Uskoro raspisivanje tendera za izbor strateškog partnera za RTB Bor

Uskoro raspisivanje tendera za izbor strateškog partnera za RTB Bor

Mikro, mala i srednja preduzeća čine 56 odsto BDP-a zemlje

BEOGRAD, 11.07.2018
www.srbija.gov.rs

"Samo prošle godine izdvojili smo 18,2 milijardi dinara za podsticaj malih i srednjih preduzeća, od čega je 7,6 milijardi dinara bilo bespovratno“, rekao je ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali. Nadalje je u planu da se ubrza povraćaj PDV-a privredi i privrednim subjektima kojima taj PDV pripada, kao i da se smanji porez na zarade.

Ilustracija foto: pixabay.com

„Mikro, mala i srednja preduzeća čine 99 odsto naše privrede po broju firmi“, rekao je danas ministar  finansija u Vladi Srbije Siniša Mali. Takođe, oni čine 56 odsto BDP-a zemlje, a u njima je zaposleno 65 odsto radnika, odnosno gotovo 840.000 ljudi.

Kako je saopšteno iz Vlade, Mali je na dodeli priznanja „Blic preduzetnik 2017“ u Privrednoj komori Srbije istakoa da je država u obavezi da podrži taj sektor kao stub razvoja naše ekonomije. „Samo prošle godine izdvojili smo 18,2 milijardi dinara za podsticaj malih i srednjih preduzeća, od čega je 7,6 milijardi dinara bilo bespovratno“, rekao je Mali. 

Kako on navodi, Vlada želi da obezbedi što više sredstava iz EU fondova kako bi privrednici imali jeftine izvore finansiranja.

Mali se ovom prilikom osvrnuo i na sjajne makroekonomske pokazatelje, naglasivši da ne postoji nijedan ekonomski indikator koji je trenutno loš u našoj ekonomiji.

„U prvom kvartalu realizovan je privredni rast od 4,6 odsto i cilj nam je da se on održi tokom čitave godine““, poručio je ministar finansija. Prema njegovim rečima, u prvoj polovini godine, Srbija je imala više od 30 milijardi dinara suficita u budžetu, dok inflacija nikada nije bila niža i stabilnija – od jedan do dva odsto. 

Takođe, smanjeno je učešće javnog duga u BDP-u, koje iznosi ispod 60 odsto, dok je ranije taj udeo bio i do 80 odsto, ukazao je ministar, poručujući da će Vlada Srbije nastaviti da radi na stvaranju stabilnog privrednog okruženja.

Mali je ovom prilikom najavio i dve mere na kojima će on kao ministar finansija, ali i celokupna Vlada insistirati, a koje će olakšati posao privredi u zemlji.

Prema njegovim rečima, prva mera jeste da se ubrza povraćaj PDV-a privredi i privrednim subjektima kojima taj PDV pripada. 
"Postoji zakonska odredba od 45 dana po kojoj i nema potrebe da čekamo toliko, ukoliko je dokumentacija u redu i sve kako treba. Ti privrednici mogu da dobiju povraćaj što pre kako bi imali veću likvidnost i mnogo brže donosili dalje poslovne odluke", objasnio je Mali. 
S druge strane, on je naveo da je sledeći korak smanjenje poreza na zarade.