Novo dodatno popuštanje epidemioloških mera

Novo dodatno popuštanje epidemioloških mera

Iduće nedelje ugovori sa opštinama o zameni stolarije

BEOGRAD, 17.06.2021

Nakon potpisivanja ugovora između Ministarstva i lokalnih samouprava, opštine će raspisati dva javna poziva, od kojih je jedan namenjen kompanijama koje će da rade te poslove, a drugi građanima. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da u avgustu budu potpisani i prvi ugovori sa domaćinstvima.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će to ministarstvo sledeće nedelje potpisati ugovore sa 66 lokalnih samouprava o zameni stolarije.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji К1, rekla da očekuje da u avgustu budu potpisani i prvi ugovori sa domaćinstvima, istakavši da je suština da trošimo manje energije čime ćemo direktno uticati na životnu sredinu i dobijati niže račune za električnu i toplotnu energiju.

Ona je navela da će, nakon potpisivanja ugovora između Ministarstva i lokalnih samouprava, jedinice lokalne samouprave raspisati dva javna poziva, od kojih je jedan namenjen kompanijama koje će da rade te poslove, a drugi građanima.

Mihajlović je ukazala na to da će biti određena maksimalna cena radova i da je svaka lokalna samouprava koja završi taj javni poziv dužna da javno saopšti koje kompanije u njihovom gradu mogu da rade zamenu stolariju. Govoreći o pozivu za građane, ona je objasnila da to mogu da budu fizička lica, ali i stambene zajednice, podsetivši da će 50 odsto sredstava za zamenu stolarije obezbediti Ministarstvo i jedinice lokalne samouprave, a drugu polovinu domaćinstva.

Prema njenim rečima, Ministarstvo će ponovo u septembru raspisati poziv lokalnim samoupravama, pri čemu će 50 odsto sredstava obezbediti država.

Ona je naglasila da je Zelena agenda primer da možemo da imamo dovoljno energije proizvedene na održiv način, i dodala da je donošenjem zakona stvorena osnova za povećanje solarnih elektrana, vetroelektrana, biomase i biogasa.