Moguće ujedinjenje mađarske i srpske berze struje do kraja godine

Moguće ujedinjenje mađarske i srpske berze struje do kraja godine

Cilj da do 2021. minimalac bude izjednačen sa minimalnom potrošačkom korpom

BEOGRAD, 22.08.2019

Kako ukazuje RTS, minimalac od 27.000 dinara u ovom trenutku prima svaki peti zaposleni u Srbiji, a minimalna poštrošačka korpa je za 10.000 dinara veća. Prema rečima Ljubisava Orbovića, predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, zahtev je da minimalna zarada dostigne nivo između 32 i 33.000, što znači između pet i 6.000 da bude povećanje. U Uniji poslodavaca Srbije, pak, prihvatljivije je da to bude nešto manje od 30.000 dinara.

Ovih dana se nastavljaju pregovori Socijalno-ekonomskog saveta o minimalnoj ceni rada.

Kako navodi RTS, procenjuje se da minimalac oko 27.000 dinara u ovom trenutku u Srbiji prima oko 350.000 zaposlenih, odnosno svaki peti, a minimalna potrošačka korpa košta oko 37.000. dinara.

Vlada, sindikati i poslodavaci se slažu da u budžetu ima prostora za povećanje minimalne zarade, ali se još ne zna kolika će ona biti. 

Bilo kako bilo, cilj je da se do 2021. minimalac izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Kako ukazuje RTS, suficit u budžetu zaključno sa julom iznosi 48 i po milijardi dinara, što otvara mogućnost za veće zarade. Sindikati smatraju da bi povećanje minimalca od oko 20 odsto ispunilo njihove zahteve.

Prema rečima Ljubisava Orbovića, predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, sadašnja minimalna zarada je tačno 27.022 dinara. "Ono što je naš zahtev – da ona dostigne nivo između 32 i 33.000, što znači između pet i 6.000 da bude povećanje. To daje mogućnost da naredne godine dostignemo minimalnu potrošačku korpu u skladu sa dogovorom koji smo imali", objašnjava Orbović.

U sindikatu Nezavisnost smatraju da bi povećanje minimalne cene rada smanjilo odlazak naših radnika u inostranstvo.

"Svako ko ima iole upotrebljivu kvalifikaciju neće da radi za manje od 300, 350 evra za najjednostavnije poslove, a kamoli složenije", kaže Zoran Stojiljković, predsednik UGS "Nezavisnost". 

Kako on ističe, "to kako se odnosite prema minimalnoj ceni rada je pokazatelj šta mislite o interesima velike većine siromašnih građana".

Poslodavci smatraju da zahtevi sindikata za poslodavce nisu prihvatljivi.

"Za Uniju poslodavaca je prihvatljivo da poveća minimalnu zaradu za 5,6 odsto što bi iznosilo nešto manje od 30.000 dinara, a prihvatiće i neke druge sume ukoliko od Ministarstva finansija dobijemo olakšice na drugoj strani, odnosno smanjenje poreza na zarade zaposlenih", kaže Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Kako ukazuje RTS, ako do 15. septembra ne dođe do dogovora, očekuje se da će Vlada odlučiti koliko će iznositi minimalna cena rada koja će se primenjivati od 1. januara 2020. godine.