Platni  promet jedno od nerešenih pitanja Srbije i Crne Gore

Platni promet jedno od nerešenih pitanja Srbije i Crne Gore

Timomed Knjaževac najbolji korporativni brend u grupi med i proizvodi od meda

BEOGRAD, 30.06.2022

Ovaj naš proizvođač meda i pčelinjih proizvoda više je poznat u svetiu nego kod nas. Više od polovine proizvodnje izvozi na zahtevna tržišta SAD, EU, Bliskog istoka i to pod svojom robnom markom, u teglama a ne u rinfuzi, što je veoma retka pojava kod nas. Pored nagrade ETNOBREND GODINE, Timomed je na nedavnom Medjunarodnom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu nagrađen Velikim šampionskim peharom.

Najveći proizvođač meda u istočnoj Srbiji i jedan od vodećih u zemlji, Timomed iz Knjaževca dobitnik je prestižne nagrade „Etnobrend godine" za 2021. koju dodeljuje Ekonomski portal Privredni.rs u saradnji sa Zadružnim savezom Srbije. Da je nagrada otišla u prave ruke govori i podatak da je na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu ovaj proizvođač dobio Veliki šampionski pehar, kao i više zlatnih medalja za sve ocenjivane proizvode.

Timomed iza sebe ima iskustvo duže od tri decenije, trenutno proizvodi oko 500 tona meda godišnje i saradjuje sa 600 kooperanata, što je veoma važno za razvoj pčelarstva u istočnoj Srbiji. Timomed svoje kooperante snabdeva potrebnim repromaterijalima, priborom, hranom za pčele, što im olakšava nabavku svega što je potrebno za ozbiljno i profesionalno bavljenje pčelarstvom. Poseduje i Centar za selekciju i reprodukciju matica, gde se obavlja veštačka oplodnja matica.

Med je više lek nego hrana

"Timomed" proizvodi sve vrste meda; lipov, bagremov, livadski, šumski, cvetni, med u saću, kao i ostale pčelinje prooizvode; propolis, polen, matični mleč, vosak. Pored toga, proizvodi i dijetetski program za decu i odrasle (DIJETMEL i DIJETBET), kao i MELVIT, voćni namaz na bazi meda za brzo obnavljanje energije, namenjen sportistima, rekreativcima, ali i svima koji rade naporne poslove, od najmladjih do najstarijih. Srba Vidojević, vlasnik „Timomeda“ kaže da jedna kesica Melvita od 25 grama nadoknadi svu energiju izgubljenu izmedju dva obroka. Ima izuzetne hranljive vrednosti, sadrži livadski med 70 odsto, jezgrasto voće 30 odsto (orah, brazilski orah, indijski orah, lešnik, badem, pistaći) matični mleč i propolis.

Ova kompanija primenjuje najveće međunarodne standarde, HACCP, HALAL, KOŠER, Balkanika Superior. Imajući u vidu sve ove odlike, jasno je zašto tražnja Timomedovih proizvoda konstantno raste i na domaćem i na stranom tržištu. Vidojević kaže da je u ovoj godini planiran izvoz 52 odsto ukupne proizvodnje u SAD, zemlje EU i Bliskog istoka, Crnu Goru, Severna Makedonije. Posebna prednost je što Timomed izvozi gotove proizvode u teglama sa svojom robnom markom, a ne u rinfuzi, kada kupac med može da pakuje u svoju ambalažu i pod svojim brendom.

"Na našim proizvodima bilo gde da se nadju u svetu na deklaraciji piše; Timomed, Knjaževac, Srbija. Na taj način mi ne samo da podržavamo nastojanje da Srbija izvozi gotove proizvode, a ne jeftine sirovine, nego promovišemo i našu zemlju u svetu", kaže Vidojević.

Vidojević: Država ima veliki interes da pomogne pčelarima

Vidojević ističe da država treba više da pomogne proizvođačima meda, da ih podrži pre svega u proširivanju proizvodnje i izvozu, jer je to grana od koje živi veliki broj porodica i to u ruralnim područjima, gde najčešće nema investicija. Srpski med je veoma tražen u svetu, kaže Vidojević, pre svega zbog duge tradicije i visokog kvaliteta, i treba da iskoristimo tu šansu koja nam se pruža.

Dodela nagrada ETNOBREND GODINE bila je dobra prilika za neposredne razgovore sa predstavnicima resornih ministarstava, pa gospodin Vidojević očekuje da ti kontakti urode plodom i da glas malih proizvođača dopre do ljudi koji donose odluke. Kako kaže, veoma je bitno da nadležni čuju njihove predloge za čiju realizaciju nisu potrebna ozbiljna ulaganja, a efekti su mnogo korisniji za državu nego za same pčelare. Na pčelarstvo se naslanja čitav niz pratećih delatnosti i benefita za širu zajednicu, ukljućujući uticaj na očuvanje zdrave životne sredine. Sve su to razlozi da se više čuje glas pčelara, poručuje Vidojević.

D. Delić

Na slici: Zoran Dimitrijević, državni sekretar Ministarstva privrede, uručuje nagradu ETNOBREND GODINE Aneti Georgijev, zamenici direktora Timomeda Knjaževac

Foto: Ig:Mariola Pantelić Photographi