Zrenjanin konačno dobija zdravu pijaću vodu

Zrenjanin konačno dobija zdravu pijaću vodu

Inovacione firme dobile vaučere vredne više od 22 miliona dinara

BEOGRAD, 30.01.2018
www.srbija.gov.rs

Cilj 35 vaučera koje je dobilo 28 preduzeča jeste povezivanje nauke i privrede. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da se za mesec dana, koliko je trajao javni poziv, prijavilo više od 40 preduzeća, navodeći da je njih 28 dobilo vaučere u vrednosti do 800.000 dinara, što će im pomoći da podignu inovativnost svojih proizvoda i ojačaju konkurentnost na tržištu.

foto: www.mpn.gov.rs

Dvadesetosam srpskih preduzća je dobilo 35 inovacionih vaučera od Fonda za inovacionu delatnost. Njih su danas u Naučno-tehnološkom parku uručili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, uručujući vaučere ukupne vrednosti 22,160 miliona evra, ministri su istakli da je cilj da se povežu nauku i privredu.

Šarčević je saopštio da se za mesec dana, koliko je trajao javni poziv, prijavilo više od 40 preduzeća, navodeći da je njih 28 dobilo vaučere u vrednosti do 800.000 dinara, što će im pomoći da podignu inovativnost svojih proizvoda i ojačaju konkurentnost na tržištu.

U osnovi svake priče, kako je istakao, jeste uspostavljanje veze između naučnoistraživačkih centara i malih i srednjih preduzeća. 

Kako je on naveo, od javnih naučnoistraživačkih organizacija u ovom programu najzastupljeniji su Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, zatim Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, Institut za higijenu i tehnologiju mesa i drugi.

Šarčević je istakao da su za ovu godinu, zahvaljujući saradnji sa Svetskom bankom, višestruko povećana sredstva za rad Fonda. 

 

Ministar Popović je ponovio da u ovom trenutku ne postoji važnija stvar od jačanja veze između naučnotehnoloških organizacija i privrede.

„Želja nam je da podstaknemo bolju saradnju i razmenu znanja između nauke i privrede. Iz tog razloga, u narednom periodu pokrenućemo još jedan novi program finansijske pomoći mladim preduzetnicima u vrednosti od 250 miliona dinara za inovacije i start-apove“, najavio je ministar.

Popović je istakao da se tim programima nastavlja podrška inovativnim preduzećima i onome što je budućnost Srbije, a to su nova radna mesta, zapošljavanje i plate za one najpametnije i najsposobnije koji mogu da pokažu svoje inženjersko i drugo znanje.

Dobitnicima se na dodeli vaučera obratio i direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac, koji je rekao da je ovo prva faza dodele vaučera, koja će biti nastavljena, uz napomenu da je poziv otvoren do 21. maja 2018. godine.

Inovacioni vaučeri odobreni su preduzećima čija su sedišta u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Boru, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu, Prokuplju, Novom Bečeju i drugim gradovima.