Italijanska GLM grupa otvorila u Zrenjaninu fabriku izduvnih sistema za auto-industriju

Italijanska GLM grupa otvorila u Zrenjaninu fabriku izduvnih sistema za auto-industriju

Arapska kompanija privatizuje Poljoprivredni kombinat Beograd?

BEOGRAD, 13.09.2018

Firma "El Dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata jedina se prijavila za ovaj posao. E sad, da li će se sa jedinim potencijalnim kupcem pregovarati ili će dogovor biti postignut već sutra, zavisi od finasijske ponude. Početna cena za nadmetanje koje će izostati, jer druga kompanija nije dostavila ponudu, bila je 104,5 miliona evra, polovina procenjene vrednosti Kombinata.

Foto: N1

Sindikalci žele prodaju i preduzeća

Što se tiče stava sindikalaca kombinata, oni kažu da bi bili zadovoljni da se prodavalo preduzeće a ne samo imovina. Za njihove otpremnine predviđen je novac od prodaje, u proseku oko 11.000 evra za svakog od 1.700 zaposlenih. Dogovor je i da posle toga rade. "Mi očekujemo da država, ispuni ono što nam je obećala, što nam je obećalo Ministarstvo privrede – da se svim zaposlenim omogući da rade kod novog poslodavca, to je ono na čemu ćemo insistirati", navodi Milisav Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata PKB-a.

Dugo se već priča o privatizaciji nekada moćnog kombiinata iz srpske prestonice. I ko bi ga mogao kupiti, i šta sve, i za koliko novca, i u kom će dalje pravcu ići ta priča...Sudeći po najnovijim vestima, izgleda da će Poljoprivredni kombiinat Beograd (PKB) preuzeti Arapi.

Naime, kako prenosi RTS, jedinu prijavu za učešće u postupku privatizacije PKB-a dostavila je kompanija "El Dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja u Srbiji ima registrovanu firmu. Ustanovljeno je da ponuđač ispunjava uslove tendera. Finansijski deo ponude za kupovinu PKB-a biće otvoren sutra. Podsetimo, Ministarstvo privrede je ranije saopštilo da su tendersku dokumentaciju otkupile dve firme.

Ministarstvo privrede saopštava da je, prilikom otvaranja glavnog koverta, konstatovano da je dostavljena dokumentacija u okviru koverta "podaci o ponuđaču" u potpunosti u skladu sa pravilima postupka. E sad, da li će se sa jedinim potencijalnim kupcem pregovarati ili će dogovor biti postignut već sutra, zavisi od finasijske ponude. Početna cena za nadmetanje koje će izostati, jer druga kompanija nije dostavila ponudu, bila je 104,5 miliona evra, polovina procenjene vrednosti Kombinata.

Odgovarajući na kritike da se PKB prodaje ispod cene, predsednik Srbije Aleksandar Vučić podseća da su dugovanja te firme vreme bivše vlasti bila 87 miliona evra a sada su 80.

Kako navodi RTS, kupac dobija 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, isto toliko grla stoke, mehanizaciju, i pet hektara zemlje u zakup. Šest hektara ostaje delu PKB-a koji se ne prodaje. "To je sve deo mozaika, da rešavamo i preduzeća koja imaju finasijske probleme, kako bi ona doprinela našim stopama rasta naše ekonomije. Koje su stvarno impresivne u ovoj godini", ocenjuje Siniša Mali, ministar finasija. U slučaju prodaje, poslovanje novog vlasnika imovine PKB-a, naredne tri godini biće pod nadzorom države.

Podsetimo, ovo je treći put da je imovina PKB-a ponuđena na prodaju. Početna cena imovine, u kojoj je i kapital tri zavisna preduzeća, iznosi 104,5 miliona evra, a budući vlasnik treba da podmiri i cenu stočnog fonda.

PKB trenutno zapošljava oko 1.700 radnika.