Od 12 miliona tona otpada godišnje, samo dva miliona recikliramo

Od 12 miliona tona otpada godišnje, samo dva miliona recikliramo

Potpisan Memorandum o razumevanju za Beogradski metro

BEOGRAD, 22.01.2021

Kako je istakao Siniša Mali, projekat metroa jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata u narednom periodu i koštaće oko 4,4 milijarde evra za prve dve linije. Izgradnja prve linije od Makiškog polja do Mirijeva, trebala bi da počne u novembru i da se završi do 2028. godine. Dugačka je 21,3 kilometra i biće prilagođena za najsavremenije automatizovane kompozicije.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali potpisao je danas Memorandum o razumevanju za projekat "Beogradski metro" između Vlade Srbije, Grada Beograda, kineske kompanije "Pauer Čajna" i francuskih kompanija "Alstom" i "Ežis rejl".

Mali je pomenuti dokument potpisao u Palati Srbija sa direktorom JКP „Beogradski metro i voz“ Stankom Кantarom, potpredsednikom grupe "Alstom" Filipom Delurom, generalnim direktorom "Ežis rejl" Olivijeom Buvarom i predstavnikom kompanije "Pauer Čajna" Šje Ziđijem.

Kako je istaknuto u saopštenju, potpisivanju su prisustvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasadorka Кine u Srbiji Čen Bo i ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni.

Prva linija Beogradskog metroa trebalo bi da ide od Makiškog polja preko Beograda na vodi, centra grada i Кaraburme do Mirijeva, dok će druga ići od Mirijeva do Novog Beograda i Zemuna.

Kako je istakao Siniša Mali, projekat metroa jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata u narednom periodu i koštaće oko 4,4 milijarde evra za prve dve linije. Izgradnja prve linije trebala bi da počne u novembru i da se završi do 1028. godine. Dugačka je 21,3 kilometra i biće prilagođena za najsavremenije automatizovane kompozicije.

Mali je istakao da se istovremeno radi i na geološkim istraživanjima i studijama izvodljivosti za drugu liniju, a u planu je i treća, o kojoj će nešto konkretnije moći da se kaže u aprili mesecu.

Krajem prošle godine ratifikovan je međudržavni Sporazum o realizaciji infrastrukturnih projekata sa Francuskom, koji je potpisan 26. novembra 2020. godine.

Vrednost danas potpisanog sporazuma je 581 milion evra, od kojih je 127 miliona evra namenjeno unapređenju efikasnosti elektrodistributivne mreže, dok će 454 miliona evra biti uloženo u izgradnju prve linije metroa, saopšteno je.