Sutra kreće vakcinacija sledećih prioritetnih grupa

Sutra kreće vakcinacija sledećih prioritetnih grupa

Danas kreće masovna vakcinacija po novom sistemu praćenja imunizacije

BEOGRAD, 19.01.2021

"U Srbiju je do sada stiglo ukupno 1.054.950 vakcina, a ugovoreno je, delom i plaćeno, 6.182.200 vakcina" izjavila je premijerka Ana Brnabić. Ona je na sednici državnog vrha istakla da novi informacioni sistem podrazumeva praćenje vakcina od dolaska u našu zemlju, do trenutka dolaska u magacin, izlaska iz njega, prijema u zdravstvenu ustanovu, procesa vakcinacije i onoga što se dešava posle. Takođe, prate se i one vakcine koje ne mogu da se upotrebe ako su oštećene ili nisu adekvatno čuvane, a vakcine stižu u dva centralna magacina – Institut "Torlak" i RFZO "Farmalogist". Danas ili sutra stiže 250.000 vakcina "Sputnjik V"

 

Predsednik Republike Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predstavili su danas novi sistem za prijavu, zakazivanje i praćenje vakcina i imunizacije stanovništva Srbije

Vučić je u Palati Srbija, na prvoj sednici državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, objasnio da je reč o najsavremenijem informacionom sistemu putem kojeg se za svakog ko se vakciniše zna koju je vakcinu primio i kada i gde je vakcinisan.

Prema njegovim rečima, jedan tim, koji se sastoji od jednog lekara i dva medicinska radnika, može dati 75 vakcina za pet časova, tako da će biti potrebno dosta medicinskog osoblja.

Predsednik je apelovao na građane da se odazovu vakcinaciji u najvećoj meri jer time čuvamo zdravlje naših ljudi, ali i stvaramo priliku da radimo još više i napornije kako bismo i 2021. bili prva ekonomija u Evropi.

Predsednik je saopštio da danas u Srbiji počinje masovno vakcinisanje kineskom vakcinom "Sinofarm" i zatražio da se ona što brže obavlja.

Naša država je bila među onima koji su učestvovali na donatorskoj konferenciji pri EU za izradu vakcina. Prvi smo iz regiona uplatili novac za Kovaks sistem, specijalizovani program u okviru EU preko kojeg bi trebalo da od Unije dobijemo značajne količine vakcina, podsetio je on.

Prema njegovim rečima, danas ili sutra trebalo bi da dobijemo 250.000 "Sputnjik V" vakcine, od kojih su 200.000 prve doze, a 50.000 druge doze, jer su jedino kod ruske vakcine različita prva i druga doza. Takođe, kako je najavio, Srbija će potpisati trilateralni ugovor sa Poljskom i "Astra-Zenekom" za približno 800.000 vakcina, kako bi preko Varšave dobili i te vakcine.

Vučić je, ukazavši na to da je kineska vakcina pokazala najmanje kontraindikacija, pozvao ministarstva, pre svega prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, odbrane, unutrašnjih poslova i zdravlja da vakcinišu svoje zaposlene.

Predsednik je podvukao da treba da se vakcinišu i zaposleni u javnim preduzećima, kao i da se završi imunizacija u gerontološkim centrima.

Brnabić je rekla da se danas otvara prvi veliki punkt na Beogradskom sajmu i Institutu "Torlak", na kojem će se vakcinisati i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ona je precizirala da će prvo biti vakcinisani pripadnici MUP-a, Vojske Srbije i ostalih bezbednosnih službi, i dodala da su juče stigle dodatne količine "Fajzerove" vakcine i da se nastavlja imunizacija po gerontološkim centrima.

Prema njenim rečima, u Srbiju je do sada stiglo ukupno 1.054.950 vakcina, a ugovoreno je, delom i plaćeno, 6.182.200 vakcina, tako da smo po tome jedna od najboljih država u Evropi.

Ona je istakla da do sada nismo imali sistem koji to može da prati na pravi način, dok sada možemo da pratimo vakcinu od dolaska u našu zemlju, kada sleti avion na aerodrom do trenutka dolaska u magacin, izlaska iz njega, prijema u zdravstvenu ustanovu, proces vakcinacije, kao i ono što se dešava posle.

Takođe, prate se i one vakcine koje ne mogu da se upotrebe ako su oštećene ili nisu adekvatno čuvane, napomenula je Brnabić i dodala da vakcine stižu u dva centralna magacina u Srbiji – Institut "Torlak" i magacin RFZO "Farmalogist".

Premijerka je pozvala građane da se prijave za imunizaciju preko portala eUprave ili telefonskim putem, budući da je pušten u rad i kontakt centar za prijavu.

Prema njenoj oceni, ovaj sistem daje osnovu za razvoj e-zdravstva, što je jedan od prioriteta Vlade – digitalizacija zdravstvenog sistema kako bi građani imali što bolju uslugu.