Železara Smederevo trpi zbog trgovinskog rata Amerike i Rusije

Železara Smederevo trpi zbog trgovinskog rata Amerike i Rusije

Otvorena druga fabrika "Meita" vredna 90 miliona evra

OBRENOVAC, 14.06.2019

U dva pogona u ovoj beogradskoj opštini strani investitor je uložio ukupno 150 miliona evra, a u njima će raditi više od tri hiljade ljudi.

foto: https://obrenovac.rs

U Obrenovcu je danas otvorena druga fabrika "Meita“, a ministar finansija Siniša Mali je tom prilikom rekao da je ta investicija doprinela bitnom smanjenju nezaposlenosti. Prema njegovim rečima, u prve dve fabrike ukupno će raditi više od tri hiljade ljudi.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, otvaranju fabrike su prisustvovali i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković, Huan Vang iz "Meite“, kao i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije“ Milorad Grčić. 

Mali je, u obraćanju novinarima nakon obilaska nove fabrike, istakao da sada predstoji i borba za izgradnju treće fabrike kinesko-francuskog investitora.

U dva pogona u ovoj beogradskoj opštini taj investitor je uložio ukupno 150 miliona evra, od čega u drugi 90 miliona evra.

Prema ministrovim rečima, u ovom trenutku prva fabrika zapošljava 2.400 ljudi, druga još 400, ali joj nedostaje još 1.000 radnika.

Analize su, navodi on, pokazale da se subvencije koje daje država ovakvim kompanijama, kroz plaćanje poreza i doprinosa na zarade, isplate u roku od godinu do godinu i po dana. 

Takođe, kako je dodao, lokalna samouprava u Obrenovcu ima milijardu dinara više prihoda od doprinosa za zaposlene, pri čemu minimalna zarada u kompaniji "Meita" iznosi približno 600 evra neto, dok mnogi zaposleni imaju i znatno veće plate.

"U Obrenovcu će biti izgrađena i trafo-stanica od 30 megavata kako bi 'Meita' imala potpuno sigurno napajanje", najavio je on.