Počeo kineski

Počeo kineski "Letnji davos", u fokusu tema o razvoju ekonomije kroz inovacije

Sa Kinzima potpisani dokumenti za Železaru Smederevo i izgradnju kinesko-srpskog industrijskog parka u tom gradu

PEKING/BEOGRAD, 19.09.2018

Za Železaru je potpisan Memoradum o razumevanju,a sa kineskom kompanijom "Hbis" potpisao Protokol o razumevanju koji se tiče izgradnje kinesko-srpskog industrijskog parka. Državni sekretar u ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže da se očekuje da "Hbis" do kraja meseca uputi Vladi Srbije master plan o industrijskom parku, kada će biti precizirano koliko će industrija u parku poslovati. "Verujem da će kinesko-srpski industrijski park u Smederevu imati kapacitet da uposli 20.000 ljudi", kaže on. Prva faza će biti završena u naredne dve godine, a druga 2021. i 2022. godine. Prema njegovim rečima, u industrijskom parku će, na površini od približno 400 hektara

Smederevska Železara foto: priv.rs

U kini su danas potpsana još dva važna dolumenta za Srbiju.

Naime, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović potpisao je danas u Tjenđinu, u ime Vlade Srbije, dva sporazuma sa kineskim partnerima koji se odnose na Železaru Smederevo i izgradnju kinesko-srpskog industrijskog parka u Smederevu.

Stevanović je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa predstavnikom kineske pokrajine Hebej potpisao Memorandum o razumevanju koji se odnosi na Železaru, dok je sa kineskom kompanijom "Hbis" potpisao Protokol o razumevanju koji se tiče izgradnje kinesko-srpskog industrijskog parka.

Po njegovim rečima, očekuje se da kineski "Hbis" do kraja meseca uputi Vladi Srbije master plan o industrijskom parku, kada će biti precizirano koliko će industrija u parku poslovati. "Verujem da će kinesko-srpski industrijski park u Smederevu imati kapacitet da uposli 20.000 ljudi, što je od velikog značaja ne samo za taj grad, već i za čitav okrug, ali i za bužet Republike Srbije", rekao je državni sekretar.

Stevanović, koji boravi u poseti Kini kao član delegacije Srbije, predvođene predsednikom Vučićem, objasnio je da su u potpisanim dokumentima već definisani rokovi i dinamika realizacije projekta. On navodi da će prva faza će biti završena u naredne dve godine, a druga 2021. i 2022. godine. 

Prema njegovim rečima, u industrijskom parku će, na površini od približno 400 hektara, biti locirana proizvodnja sofisticirane opreme u mašinskoj i elektro industriji, zatim proizvodnja građevinskog materijala, industrija zelene energije, komponente za automobile koji se pokreću na nova pogonska goriva. Kako dodaje, svakako će biti zastupljeni i radno intenzivni projekti, a uporedo sa njima razvijaće se i kapitalno intenzivni, što je veoma značajno za ekonomski rast Srbije.

Kako je navedeno u saopštenju, Stevanović je ukazao na to da je dat poseban značaj potpisanim dokumentima i time što su Vučić i predsednik Kine Si Ðinping u direktnom razgovoru pomenuli ta ulaganja.