Realni rast BDP u prvom kvartalu godine pet odsto

Realni rast BDP u prvom kvartalu godine pet odsto

Tri miminimalca i oslobađanje od doprinosa značajni za privrednike

VRANJE, 02.06.2020

To se moglo čuti danas na Jugu Srbije od menadžera iz nekoliko kompanija koje je obišao ministar finansija Siniša Mali. Radna mesta su očuvana, lagano kreće ekonomski oporavak i sada, kažu, razmišljaju o daljim potrebama dualnog obrazovanja i obezbeđivanju kvalifikovane radne snage za našu industriju.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali posetio je danas privrednike na jugu Srbije, tačnije firmu "Ansal Steel", a nakon toga se sastao sa privrednicima u fabrici "Simpo", kao i sa privrednicima u Surdulici.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade, zajedno sa njim, bio je i državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović. 

Prema ministrovim rečima, sa privrednicima je bilo razgovora o potrebama dualnog obrazovanja i obezbeđivanju kvalifikovane radne snage za našu industriju.

U vezi sa tim, Mali je najavio da će Vlada izaći sa dodatnim merama koje su usmerene na novo zapošljavanje.

Kada je reč o radnicima, poslovodstvo pomenutih firmi navodi da je i jednima i drugima značilo što su oslobađanje od plaćanja poreza na doprinose na zarade. Otpuštanja, ističu, nije bilo.

Mali je ovom prilikom podsetio na to da je više od 5,1 milijarda evra usmereno na uklanjanje negativih posledica COVID-19 po ekonomiju Srbije.

Takođe, podsetio je i na to da će drugi po redu minimalac biti uplaćen u četvrtak, 4. juna, dok će još jedan biti uplaćen početkom jula.

U sklopu pomenutog ekonomskog programa su, ukazao je ministar, planirana ulaganja od 14 milijardi dinara u kanalizaciju, vodovod, zdravstvene ustanove, vrtiće, škole, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, auto-puteve, infrastrukturu.

"Sada sa privatnim sektorom radimo na tome da vidimo kako da njihovo poslovanje olakšamo, kako da im malo otvorimo tržišta, da iskoristimo ovu priliku i povećamo broj radnih mesta", istakao je Mali.

Ministar je istakao vaćnost očuvanja zdravstvenog sistema, radnih mesta i povećanja plata.