Otvoren 89. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Otvoren 89. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Matić: Polovinom godine stabilizacija cena

BEOGRAD, 23.05.2022

Prema rečima Tatjane Matić, ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije, robne rezerve će ponovo reagovati sa dodatnih 23.000 tona brašna ka pekarskoj industriji po subvencionisanim cenama od 33 dinara po kilogramu brašna. Kad je reč o cenama mesa u Srbiji, one su, navodi Matić, i pre krize, rata u Ukrajini i kovida, bile više nego u regionu, a mnogobrojni su razlozi. To je, kako kaže, drugi resor koji se bavi tim pitanjem. "Skok cena energenata i skok žitarica utiče na cene mesa kao i ograničavanje cena nekog mesa može imati posledično neku vezu", objasnila je ona. Ukazala je ovom prilikom na jednu veliku istinu: "Mi nemamo veliki stočarski fond, to isto utiče". Podsetimo, do kraja juna na snazi je Vladina uredba o ograničenoj ceni sledećih artikala: kilogram šećera kristala, brašno tip T- 400 glatko u pakovanju do pet kilograma, brašno tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, litar jestivog suncokretovog ulja i svinjski but.

Kao što je poznato, Vlada Srbije usvojila je krajem aprila Uredbu kojom još na 60 dana ograničava cene osnovnih životnih namirnica.

To se odnosi na kilogram šećera kristala, brašno tip T- 400 glatko u pakovanju do pet kilograma, brašno tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, litar jestivog suncokretovog ulja i svinjski but.

Tim povodom ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić za RTS kaže da je tržište hrane stabilno i da je snabdevenost dobra.

"Kada govorimo o tržištu hrane i u nekim mnogo težim vremenima – na početku kovida kada je bila složenija i komplikovnija situacija, kada govorimo o zaustavljanju nekih proizvodnih procesa, prekidima nekih distributivnih lanaca – mi smo imali dobru snabdevenost tržišta", podsetila je ministarka Matić.

Tako da je njena najvažnija poruka građanima : "Ne moramo da brinemo o našem tržištu".

Međutim, ukazuje ona, najveća nam je briga, kako ona to definiše, "uvezena inflacija", te borba sa tim problemom ostaje najveći prioritet.

"Uvezena inflacija nije samo naša briga, i Evropa i svet pokušavaju da je stabilizuju, a ono što u najvećoj meri doprinosi skoku inflacije je problem sa energentima", Matić.

Ona navodi da su mere, odnosno uredbe, države, Ministarstva finansija i NBS bile u cilju zaštite potrošača i kontrole inflacije", podvukla je ministarka.

"Mere koje će Centralna evropska banka krajem juna na zasedanju doneti, koje je najavila, je povećanje referentne kamatne stope i očekuje se da će se odluke donositi kvartalno. Više neće biti jefitnog bankarskog novca", ukazuje ona.

Prema njenim rečima, globalno je prepoznato da se mora zaustaviti inflacija, i u SAD i Evropi je visoka, više od 7 odsto.

To, objašnjava ministarka, neće dovesti do recesije, kako prognoziraju stručnjaci, već do stagflacije, do zaustavljenog privrednog rasta.

Navela je da će ponovo robne rezerve reagovati sa dodatnih 23.000 tona brašna ka pekarskoj industriji po subvencionisanim cenama od 33 dinara po kilogramu brašna.

Kad je reč o cenama mesa u Srbiji, one su, navodi Matić, i pre krize, rata u Ukrajini i kovida, bile više nego u regionu, a mnogobrojni su razlozi.

To je, kako kaže, drugi resor koji se bavi tim pitanjem. "Skok cena energenata i skok žitarica utiče na cene mesa kao i ograničavanje cena nekog mesa može imati posledično neku vezu", objasnila je ona.

Ukazala je ovom prilikom na jednu veliku istinu: "Mi nemamo veliki stočarski fond, to isto utiče".

"Prema njenim rečima, tržište hrane u Srbiji dobro uređeno, malo-malo pa imate neku akciju pogotovu u velikim marketima, vrlo često smo svedoci čestih akcija. Tom tržištu i neke mere intervencije države nisu potrebne", smatra ministarka.

Kako ona objašnjava, država je intervenisala pre svega jer su potresi zbog kovida krajem prošle godine postali veliki, nadovezao se rat u Ukrajini, veliki poremećaji na berzama.

Što se tiče robnih rezervi, Matić ocenjuje da je stanje dobro i pod kontrolom. Kada su u pitanju cene, očekuje se da od polovine godine krene stabilizacija, a sa padom inflacije počeće se u drugoj polovini godine.