Nova zbirka poezije Mariole Pantelić POD DLANOM TVOJIM puna tanga, ljubavi i strasti

Nova zbirka poezije Mariole Pantelić POD DLANOM TVOJIM puna tanga, ljubavi i strasti

Spremni agrarni aprojekti za američki DFC, hrane ima dovoljno za dve godine

BEOGRAD, 28.09.2020

To je ukratko ono što je za RTS ispričao srpski ministar poljorivrede Branislav Nedimović. "Tri konkretna projekta smo pripremili. Jedan se tiče startap podrške mladim poljoprivrednicima, koji žele da rade, naročito u sektoru voćarstva, povrtarstva i stočarstva, jer su to najteže grane poljoprivredne proizvodnje", naveo je Nedimović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku. Prema njegovim rečima, Srbija ima dovoljno hrane za naredne dve godine. Dodao je da je prinos pšenice za 17,6 odsto veći nego prošle godine, kao i da će prema procenama prinos kukuruza biti veći za 9,8 odsto u odnosu na prošlu godinu koja je, kako je rekao, bila rekordna.

Jedna od oblasti u koju će biti ulagan novac iz DFC-a (američke razvojne agencije) jeste i naš agrar. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da su za tu agenciju spremna tri projekta koji će biti značajni za srpsku poljoprivredu. 

"Tri konkretna projekta smo pripremili. Jedan se tiče startap podrške mladim poljoprivrednicima, koji žele da rade, naročito u sektoru voćarstva, povrtarstva i stočarstva, jer su to najteže grane poljoprivredne proizvodnje", naveo je Branislav Nedimović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, program bi mlade poljoprivrednike uključio u sistem poljoprivredne proizvodnje uz bespovratne pozajmice od oko 15.000 evra.

"Drugi deo koji želimo da obuhvatimo jeste prehrambena industrija, koja je jako važna, pre svega zbog sirovine koja postoji u Srbiji, koja je u neverovatnim količinama, koja je svuda oko nas i da pokušamo da još više uzdignemo potencijal poljoprivrede", kazao je Nedimović.

On poručuje da će sledeća vlada morati da se bavi prehrambenom industrijom na još kvalitetniji i drugačiji način.

Ministar poljoprivrede je istakao da se treći projekat tiče ženskog preduzetništva u poljoprivredi. "Nemojte zaboraviti da je stub svakog sela, svake kuće, svakog domaćinstva uvek bila žena", kazao je Nedimović.

Što se tiče trenutnog stanja u poljoprivredni, odnosno rodnosti, Nedimović kaže da Srbija ima dovoljno hrane za naredne dve godine. Dodao je da je prinos pšenice za 17,6 odsto veći nego prošle godine, kao i da će prema procenama prinos kukuruza biti veći za 9,8 odsto u odnosu na prošlu godinu koja je, kako je rekao, bila rekordna.

"Izvozićemo bar dva miliona tona pšenice i bar tri i po miliona tona kukuruza. To je ozbiljan novac koji će ova država da prihoduje", naglasio je Branislav Nedimović.