Šumadijski koridor biće dug od 220 do 270 kilometara i koštati od 1,7 do više od dve milijarde evra

Šumadijski koridor biće dug od 220 do 270 kilometara i koštati od 1,7 do više od dve milijarde evra

Moguće ujedinjenje mađarske i srpske berze struje do kraja godine

, 21.08.2019

Tu nadu je danas izrazio srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom. Prema njegovim rečima, na taj način omogućio bi se jedinstveni nastup na tržištima električne energije u zemljama centralnoistočne i jugoistočne Evrope, a povećala bi se i likvidnost dan-unapred tržišta, kao i rentabilnost i efikasnost poslovanja obeju kompanija.

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Na sastanku, koji je održan u gradu Tapolki, istaknuto je da se to posebno odnosi na razvoj projekta zajedničkog gasnog interkonektora, koji je od strateškog značaja za razvoj obe zemlje.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz naše vlaade, naveli da je u toku koordinacija aktivnosti koje će u svim scenarijima obezbediti snabdevanje gasom Srbije i Mađarske.

Ministar Antić je rekao da je za energetsku bezbednost našeg regiona ključna sigurnost snabdevanja gasom kao značajnog energenta, kako za građane, tako i za privredu.

Prema njegovim rečima, sa mađarskim kolegama je ispitan čitav niz mogućnosti snabdevanja gasom, te su se saglasili da u svim scenarijima valja imati precizne modalitete o tome kako će biti obezbeđene neophodne količine.

Tokom susreta je naglašeno da izuzetni partnerski odnosi dveju država otvaraju širok spektar mogućnosti za saradnju, uz podsećanje na to da je u februaru 2018. godine potpisan Memorandum o razumevanju između EMS AD, MAVIR, EPEX SPOT, HUPX i SEEPEX, kojim su definisani osnovni principi saradnje u cilju korporativnog spajanja dveju berzi električne energije – srpskog SEEPEX-a i mađarskog HUPX-a.

Kako je saopšteno, Antić je izrazio nadu da će se berze električne energije Srbije i Mađarske do kraja godine ujediniti i stvoriti moćnu regionalnu berzu u interesu čitavog regiona.

Prema njegovim rečima, na taj način omogućio bi se jedinstveni nastup na tržištima električne energije u zemljama centralnoistočne i jugoistočne Evrope, a povećala bi se i likvidnost dan-unapred tržišta, kao i rentabilnost i efikasnost poslovanja obeju kompanija.

"To će rezultirati ne samo pozitivnim operativnim poslovanjem berzi dveju zemalja, već i daljim produbljivanjem političkih i ekonomskih odnosa sa Mađarskom i ubrzavanjem procesa integracije srpskog tržišta električne energije u jedinstveno tržište Evropske unije", istakao je Antić.

Kako je Sijarto je još jednom izrazio snažnu podršku Mađarske na putu Srbije ka EU, uz ocenu da je interes Unije da se regionu Zapadnog Balkana, a naročito Srbiji, pruži podrška u procesu evrointegracija