljoprivrede

BEOGRAD, 17.08.2018

"stočarstvo čini svega 30 odsto poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, dok u svetu taj procenat iznosi 60 odsto", rekao je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić. On je danas tokoom posete zadruzi "Modoš" u selu Jaša Tomić rekao da e se zalagati za to da se sledeće godine smanji PDV na repromaterijal koji koriste poljoprivredni proizvođači i na robu koju proizvode, kao i da se smanje, ili čak ukinu neki doprinosi.

Ilustracija foto: pixabay.com

"Naša zemlja mora da obnovi stočarstvo jer bez njega nema razvijene poljoprivrede", poručaio je danas ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić.

Kako je saopšteno iz Vlade, on je tokom posete zemljoradničkoj zadruzi "Modoš" u selu Jaša Tomić rekao da Srbija treba da poveća proizvodnju i tov junadi sa sadašnjih 12.000 na 100.000 grla, kako bi mogla da izvozi juneće meso.

Ovom prilikom ministar je podsetio na to da je pomenutoj zadruzi iz prošlogodišnjeg programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja, a u vezi sa ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih i investicione projekte postojećih zadruga, dodeljeno 10 miliona dinara za specijalizovanu mehanizaciju.

Krkobabić je ukazao na to da stočarstvo čini svega 30 odsto poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, dok u svetu taj procenat iznosi 60 odsto.

"Obnova zadruga je prvi korak u oživljavanju sela, tako da novoformirane zadruge mogu da dobiju bespovratnu pomoć u iznosu od 7,5 miliona dinara, a postojeće po 15 miliona dinara", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, planirano je da ove godine budu formirane i dve složene zadruge, u Arilju i nekom mestu u Vojvodini, koje će moći da dobiju bespovratnu pomoć od 60 miliona dinara.

Krkobabić je poručio da će se zalagati za to da se sledeće godine smanji PDV na repromaterijal koji koriste poljoprivredni proizvođači i na robu koju proizvode, kao i da se smanje, ili čak ukinu neki doprinosi.

Direktor ZZ "Modoš" Milan Žebeljan precizirao je da ta zadruga ima 94 člana i 400 kooperanata, dok je mehanizacija koju koristi stara od 25 do 30 godina, a koristi se za obradu više od 3.000 hektara zemljišta u vlasništvu zadruge i kooperanata.

Ovom prilikom, član Odbora za selo SANU Branislav Gulan je ponovio da je projekat "500 zadruga u 500 sela" šansa da se obnovi poljoprivredna mehanizacija, budući da u Srbiji ima 408.000 traktora i 25.000 kombajna starosti od 25 do 30 godina, što stvara velike gubitke u poljoprivrednoj proizvodnji.