Zagađeni vazduh godišnje odnese 6.000 života

Zagađeni vazduh godišnje odnese 6.000 života

Srbija u očima sveta sve uspešnija u oblasti inovacija

BEOGRAD, 12.07.2018
www.srbija.gov.rs

Naša zemlja je ispunila 22 od ukupno 27 indikatora koji se referišu za ovu listu Evropskih inovacionih rezultata koju je predstavila Evropska komisija u Briselu. Srbija je ocenjena kao umereni inovator i pozicionirala se ispred osam članica EU, među kojima su Mađarska, Grčka, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Slovačka. 

Ilustracija foto: pixabay.com

Dobro se zna da se Srbija poslednjih godina okrenula razvoju inovacija i tehnologija. Da smo na dobrom putu i da nas svet sve više ceni govori i ova vest.

Naime, kabinet ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj saopštio je da je Srbija u prethodnih godinu dana ostvarila značajan rast inovacionih performansi i prvi put se nalazi ispred osam zemalja članica EU na listi Evropskih inovacionih rezultata.

Kako je navedeno u saopštenju, naša zemlja je ispunila 22 od ukupno 27 indikatora koji se referišu za ovu listu, koju je predstavila Evropska komisija u Briselu.

Srbija je ocenjena kao umereni inovator i pozicionirala se ispred osam članica EU, među kojima su Mađarska, Grčka, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Slovačka. 

Evropska komisija je saopštila da je naša zemlja pokazala najbolje rezultate za indikatore investicija, u ostvarivanju veza i partnerstava malih i srednjih preduzeća, inovaciji proizvoda i procesa, kao i u uticaju inovacionih aktivnosti na zaposlenost i zapošljavanje.

 

Inače, pri izradi liste inovacionih rezultata (European innovation scoreboard), Evropska komisija koristi podatke priznatih zvaničnih međunarodnih izvora koji su javno dostupni, kao što su Eurostat, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Ujedinjene nacije, a presek je napravljen za podatke objavljene do 25. aprila 2018. godine. 

Prema inovacionim performansama, na listi su ustanovljene četiri kategorije zemalja: inovacioni lideri, jaki inovatori, umereni inovatori i skromni inovatori. 

Inovacioni lideri imaju performanse više od 20 odsto u odnosu na EU i tu spadaju Švajcarska, Danska, Finska, Luksemburg, Holandija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Jaki inovatori su ostvarili između 90 i 120 odsto proseka performansi za EU i među njima su Austrija, Belgija, Francuska, Nemačka, Irska, Slovenija. Tu su se našli i Island, Izrael i Norveška, čije su performanse predstavljene u Izveštaju EIS. 

Srbija se, dakle, nalazi u kategoriji umerenih inovatora koji su ostvarili između 50 i 90 odsto od proseka performansi za EU, a tu su još Hrvatska, Kipar, Češka, Grčka, Estonija, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Portugal, Slovačka, Španija i Turska.

Kategorija skromnih inovatora obuhvata zemlje koje su ostvarile manje od 50 odsto od proseka performansi EU i tu spadaju Bugarska i Rumunija, kao i Makedonija i Ukrajina.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenio je tim povodom da je istorijski napredak Srbije na toj listi najrelevantnije priznanje za napore koje Vlada Srbije ulaže u razvoj ekonomije vođene inovacijama.

Kako je saopšteno, ovo je istovremeno i potvrda ispravnosti vizije predsednika Republike i predsednika Vlade koji su, formiranjem Kabineta ministra za inovacije, pokazali da je Srbija opredeljena da svoju budućnost i ekonomski rast gradi na inovacijama i znanju srpskih inženjera, zaključio je Popović.