Vanredna situacija zbog poplava proglašena u 12 opština

Vanredna situacija zbog poplava proglašena u 12 opština

Jačanje koronavirusa vraća policijski čas

BEOGRAD, 07.07.2020

Zbog teške situacije sa korona virusom u Beogradu i još nekoliko gradova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti najavio da će od petka u 18 do ponedeljka u pet časova biti uveden policijki čas, i istakao da ta tu odluku podržavaju članovi Kriznog štaba. On je najavio izgradnju dve nove kovid bolnice i nastavak najavljenih investicija kako bi se pokrenula privredna aktivnost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je situacija u Beogradu zbog korona virusa alarmantna i da od sutra počinje da važi zabrana okupljanja više od pet ljudi u zatvorenom i otvorenom prostoru. On je rekao da će od petka u 18 časova do ponedeljka u pet biće uveden policijski čas za celo područje Srbije, a tu odluku treba da potvrdi Krizni štab.

Predsednik Srbije je najavio da će biti obezbeđeno kretanje ljudima sa kućnima ljubimcima, majkama sa decom i penzionerima i dodao da će sva obaveštenja uslediti posle sastanka Кriznog štaba.

Vučić je ukazao opisujući teško stanje sa epidemijom koronavirusa, da su sve beogradske bolnice pune i da je trenutno u Srbiji hospitalizovano gotovo 4.000 pacijenata. On je dodao da u našim bolnicama imamo ukupno slobodnih 376 kliničkih respiratora I 578 u rezervi, a za nekoliko dana taj broj će se povećati na oko 1.100. On je naglasio da će u Vojvodini, gde je situacija teža nego što je bila, ali trenutno najpovoljnija, biti određeno još pet opštih bolnica za lečenje lakših slučajeva korona virusa.

Vučić je dodao da je stanje u Opštoj bolnici u Novom Pazaru bolje zahvaljujući medicinskim radnicima koji su došli iz Кragujevca, Кruševca i Čačka da pomognu i najavio da u taj grad sutra stiže i grupa medicinskih radnika sa VMA.

Vučić je ukazao na to da je situacija i u regionu i u svetu teža nego pre. Podsetio je da je Srbija testirala 455.604 osobe, znatno više nego sve susedne zemlje u odnosu na broj stanovnika.

Takođe, predsednik Srbije je najavio gradnju dve kovid bolnice - jedne na Batajničkom putu i druge kod Кruševca, a biće kupljeno i 10 mobilnih bolnica.

On je najavio da će 15. ili 16. jula početi konsultacije o formiranju nove Vlade Srbije, kao i da očekuje da će taj posao biti završen najkasnije do 25. avgusta.

On je dodao da ceo svet očekuje recesiju i rast nezaposlenosti, i izrazio uverenje da će Srbija u ovoj godini ostvariti pad BDP-a oko tri odsto, što bi bilo znatno bolje od većine evropskih zemalja. Da bi se to desilo, kako je rekao, nastaviće se sa velikim investicijama u putnu infrastrukturu kako bi se podstakao privrednii rast

 

Privredni.rs