Holandija partner u preradi otpadnih voda

Holandija partner u preradi otpadnih voda

Do kraja februara uslovi za subvencionisanu kupovinu električnih i hibridnih vozila

BEOGRAD, 18.02.2020

To je danas, između ostalog, na sastanku Radne grupe za zaštitu vazduha u Republici Srbiji, najavila premijerka Ana Brnabić. Rekla je i da se razmatra umanjenje poreza na imovinu za građane koji žive u energetski efikasnim zgradama i umanjenje doprinosa onima koji planiraju da grade takvu vrstu zgrada. Takođe, u planu je i raspisivanje tendera za uspostavljanje prevoza rekama, tendera za nabavku 520 autobusa na gas u narednih pet godina, da se na 190 hektara gradske površine zasadi milion stabala.

Do 2025. da ne bude individualnih ložišta?

Ove zime se teže disalo zbog smoga, a kao jedan od glavnih krivaca za pojavu istog navedena su individualna ložišta. Kako je danas rečeno, što se njih tiče, kao i kotlarnicama i toplanama na mazut i ugalj, koje domaćinstva i gradovi u zemlji koriste za grejanje, premijerka Brnabić je rekla da bi bila izuzetno zadovoljna ukoliko ih do 2025. godine više ne bi bilo. Prema njenim rečiam, to bi značilo da su i građani i privreda prešli na druge vrste goriva, koja su ekološki prihvatljivija. Nema sumnje da bi vazduh tako bio čistiji, ali jasna je stvar da ta "tranzicija košta". Međutim, barem danas, o nekim državnim subvencijama za to - nije bilo reči.

Da je u planu da Beograd za sedam godina u gradskom prevozu više nema nijedan autobus na dizel gorivo, jer bi u tom periodu trebalo da svi budu zamenjeni električnim ili autobusima sa hibridnim motorima - poruka je sa danas održanog sastanka Radne grupe za zaštitu vazduha u Republici Srbiji.

Na skupu kojim je predsedavala predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić bilo je reči i o putničkim automobilima. Rečeno je da će Vlada do kraja februara obezbediti uslove za subvencionisanu kupovinu električnih i hibridnih vozila. To, međutim, kako je navedeno u saopštenju Vlade,  neće biti jedine mere za poboljšanje kvaliteta vazduha u prestonici Srbije.

Naime, u planu je i izgradnja još jednog zvučnog zida sa mahovinom, pored postojeća dva, i to na potezu od Studentskog grada ka Centru Sava.

Osim toga, razmatra se umanjenje poreza na imovinu za građane koji žive u energetski efikasnim zgradama i umanjenje doprinosa onima koji planiraju da grade takvu vrstu zgrada.

Takođe, u planu je i raspisivanje tendera za uspostavljanje prevoza rekama, tendera za nabavku 520 autobusa na gas u narednih pet godina, da se na 190 hektara gradske površine zasadi milion stabala.

Spomenut je i projekat Pametni gradovi, u okviru kojeg će, kako je rečeno, na više od 300 raskrsnica u Beogradu biti ugrađen adaptivni svetlosni sistem koji sam reguliše dužinu zelenog svetla u zavisnosti od gustine saobraćaja. Prva takva raskrsnica, od ukupno 98 koliko se planira u ovoj godini, trebalo bi da bude na potezu Ulice Dimitrija Tucovića.

Na auto-putevima planira se ugradnja, po svetskim standardima, dodatna tri punjača za električna vozila i širenje elektronske naplate putarine, s obzirom na to da je analizom ustanovljeno da dve trećine stranaca i sve veći broj građana Srbije koristi upravo takav način plaćanja putarine, što značajno smanjuje vreme zadržavanja na naplatnim rampama.