Izgradnja rudnika jadarita kod Loznice počinje 2021.?

Izgradnja rudnika jadarita kod Loznice počinje 2021.?

Mikro, malim i srednjim privrednim subjektima, preduzetnicima i zadrugama 500 miliona dinara

BEOGRAD, 18.01.2019

Reč je o dodeli sredstava kroz razvojne projekte, na osnovu danas usvojenje odredbe od strane Vlade Srbije. Među usvojenim dokumentima su i ona koja se tiču IPARD sredstava, turizma, infrastrukture...Vlada je usvojila i Uredbu o utvrđivanju programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju za 2019. godinu. Ovom Uredbom, kroz bespovratna sredstva u iznosu od 200 miliona dinara, između ostalog, pruža se podrška preduzetništvu žena, mladih i socijalnom preduzetništvu.

Ilustracija foto: pixabay.com

Na današnjoj sednici Vlade Rpublike Srbije usvojene su brojne odluke koje se tiču unapređenja poslovanja u raznim oblastima.Kako je saopšteno iz Nemanjine 11, reč je o nizu uredbi o podsticajima i podršci u poljoprivredi, preduzetništvu i poslovnoj infrastrukturi.

Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2019. godinu utvrđene su mere ruralnog razvoja i preraspodele podsticaja, obim sredstava za kreditnu podršku i posebni podsticaji u poljoprivredi. Osim toga, utvrđen je i obim sredstava za IPARD. Na taj način je nastavljena postepena transformacija u tim oblastima, kao deo procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Usvojena je i Uredba o utvrđivanju programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019. godini, kako bi bile podstaknute investicije mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u širenju proizvodnje i jačanju konkurentnosti, s ciljem otvaranja novih radnih mesta. Mikro, malim i srednjim privrednim subjektima, preduzetnicima i zadrugama kroz razvojne projekte biće raspodeljeno 500 miliona dinara.

Takođe, usvojena je i Uredba o utvrđivanju Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture za tekuću godinu. Kako je objašnjeno, program se realizuje kroz infrastrukturno opremanje poslovnih zona i njihovo povezivanje sa okruženjem i njime se unapređuju infrastrukturni kapaciteti lokalnih samouprava u cilju razvoja turizma i drugih privrednih delatnosti.

Što se tiče Uredbe o utvrđivanju podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2019. godini, Vlada je u te svrhe opredelila sredstva u iznosu od milion dinara za sprovođenje ovog programa. Uredba je doneta u skladu sa odlukom Vlade o sistemskoj podršci sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

U cilju podsticanja započinjanja samostalnog poslovanja, Vlada je usvojila Uredbu o utvrđivanju programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju za 2019. godinu. Kako je saopšteno, ovom Uredbom, kroz bespovratna sredstva u iznosu od 200 miliona dinara, između ostalog, pruža se podrška preduzetništvu žena, mladih i socijalnom preduzetništvu. Ta sredstva su namenjena za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije u godini koja predhodi godini podnošenja zahteva.