Istočni krak Koridora 10 gotov do jeseni

Istočni krak Koridora 10 gotov do jeseni

Zadruge konkurišu za novih 667 miliona dinara bespovratnih sredstava

BEOGRAD, 18.07.2019

Konkurs za nove i stare zadruge traje do 15 avgusta, a za složene do 1. septembra. Program i Obrazac prijave mogu se preuzeti na zvaničnom sajtu Ministarstva zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća

Foto: ZZ Profi Agrar-Slatina

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama raspisan je juče i traje do 15. avgusta za novoformirane i stare zadruge, i do 1. septembra za složene zadruge, saopštila je Vlada Srbije. Iznosi koji se dodeljuju ove godine su nepromenjeni i kreću se do 7,5 miliona dinara za novoformirane, do 15 miliona dinara za stare zadruge i do 60 miliona dinara za složene zadruge.

Novac se već treću godinu dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, a ove godine je za finansijske podsticaje za osnivanje novih i investicione projekte postojećih zadruga, opredeljeno 667 miliona dinara.

Program podrške zadrugama odvija se u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela", koji daje veoma dobre rezultate. Za dve godine od kada je počeo, formirano je oko 480 zadruga, pretežno u manje razvijenim područjima. Zadruge su preduslov opstanka seoskih sredina, jer direktno utiču na bolji kvalitet života na selu i na smanjenje migracija seoskog stanovništva u gradove.

Program i Obrazac prijave za konkurs mogu se preuzeti elektronskim putem na zvaničnoj interenet stranici Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća.