Pitanje ekonomskih migracija je od opšteg interesa

Pitanje ekonomskih migracija je od opšteg interesa

Srbija u saradnji sa Rusijom u 2019. otvara digitalni i inovacioni centar "Tačka ključanja"

BEOGRAD, 17.01.2019

To je danas na prvom Digitalnom dijalogu Srbije i Rusije najavio ministarstar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. "Ovaj koncept širi se van granica Rusije i predstavlja veliku priliku za inovacioni ekosistem Srbije i njene startap kompanije“ , naveo je Popović. Dmitrij Peskov, specijalni predstavnik predsednika Ruske Federacije za digitalni i tehnološki razvoj je objasnio da će pomenutom startap-u moći da se pronađu investitori, potreban kadar, menadžeri – članovi kvalitetnog tima. "Napredni studenti će moći da završe personalizovani digitalni obrazovni program u skladu sa najboljim svetskim tehnologijama”, naveo je on.

foto: inovacije.gov.rs

Na jednom mestu više od 60 jakih IT kompanija

Kako je saopšteno iz pomenutog ministarstva, prvi digitalni dijalog Srbije i Rusije okupio je preko 60 vodećih srpskih i ruskih tehnoloških kompanija. Na centralnom panelu i više tematskih okruglih stolova diskutovalo se o temama kao što su finansiranje inovacija, razvoj inovacione infrastrukture, inovaciona rešenja i nove tehnologije u oblasti veštačke inteligencije, poljoprivrede, kritične infrastrukture i energetike, finansija, obrazovanja, kreativne industrije i „pametnih gradova“. Osim vodećih privatnih ruskih kompanija iz oblasti inovacija i digitalizacije, u Digitalnom dijalogu su učestvovali i predstavnici ključnih ruskih državnih institucija za razvoj inovacija i inovacione infrastrukture, Agencija za strateške investicije Ruske Federacije (ASI) i Ruska venčurna kompanija (RVК).

U Beogradu je danas održan prvi Digitalni dijalog Srbije i Rusije, u sklopu posete predsednika Rusije Vladimira Putina našoj zemlji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj, dve zemlje grade zajedničku viziju inovacionog rasta, te će inovacije i digitalna ekonomija imati ključnu ulogu u daljem razvoju njihovih odnosa.

Prilikom otvaranja Digitalnog dijaloga predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, istakla je da Srbija vidi 4. industrijsku revoluciju kao ogromnu šansu za dalji, brži i održiviji razvoj. „Ono što posebno želim da istaknem jeste da smo od 1. januara ove godine uveli veoma značajne poreske podsticaje za podršku svim kompanijama koje doprinose razvoju ekonomije znanja” – rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla da naša zemlja ima jedinstven potencijal da postane odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije i tom prilikom ih pozvala da svoje kancelarije i pre svega razvojne centre otvore upravo u Srbiji.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović naglasio je da je ovo prvi Digitalni dijalog između dve zemlje, i da će se on održavati najmanje dva puta godišnje, naizmenično u Srbiji i Rusiji. „Želimo da razvijamo saradnju između naših država, ali i između srpskih i ruskih kompanija u oblasti inovacija i digitalne ekonomije", naglasio je Popović. Ovom prilikom on je najavio da će u Srbiji u 2019. godini biti otvoren digitalni i inovacioni centar „Tačka ključanja“, po uzoru na takve centre koji već postoje u Rusiji. "Formiranjem 'Tačke ključanja' u Srbiji, ovaj koncept širi se van granica Rusije i predstavlja veliku priliku za inovacioni ekosistem Srbije i njene startap kompanije“ , naveo je Popović.

Dmitrij Peskov, specijalni predstavnik predsednika Ruske Federacije za digitalni i tehnološki razvoj na otvaranju Foruma Digitalni dijalog istakao je da je primetna "velika brzina donošenja odluka i kvalitet međusobne saradnje".

U novoj digitalnoj eri između Rusije i Srbije, veoma je važno izgraditi nove odnose, ali na osnovu starih tradicija. Odluke koje donosimo danas će uticati na naše živote u narednim godinama. Primer novog odnosa mogao bi biti otvaranje kolektivnog radnog prostora 'Tačka ključanja' u Beogradu", ukazuje Peskov.

Kako je on objasnio, u ovom prostoru biće moguće voditi svakodnevni dijalog i razmenjivati najbolje prakse. "U startap-u će moći pronaći investitore, potreban kadar, menadžere – članove kvalitetnog tima. Napredni studenti će moći da završe personalizovani digitalni obrazovni program u skladu sa najboljim svetskim tehnologijama”, naveo je on.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je osim jačanja ekonomskih veza u tradicionalnim segmentima privređivanja dve zemlje, kao što su energetika, infrastruktura i poljoprivreda, za srpsku privredu od posebne važnosti otvaranje novog polja saradnje – u oblasti inovacija, digitalizacije i savremenih tehnologija. „Sporazumi koji se potpisuju u ovoj oblasti i prvi rusko-srpski digitalni dijalog doprineće razmeni informacija o mogućnostima saradnje, a našoj, rastućoj IКT industriji, omogućiti izlazak na veliko rusko tržište, izvoz inovativnih, digitalnih rešenja i proizvoda srpske pameti i znanja, povezivanje sa visokotehnološkim ruskim kompanijama koje Srbiju već prepoznaju kao svoj hab u ovom regionu i realizaciju zajedničkih projekata za razvoj digitalnih platformi i naprednih tehnologija“, naveo je Čadež.