Za pšenicu nema kupaca, soja pojeftinila

Za pšenicu nema kupaca, soja pojeftinila

Devizne rezerve na kraju januara 9,647 milijardi evra

BEOGRAD, 13.02.2018
NBS

Bruto devizne rezerve su u januaru smanjene za 314,0 miliona evra,najviše zahvaljujući vraćanju državnih kredita i negativnom uticaju međuvalutnih promena na međunarodnom finansijskom trtžištu.

Foto: N1

Devizne rezerve NB Srbije na kraju januara iznosile su 9.647,7 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 180 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga,saopštila je Narodna banka Srbije. To je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima (neto devizne rezerve) iznosile su na kraju januara 7.913,0 miliona evra. Bruto devizne rezerve su u januaru smanjene za 314,0 miliona evra, a neto devizne rezerve za 361,0 milion evra.

U januaru su prilivi ostvareni po osnovu - neto prodaje (veća prodaja od dospeća) deviznih hartija od vrednosti,  izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, donacija, kao i po drugim osnovima pokrili gotovo polovinu odliva po osnovu intervencija NBS prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (neto smanjenje 111,5 miliona evra). Neto razduženje države po osnovu deviznih kredita (61,3 miliona evra), kao i negativan efekat međuvalutnih promena na međunarodnom finansijskom tržištu (141,2 miliona evra) uticali su u najvećoj meri na smanjenje deviznih rezervi u januaru.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 882,8 miliona evra i bio je za 569,7 miliona manji nego u prethodnom mesecu. U januaru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,2odsto, a Narodna banka je radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 180 miliona evra,stoji u saopštenju.