Brnabić: Kreativna industrija najbrže rastući sektor privrede

Brnabić: Kreativna industrija najbrže rastući sektor privrede

Za mere populacione politike izdvojeno 50 miliona dinara

Vrnjačka Banja, 20.09.2018

Od tog iznosa, za svoje potrebe, lokalne samouprave izdvojile su petinu novca, a ostatak je iz republičkog bužeta. Kako navodi ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović , novac usmeren, pre svega, na popravljanje uslova u predškolskim ustanovama, na informisanje, edukaciju, kao i na aktivnosti zdravstvenih institucija. 

Vrnjača Banja foto: vrnjackabanja.gov.rs

Za Vrnjačku Banju i Rašku i Grad Kraljevo izdvojeno je približno 50 miliona dinara za sprovođenje mera populacione politike u ovoj godini”, izjavila j danas tokom posete u Vrnjačkoj Banji ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović .

Kako je saopšteno, ministarka je objasnila da se radi o zajedničkim sredstvima tih lokalnih samouprava i Vlade Srbije. "Jedinice lokalne samouprave izdvojile su 20 odsto sredstava, a znatno veći deo je iz republičkog budžeta", naglasila je ona i objasnila da je novac usmeren, pre svega, na popravljanje uslova u predškolskim ustanovama, na informisanje, edukaciju, kao i na aktivnosti zdravstvenih institucija. 

Đukić Dejanović, koja je u Vrnjačkoj Banji razgovarala sa predsednikom te opštine Bobanom Đurovićem, gradonačelnikom Kraljeva Predragom Terzićem i predsednikom SO Raška Mirjanom Skorić, istakla je da su sredstva već na računima navedenih lokalnih samoprava i da se koriste. Prema njenim rečima, na sastanku je ukazano na to da je važno da se sredstva potroše do kraja ove godine, kako bi sledeće pripremili projekte koji će biti zahtevniji za republički budžet i korisniji za stimulaciju budućih roditelja.

Što se tiče populacione politike, Đukić Dejanović je naglasila da Raški okrug, a samim tim i sredine Kraljevo, Vrnjačka Banja i Raška, imaju lošije demografske indikatore nego što je to na nivou Srbije. “U Srbiji na 1.000 stanovnika se rodi devet beba, a nažalost umre oko 15 osoba. U Raškom okrugu i ovim lokalnim samoupravama, rodi se manje od devet beba, a u proseku umre 16 osoba”, napomenula je Đukić Dejanović.

 

Đurović je rekao da se novac između ostalog koristi i za poboljšanje uslova u predškolskim ustanovama. “Sledeće godine očekujemo da budemo još aktivniji i ambiciozniji u našim planovima, a sa ciljem da našu lokalnu politiku, politiku ministarstva i nacionalnu politiku, dovedemo na najviši nivo kada je u pitanju populacija u Srbiji”, rekao je on.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je istakao da je izgradnja vrtića u naselju Beranovac najbolji primer saradnje naše dijaspore, lokalne samouprave i Vlade Srbije. On je objasnio da je Milomir Glavčić, Kanađanin srpskog porekla, za izgradnju tog vrtića donirao 200.000 evra, da je Grad obezbedio novac za drugu fazu izgradnje i uređenje objekta, a ministarstvo za opremanje. “Na ovaj način zadovoljićemo žitelje šest sela koja gravitiraju Beranovcu, ali i decu koja žive u tom naselju”, istakao je Terzić.

Predsednik Skupštine opštine Raška Mirjana Skorić je istakla da je njena lokalna samouprava dobila za ove namene oko 12 miliona dinara.

Kako je saopšteno iz Vlade, nakon razgovora u zgradi opštine u Vrnjačkoj Banji, Đukić Dejanović je obišla vrtić u naselju Vrnjci, koji radi u okviru Predškolske ustanove "Radost" iz Vrnjačke Banje, a čiju će obnovu i adaptaciju sufinansirati Ministarstvo bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku u iznosu od 6,12 miliona dinara.