Za najsiromašnije penzionere od 10,4 do 13,3 odsto veća primanja

Za najsiromašnije penzionere od 10,4 do 13,3 odsto veća primanja

Na Gornjem Gradu na Kalemegdanu počeo Beogradski manifest

BEOGRAD, 25.05.2018
M.Božanić/www.beogradskimanifest.rs

Na Beogradskoj tvrđavi 25., 26. i 27. maja traje prezentacija turističkih i kulturnih potencijala kako brojnih gradova i opština iz Srbije, tako i Crne Gore i Republike Srpske koja je ujedno i glavni partner sajma, Hrana, piće, muzika, ples, sport, pesma i još mnogo toga je ono u čemu posetioci Kalemegdna mogu uživati ovog vikenda. Ulaz je besplatan.

foto: Marija Božanić

Plato kod spomenika Pobednik na Kalemegdanu danas popodne bio je naročito autentičan, nasmejan, raspevan. Mali i veliki horisti pevali su himne, vitezovi defilovali sa sve oklopom i štitovima, a nedaleko odatle služilo se piće bogova. I to je tek majušan deo opisa Brogradskog Manifesta, porodičnog festivala koji se već nekoliko godina unazad, kako ističu organizatori, pozicionirao kao jedinstvena platforma za promociju  manifestacija i turističkih destinacija iz Srbije i regiona.  
Kako je na otvaranju poručila predstavnik "Beogradskog manifesta" Ljiljana Vuković, na ovogodišnjoj manifestaciji predstaviće se više od 60 učesnika iz Srbije, Republike Srpske, Slovenije i Crne Gore.

Republika Srpska je upravo i glavni partner manifestacije i na njoj je na najbolji mogući način predstavila svoje turističke i gastronomske potencijale. Posetioci festivala imaju priliku da se upoznaju sa ponudom Trebinja, Višegrada, Zvornika...Ipak, negde se izdvojila Jahorima, zimska olimpijska lepotica, samo što je sada akcenat stavljen na prezentovanje letnje ponude. Među prisutnima na današnjem otvarnju bili su ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković i direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

Otvaranje je bilo danas a manifestacija na Gornjem gradu Beogradske tvrđave traje i sutra i prekosutra, a program je i više nego bogat.

Kao opštine i gradovi pre svega turistički se predstavljaju između ostalog Sokobanja, Zrenjanin, Bačka Palanka, Vranje, Bečej, Novi Sad, Kikinde, Niš, Kuršumljija, beogradske opštine Čukarica, Zemun i mnogi drugi.

Kada je reč o komšijama, tu su predstavnici iz Herceg Novog, Budve, Ugljevika...

A tu su i gastronomski specijaliteti raznih vrsta, kvalitetna vina i velikih i malih proizvođača, rakije... Posetioci su u prilici da probaju ukus tradicionalne kuhinje raznih krajeva Srbije i regiona, a mnogo toga je pripremano na licu mesta, ao recimo ajvar.

Osim degustacije „ića“ i „pića“, bogatu ponudu ovog trodnevnog dešavanja čine turizam, promocije raznih festivala, tu je i bioskop na otvorenom, dečije pozorište, balet, kulturno-umetničke i plesne predstave...Klinci imaju prilike da se pokažu u kreativnim radionicama, a usput se i edukuju. Deca su inače bila poseban ukras manifestacije danas, naročito kad su ispod Pobednika sa bine zapevali pesmu koja kaže „...za nju živiš ti, za nju živim ja, nek’ ceo svet za ljubav zna“.

Kulturno-umetnička društva, horovi, ples, sport, animatori, mađioničari...i toga ima u ova tri dana na Kalemegdanu. Od muzike tu su gusle, harmonika, gitara...

Ulaz na manifestaciju je besplatan, a prilika idealna za porodišnu šetnju, zabavu, relaksaciju, edukaciju, pa i degustaciju.

Glavni organizatori su Grad Beograd i Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija Srbije, a partner Beogradskog manifesta je Republika Srpska.