Naš region se zagreva brže od svetskog proseka

Naš region se zagreva brže od svetskog proseka

Kraljevu, Čačku i Trsteniku 98,4 miliona dinara iz Zelenog fonda

BEOGRAD, 05.12.2019

Na osnovu ugovora koje su danas predstavnici ovih opština potpisali sa ministraom za zaštitu životne sredine Goranom Trivanim, opštine će imati deo sredstava za projekte sanacije i remedijacije nesanitarnih deponija na njihovom području.

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan potpisao je danas ugovore sa predstavnicima tri lokalne samopuprave o dodeli sredstava za sufinasiranje projekata sanacije i remedijacije nesanitarnih deponija na njihovom području.

Reč je o Kraljevu, Čačku i Trsteniku.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade, na osnovu potpisanih ugovora, ovim lokalnim zajednicama dodeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 98.440.796 dinara, na osnovu sprovedenog javnog konkursa za dodelu sredstava Zelenog fonda.

Ministar je tom prilikom istakao da je uspostavljanje celovitog sistema upravljanja komunalnim otpadom jedan od najznačajnijih zadataka u zaštiti životne sredine što, između ostalog, podrazumeva sanaciju, remedijaciju i zatvaranje nesanitarnih deponija.

Trivan je naglasio da će lokalne samouprave, pred kojima su značajni zadaci rešavanja pitanja u životnoj sredini, imati i dalje punu podršku resornog ministarstva, koje je protekle i ove godine opredelilo više stotina miliona dinara kao pomoć u ovom procesu.

Prema njegovim rečima, za rešavanje zbrinjavanja komunalnog otpada, koje je jedno od prioritetnih pitanja, protekle godine je Ministarstvo dodelilo sredstva za 23 opštine, namenjene uglavnom izradi projektno-tehničke dokumentacije.

Kako on ukazuje, ove godine su, kako je objasnio, dodeljena sredstva za manji broj opština, ali u većem iznosu, koja će biti iskorištena i za izvođenje radova na sanaciji deponija.

"Naš problem je bilo suštinsko nerazumevanje stanja i potreba lokalnih samouprava", objasnio je Trivan i dodao da su u poslednjih deset godina na čelo opština u Srbiji došle nove generacije koje razumeju koliko je važno baviti se saniranjem nesanitarnih deponija i uspostaviti regionalne centre za upravljanje otpadom. 

Ministar je pozvao opštine da konkurišu za sredstva, jer će se lokalnim zajednicama Ministarstvo pomagati bez izuzetka.

Pri tom, kako je najavio, sledeće godine će na ovu pomoć moći da računaju opštine koje same izdvajaju deo sredstava iz svojih budžeta za zaštitu životne sredine.

"Jedan od najvećih prioriteta je, pored izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, uspostavljanje sistema upravljanja komunalnim otpadom, zbog čega će Ministarstvo nastaviti da povećava iznose namenjene u ove svrhe na lokalnom nivou", poručio je Trivan.

Kako je saopšteno, na javni konkurs za dodelu sredstava Zelenog fonda za sufinansiranje realizacije projekata sanacije i remedijacije nesanitarnih deponija, odnosno smetlišta, pristiglo je deset prijava lokalnih samouprava koje ispunjavaju uslove konkursa.

Na osnovu konačne liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata, dodeljena su sredstva za sufinansiranje tri projekta, u ukupnom iznosu od 98.440.796 dinara.

Za Grad Čačak opredeljeno je 66.672.360 dinara, koji će biti uloženi za realizaciju druge faze projekta sanacije, zatvaranja i rekultivacije nesanitarne deponije – smetlišta Prelići Čačak.

Gradu Kraljevu opredeljeno je 20.326.069 dinara za realizaciju prve faze projekta sanacije gradske deponije sa radovima na eksploataciji pozajmišta materijala i izradom objekta za sakupljanje procednih voda.

Opštini Trstenik je namenjeno 11.442.367 dinara za realizaciju prve faze projekta sanacije, zatvaranja i rekultivacije postojeće nesanitarne opštinske deponije.

Realizacijom ovih projekata i uspostavljanjem regionalnih centara za upravljanje otpadom, nesanitarne deponije u ovim mestima biće zatvorene, a krajnji plan lokalnih čelnika je da površine koje su danas prekrivene smećem, budu zelene oaze vraćene prirodi, sa pejzažnim vrednostima zelenog uređenog ambijenta.