Kragujevac će sa tri ekološka projekta rešiti problem visokog aerozagađenja

Kragujevac će sa tri ekološka projekta rešiti problem visokog aerozagađenja

Izvoz u IT sektoru u 2021. biće oko dve milijarde evra

BEOGRAD, 09.11.2021

Suficit će, prema rečima premijerke Srbije Ane Brnabić preći milijardu evra. Što se tiče globalnog tržišta veštačke inteligencije do 2025. godine, ono će, kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, vredeti 500 milijardi evra.

Da je domaći IT sektor iz godine u godine sve "jači", odavno se zna. Pa i poslednje rečeno "s vrha" na tu temu, potvrđuje tu činjenicu.

Naime, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić kaže da će ove godine izvoz u IT sektoru srpske privrede biti skoro dve milijarde evra, a suficit će preći milijardu evra. Ona je to rekla prilikom potpisivanja Sporazuma između Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije (IVI), Grada Beograda i Parking servisa. Tome su osim premijerke prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, a to je bilo u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Brmabić je istakla da se događajima poput ovog iznova etabliramo kao lideri u novim tehnologijama i u modernizaciji javne uprave na republičkom i lokalnom nivou.

Ona je dodala da uvek tražimo dodatni kapacitet za rast Srbije i naglasila da je razvoj veštačke inteligencije na vreme prepoznat kao šansa.

Ružić je izrazio uverenje da je danas veliki dan za Beograd, Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije i Naučno-tehnološki park Beograd, kao i za implementaciju veštačke inteligencije u sve pore našeg društva, kako bi mu olakšala život, a ne da ga dehumanizuje.

On je istakao da se procenjuje da će globalno tržište veštačke inteligencije do 2025. godine vredeti 500 milijardi evra.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je sa direktorima Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije Dubravkom Ćulibrkom i Parking servisa Andrijom Čupkovićem potpisao Sporazum, rekao je: #Saradnja sa Istraživačko-razvojnim institutom za veštačku inteligenciju Srbije će sigurno doprineti da se taj koncept dalje unapređuje". On naglašava da je sve to značajno i za koncept "pametnog grada" u Beogradu.

Ćulibrk je rekao da je cilj tog instituta da napravi "ekonomiju znanja" primenom veštačke inteligencije, dodavši da se procenjuje da će do 2025. godine samo na softver vezan za veštačku inteligenciju biti potrošeno 126 milijardi dolara.

"Ona se već smatra tehnologijom široke primene, što znači da, ako zakasnimo u njenom usvajanju, možemo ekonomski zaostati, a sa druge strane, ako to uradimo brže i bolje od drugih, imamo šansu da uradimo nešto dobro za sve nas", napomenuo je Ćulibrk.

Inače, da su pomenute eksportne dve milijarde značajan napredak, govori podatak da je izvoz kompjuterskih usluga iz Srbije u 2020. godini iznosio 1,37 milijardi evra. To je, u poređenju sa 2019. godinom, bilo za 4,4 odsto više.

*foto: Sa sajta Vlade*