Poljoprivredno gazdinstvo Dumbelović iz Gorjana kod Užica kreatori vrhunskih domaćih slatkih i kiselih proizvoda i čuvari tradicije užičkog kraja

Poljoprivredno gazdinstvo Dumbelović iz Gorjana kod Užica kreatori vrhunskih domaćih slatkih i kiselih proizvoda i čuvari tradicije užičkog kraja

Sa Kinezima potpisan ugovor o gradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu

BEOGRAD, 20.01.2020

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlovič je skrenula pažnju na to da se godišnje u Savu i Dunav izlije 190 miliona kubika otpadnih voda, što se može uporediti sa 60 hiljada olimpijskih bazena ili 19 miliona cisterni. Zahvaljujuću ugovoru sa kineskom firmom CMEC i našim JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Beograd neće više biti jedini grad u Evropi bez pomenutog pogona. Kada je reč o ceni projekta, prema njenim rečima, samo prva faza koštaće 271 milion evra.

Kanalizacija i pogon za filtriranje otpadnih voda - problemi su koji dugo muče prestonicu. Međutim, sudeći po najnovijim vestima, izgleda da je rešenje problema na pomolu. 

Naime, kako je navedeno u saopštenju Vlade Srbije, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas Sporazum o saradnji i Ugovorni sporazum za projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda.

Ona je te dokumente potpisala sa direktorom predstavništva kompanije "China Machinery Engineering Corporation" (CMEC) u Srbiji Li Sjuećengom i direktorom JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Draganom Đorđevićem.

Ovom prilikom Mihajlović je ukazala na činjenicu da je Beograd jedini grad u Evropi koji nema sistem za prečišćavanje otpadnih voda.

"Neophodno je da svi budu uključeni u ovaj kapitalni projekat. Dok kineska kompanija bude pregovarala sa Ministarstvom finansija oko uslova finansiranja,  mi ćemo krenuti u istražne radnje – izradu svih studija, analiza i projektovanje kako ne bismo gubili vreme", navela je potpredsednica Vlade.

Kada je reč o ceni projekta, prema njenim rečima, samo prva faza koštaće 271 milion evra.

Ministarka je skrenula pažnju na to da se godišnje u Savu i Dunav izlije 190 miliona kubika otpadnih voda, što se može uporediti sa 60 hiljada olimpijskih bazena ili 19 miliona cisterni.

Ona je ovom prilikom rekla da je kroz novi investicioni plan "Srbija 2025" opredeljeno milijardu evra i za druge gradove i opštine u Srbiji koji imaju slične probleme.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je će ovaj projekat biti izvođen  po najsavremenijim standardima, a doprineće unapređenju stanja životne sredine.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naveo je podatak da jedna trećina grada nema kanalizaciju, dok se iz preostale dve trećine otpadne vode izlivaju u Savu i Dunav.

"Izgradnjom ovom postrojenja ukinućemo 80 odsto ispusta otpadnih voda u Savu i Dunav. Prva i najveća fabrika pokriće 1,5 miliona građana, dok planiramo izgradnju još četiri manje", objasnio je Vesić.

Li Sjuećeng je istakao da će Beograd imati dvostruku korist od ovog projekta – poboljšaće se kvalitet života građana i izbeći opasnost od poplava.

Kako je saopšteno, potpisivanju pomenutih dokumenata prisustvovali su i predstavnici Ambasade Kine u Beogradu.