Brnabić: Četvrta industrijska revolucija daje nam šansu za iskorak koju moramo da iskoristimo

Brnabić: Četvrta industrijska revolucija daje nam šansu za iskorak koju moramo da iskoristimo

Raspisan novi krug programa prekvalifikacija za IT za kandidate koji su zaposleni

BEOGRAD, 09.11.2018

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović naveo je da su do sada okončana dva kruga prekvalifikacija za ukupno 800 polaznika, treći krug i to za nezaposlene koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje je u toku, dok je Kancelarija za IT i eUpravu danas raspisala krug namenjen zaposlenim kandidatima."U ovom krugu prekvalifikacija želimo da, pored učenja standardnih programskih jezika, omogućimo da budući polaznici nakon završetka programa dobiju određeno znanje i šansu za unapređenje svoje karijere", objašnjava Jovanović.

Ilustracija foto: pixabay.com

Za sve one koji žele da svoje profesionalne sposobnosti preusmere ka tehnologiji naredna vest je veoma važna.

Naime, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), raspisala je novi krug programa prekvalifikacija za IT za kandidate koji su zaposleni. Kako je saopšteno iz Vlade, za razliku od sličnog kruga koji je ove godine organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje i koja se odnosila na nezaposlene kandidate, ovaj krug prekvalifikacija odnosi se samo na zaposlene i to one kandidate koji nisu na IT pozicijama ili nisu završili neki od IT smerova na fakultetima.

Podsetimo, ovo je nastavak uspešnog programa u okviru koga je do sada obučeno 800 polaznika, sve sa ciljem da kao budući junior programeri lakše pronađu posao u IT sektoru. Program je pokrenut na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović naveo je da su do sada okončana dva kruga prekvalifikacija za ukupno 800 polaznika, treći krug i to za nezaposlene koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje je u toku, dok je Kancelarija za IT i eUpravu danas raspisala krug namenjen zaposlenim kandidatima."U ovom krugu prekvalifikacija želimo da, pored učenja standardnih programskih jezika, omogućimo da budući polaznici nakon završetka programa dobiju određeno znanje i šansu za unapređenje svoje karijere. Predavanja će biti prilagođena zaposlenima i održavaće se vikendom i radnim danima posle 17 časova. Program će trajati 9 meseci uz obaveznu praksu u IT kompanijama", istakao je Jovanović. Prema njegovim rečima, testiranje prijavljenih kandidata biće organizovano početkom decembra, a test će meriti sposobnost kandidata da se brzo prilagođava i uči.

Kako je objašnjeno, u prvom krugu kandidati će raditi jedan onlajn test i oko 1.500 najboljih kandidata sa onlajn testiranja će proći u drugi krug. Drugi krug testiranja će početi krajem decembra i vršiće ga izvođači obuka.

Početak obuka očekuje se u drugoj polovini januara, a kandidati koji prođu prvi krug selekcije će moći da biraju školu u kojoj će pohađati obuke. Krajnji rok za prijavu kandidata na program je 20. novembar 2018. godine, a prijave se mogu podneti elektronski preko sajta  https://itobuke.rs/.