Tropsko leto podgrejalo temu izgradnje sistema za navodnjavanje

Tropsko leto podgrejalo temu izgradnje sistema za navodnjavanje

Žitelji Malog Zvornika i Priboja od ove sezone grejaće se na biomasu

BEOGRAD, 09.09.2021

Toplane u Malom Zvorniku i Priboju, biće prve u Srbiji koje će koristi biomasu kao energent. U saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KfW u rekonstrukciju HE i obnovljive izvore energije ulaže se oko 1,5 milijardi evra. "Početkom oktobra očekuje se potpisivanje prvih ugovora za solarne panele, a Ministarstvo će za tu namenu opredeliti isti iznos novca koji budu uložile lokalne samouprave", kaže ministarka Zorana Mihajlović..

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, toplane u Malom Zvorniku i Priboju, biće prve u Srbiji koje će koristi biomasu kao energent. Ona je juče prilikom obilaska radova na toplani u Malom Zvorniku i HE "Zvornik" rekla da se očekuje da toplana počne sa probnim radom 1. oktobra i da će biti spremna za predstojeću grejnu sezonu, tokom koje će žitelji te opštine imati celodnevno grejanje.

Ona je istakla da je izuzetno važno i to da neće biti gubitaka na mreži i da će životna sredina biti zdravija, navodeći podatak da će emisija ugljen-dioksida biti smanjena sa sadašnjih 870 na svega 40 tona, odnosno za 95 odsto. To je, kako je rekla, najbolji primer za druge lokalne samouprave kako da efikasno reše grejanje i dobiju zdravu životnu sredinu.

Kako je saopšteno, osim što će imati veći proizvodni kapacitet i veću instalisanu snagu, HE "Zvornik" će dobiti duži vek trajanja za dodatnih 40 godina. Mihajlović je istakla da se na osnovu saradnje sa Nemačkom razvojnom bankom KfW radi na rekonstrukciji drugih hidroelektrana a vrednost zajedničkih projekata iznosi približno 1,5 milijardi evra.

Regionalni direktor КfW za Jugoistočnu Evropu Кlaus Miler istakao je da je energetika ključni sektor za saradnju. Uz povećanje kapaciteta smanjiće se emisija ugljen-dioksida, što je ogroman doprinos zaštiti životne sredine. Miler je najavio da će se za mesec dana nastaviti pregovori o daljoj saradnji.

Predsednik Opštine Mali Zvonik Zoran Jevtić istakao je da se u slučaju izgradnje nove toplane vidi da opština ne bi mogla da funkcioniše sama, bez pomoći države. Opština je od Ministarstva dobila sedam miliona dinara za projekat energetske sanacije od čega građani imaju direktnu korist.

Ministarka je podsetila da je 3. septembra raspisan javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele i pozvala lokalne samouprave da se prijave. Početkom oktobra, kako je navela, očekuje se potpisivanje prvih ugovora a Ministarstvo će za tu namenu opredeliti isti iznos novca koji opredele lokalne samouprave.

Posle toga, kako je dodala, opštine i gradovi će raspisati dva javna poziva – za kompanije koje će ugrađivati panele i za građane. Prema njenim rečima, solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati energije i isplati se za oko šest godina, a njegov rok trajanja je 25 godina. Računi za struju na ovom primeru bili bi manji za oko 3.000 dinara mesečno.