Ostaju zatvoreni samo ugostiteljski objekti i tržni centri

Ostaju zatvoreni samo ugostiteljski objekti i tržni centri

Nove mere i zvanično stupile na snagu - bašte ugostiteljskih objekata otvorene

BEOGRAD, 05.04.2021

Svi objekti i ustanove kojima je rad dozvoljen, rade do 22 časa. Još uvek ostaju zatvoreni tržni centri, kao i kafići i restorani koji nemaju baštu. Apoteke, benzinske pumpe, laboratorije, ordinacije veterinarske ambulante i slično mogu raditi non stop svakoga dana, kao i do sada.

Krizni štab predložio je nove mere za suzbijanje epidemije, koje važe od danas od 6 časova ujutru. Bitna novina jeste da svi objekti i ustanove kojima je rad dozvoljen, imaju jedinstveno dozvoljeno radno vreme od 6 časova ujutru do 22 časa.

Ugostiteljskim objektima sa baštom je dozvoljen rad isključivo na otvorenom, uz poštovanje svih epidemioloških mera, koje između ostalog podrazumevaju najviše petoro ljudi za istim stolom uz obavezan razmak od dva metra između stolova. Takođe, zabranjeno je izvođenje žive muzike u baštama. Кafići i restorani i dalje mogu da obavljaju šaltersku prodaju hrane i pića, kako se navodi, bez obzira na to da li imaju ili nemaju baštu, dok dostava ostaje dozvoljena 24 sata dnevno.

Apoteke, benzinske pumpe, laboratorije, ordinacije veterinarske ambulante i slično mogu raditi non stop svakoga dana, kao i do sada. Još uvek ostaju zatvoreni tržni centri, kao i kafići i restorani koji nemaju baštu.

I dalje je na snazi mera da svi objekti moraju da obezbede poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni.

Vlada Srbije napominje da će biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja svih epidemioloških mera na teritoriji čitave zemlje.

Vlada saopštava da se sve mere uvode radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum i da se vakcinacija obavlja po unapred utvrđenom planu.