Trivunac: Uveren sam da ćemo do kraja 2020. godine završiti proces privatizacije

Trivunac: Uveren sam da ćemo do kraja 2020. godine završiti proces privatizacije

Traktori IMT iz Indije stigli na Poljoprivredni sajam u Novi Sad

BEOGRAD/NOVI SAD, 17.05.2019

Izloženi traktori proizvedeni u Indiji. Početkom iduće godine počinje proizvodnja IMT traktora u Jarkovcu. U aprilu prošle godine Tafe je kupio brend IMT-a kao i pogon u Jarkovcu za svega 66 miliona dinara.

Printscreen sa YOU TUBE-a (falcon littlework)

Nekadašnji simbol srpske privrede i poljoprivrede, traktor IMT privukao je veliku pažnju posetilaca Međunartodnog sajma poljoprivrede u Novom sadu. Na štandu Agrouniverzala iz Gornjeg Milanovca, koji je inače diler indijskog Tafe-a, izloženi su modeli IMT 539, IMT 549,,IMT 565, IMT 577, od 47 do 80 KS. Na ovom štandu su izloženi i prilično skuplji modeli Tafe-a.

Kako nam je rečeno na štandu Agrouniverzala, osnovni model IMT 539 sa kabinom, prodaje se za 12.290 evra. Svi delovi proizvedeni su u Indiji, kao i poznati znak, simbol brenda IMT, a traktor je sklopljen u Jarkovcu, gde će, kako nam je rečeno, od početka iduće godine početi proizvodnja ovih nekada popularnih traktora.

Na naše pitanje koji se obim proizvodnje očekuje nismo uspeli da dobijemo odgovor, ali nam je rečeno da će za te potrebe biti proširen i adaptiran pogon u Jarkovcu, gde su se nekada proizvodile prikolice za traktore.

Da podsetimo, indijski Tafe je kupio brend IMT ipogon u Jarkovcu u aprilu prošle godine za 66 miliona dinara ili oko 560.000 evra. Tafe je jedan od vodećih svetskih proizvođača traktora, a bio je još od šesdesetih godina prošlog veka partner IMT-a za tržište Indije i Azije, gde su naši traktori bili veoma cenjeni.

Prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora predstavnici Tafe-a su najavili da će u Jarkovcu proizvoditi svoje IMT traktore i da će koristiti najmanje 50 odsto delova od naših proizvođača. Tada je takođe najavljeno da je planirana proizvodnja oko 1.000 traktora godišnje, uglavnom za naše i tržište Jugoistočne Evrope.

U najbolje vreme krajem osamdesetih godina prošlog veka, iz fabrike na Novom Beogradu godišnje je izlazilo čak 40.000 traktora, od čega je ogromna većina odlazima na tržište Azije,Afrike i jugoistočne Evrope. Na Sajmu u Novom Sadu 2015. godine bilo je najavljeno novo pokretanje proizvodnje do kojeg nije došlo. Umesto toga, IMT je otišao u stečaj a Tafe je iz stečaja kupio brend sa poznatim logotipom i pogon u Jarkovcu.

D.Delić

KONFERENCIJE