Kvalitetna ishrana, osemenjavanje ovaca i matičenje grla, ali i dobra saradnja između zadruge i institucija – preduslovi za funkcionisanje ovčarstva

Kvalitetna ishrana, osemenjavanje ovaca i matičenje grla, ali i dobra saradnja između zadruge i institucija – preduslovi za funkcionisanje ovčarstva

Nacrt Strategije o razvoju domaćeg tržišta kapitala do juna?

BEOGRAD, 18.02.2020

To je danas nagovestio srpski ministar finansija Siniša Mali. On je na okruglom stolu na temu razvoja pomenutog tržišta, na kome su učestvovali i međunarodni partneri iz Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), rekao da je cilj Srbije da dostigne rast od 7 odsto, kao i je, po preliminarnim podacima, nivo investicijau 2019. godini iznosio 3,8 milijardi evra. Istakao je da je dobra stvar što se broj investitora u domaće hartije od vrednosti stalno uvećava, te da je tražnja veća od ponude. Kako je naveo, danas su, po prvi put u istoriji, investitorima ponuđene na prodaju dvanaestogodišnje dinarske obveznice Republike Srbije. Stopa prinosa je bila samo 3,4 odsto, a ukupno je prodato obveznica u iznosu od 19,3 milijarde dinara.

U Beogradu je danas održan skup na kome je bilo reči o razvoju tržišta kapitala u Srbiji na kome su osim predstavnika Ministarstva finansija učestvovali međunarodni partneri iz Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Kako je navedeno u saopštenju naše Vlade, resorni ministar Siniša Mali je istakao da je cilj Srbije da dostigne rast od 7 odsto.

Takođe, on je ukazao da naša zemlja uz podršku međunarodnih institucija, radi na izradi strategije o razvoju tržišta kapitala, čiji bi nacrt trebalo da bude usvojen do juna ove godine.

U sklopu toga, podsetio je na donete sistemske zakone koji su upravo usmereni ka poboljšanju tržišta kapitala.

Mali je konstatovao da domaće tržište kapitala raste, i da postoji sve veće poverenje investitora u srpske finansije, ukazavši i na to da se Srbija prošle godine vratila na međunarodno tržište kapitala.

“Od 2013. godine, kada je poslednji put emitovana obveznica, nismo bili na tržištu kapitala. Sada smo uspeli da dođemo do prinosa od 1,25 odsto. Godine 2013. kada smo isto to uradili, prinos je bio preko 7 odsto. Dakle, sada imamo rezultate pet puta bolje nego tada”, naveo je ministar.

On je ukazao da se broj investitora u domaće hartije od vrednosti stalno uvećava, da je tražnja veća od ponude.

“Za nas je bilo veoma važno to što smo prošle nedelje potpisali sporazum sa Juroklir bankom. Investitori su rekli da bi bilo dobro da budemo deo i tog sistema, jer će mnogo pomoći po pitanju brzine, transparentnosti, a očekujemo i ugovor sa njima”, kazao je Mali.

Inače, ovom prilikom on otkrio da su srpske obveznice uvrštene na listu za potencijalno uključivanje u JP Morganov indeks državnih obveznica zemalja u razvoju, što je, kako je ministar ocenio, još jedan podsticaj u promociji Srbije i naših hartija od vrednosti.

Takođe, rekao je da je po preliminarnim podacima, nivo investicija u Srbiji u 2019. godini iznosio 3,8 milijardi evra.

Još jedna finansijska vest koju je izneo Mali jeste da su danas, po prvi put u istoriji, investitorima ponuđene na prodaju dvanaestogodišnje dinarske obveznice Republike Srbije. Prema njegovim rečima, tražnjaje bila deset puta veća od ponude, a ostvarena je, kako on kaže “istorijski niska stopa prinosa” od samo 3,4 odsto, uz napomenu da su ukupno prodate obveznice u iznosu od 19,3 milijarde dinara.

Takozvani "bid to cover racio", objašanjava ministar, pokazuje odnos tražnje i realizaciju po aukciji, iznosi 3,82 odsto što je ujedno i najveća tražnja po aukciji od početka emitovanja državnih obveznica.

Prema njegovim rečima, za naše obveznice najviše su se interesovali strani profesionalni investitori, što je dodatni dokaz poverenja ulagača u našu domaću valutu.

“Ukupna vrednost emisije bila je 100 milijardi dinara (po kuponskoj stopi od 4,5 odsto) a plan za prvu aukciju je bio da se investitorima ponudi sedam milijardi dinara. Međutim, ukupna tražnja višestruko je premašila taj iznos i dostigla je iznos od 73,6 milijardi dinara, a mi smo na kraju prodali obveznice u ukupnoj vrednosti od 19,3 milijarde dinara, po stopi od 3,4 odsto”, istakao je on.


 


 

Mali smatra da upravo u tržištu domaćih obveznica leže budući potencijali privrednog rasta, povećanja dinarizacije kao i smanjenja deviznog rizika zemlje.

“U prošlosti smo se previše oslanjali na devizna zaduživanja u inostranstvu. Pokušaćemo da usmerimo investitore na domaće tržište kapitala, da povećamo obim emitovanja obveznica u dinarima i tako povećamo opšti udeo dinara u finansijskom sistemu Srbije. Sada vidimo i da ulagačima i dinarske obveznice polako postaju nova luka za ulaganje”, rekao je ministar finansija.