Geoks otišao, bez posla ostalo 1.200 radnika

Geoks otišao, bez posla ostalo 1.200 radnika

Nauka i privreda zajedno u misiji razvoja veštačke inteligencije

BEOGRAD, 03.08.2021

Ugovor o saradnji u tom cilju potpisali su Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije i multinacionalna kompanija "Continental Automotive Serbia".  Istraživačima će biti omogućeno da svoja znanja pretoče u komercijalna rešenja. Ova firma trenutno uglavnom razvija rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila za diviziju Vehicle Networking and Information (VNI). To obuhvata širok spektar proizvoda, kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila i pristupni sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja.

Nedavno osnovani Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije i multinacionalna kompanija "Continental Automotive Serbia" potpisali su sporazum o saradnji.

Kako je navedeno u saopštenju, ovo je prvi zvanični ugovor tog instituta sa privredom i ujedno prvi značajni korak u ostvarenju njegove misije da doprinese saradnji nauke i privrede i pospeši transfer tehnologije u Srbiji.

Dokument o naučno-istraživačkoj i poslovno-tehničkoj saradnji su potpisali direktor Instituta Dubravko Ćulibrk i generalni direktor kompanije "Continentala" Saša Ćoringa.

Ćulibrk je tim povodom istakao da je ovaj sporazum veoma važan za Institut jer omogućava budućim istraživačima da od samog početka u fokus svojih istraživanja stave probleme od velikog praktičnog značaja.

Na ovaj način, kako je objasnio, našim istraživačima ćemo omogućiti da svoja znanja pretoče u komercijalna rešenja, što će razvijati oblast veštačke inteligencije, ali i pružiti podršku inovativnim globalnim kompanijama koje su aktivne u Srbiji, a sve su to svakako prioriteti novoosnovanog instituta.

"Vođeni zajedničkom vizijom, siguran sam da ćemo unaprediti oblast veštačke inteligencije u Srbiji", zaključio je Ćulibrk.

Ćoringa je ocenio da se u automobilskoj industriji poslednjih godina sve više koriste rešenja iz oblasti veštačke inteligencije, posebno kada je reč o autonomnoj vožnji.

"Continental Automotive Serbia" trenutno uglavnom razvija rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila za diviziju Vehicle Networking and Information (VNI).

To obuhvata širok spektar proizvoda, kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila i pristupni sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja.

Trenutno više od 600 inženjera radi na razvoju najinovativnijih tehnologija za auto-industriju u Istraživačko razvojnom centru u Novom Sadu.

Sa atraktivnim projektima iz oblasti elektronskih uređaja za kabinu vozila i sistemima i senzorima za autonomnu vožnju, kompanija je za manje od tri godine rada izrasla u jednog od najvećih poslodavaca u inženjerskom sektoru u zemlji.

U martu je u Novom Sadu otvorila i svoju prvu fabriku, u kojoj će se proizvoditi najmoderniji elektronski proizvodi za unutrašnjost vozila, kao što su “head up display”, veliki ekrani, kamere u vozilu, kompleksni kokpit “high performance computer”.