Od sutra na snazi nove mere u borbi protiv koronavirusa

Od sutra na snazi nove mere u borbi protiv koronavirusa

Poznati zlatarski sir uskoro dobija sertifikat o poreklu

BEOGRAD, 25.11.2020

Dvadesetak proizvođača poznatog zlatarskog sira privodi kraju postupak za dobijanje sertifikata koji će im omogućiti sigurno poslovanje i bolju poziciju na tržištu. Ohrabruje to što se proizvodnjom ovog autentičnog punomasnog sira, na način kako se to radilo vekovima, bavi oko 500 domaćinstava koja gaje oko 6.000 muznih grla.

U Novoj Varoši se godišnje proizvede oko 10.000 tona sira, poznatog pod nazivom "zlatarski". U postupak dobijanja oznake i imena porekla jednog od najpoznatijih autohtonih sireva kod nas, uključeno je dvadesetak vlasnika registrovanih objekata za proizvodnju i preradu mleka, prenosi RTS.

Ovi proizvođači su do sertifikacije prešli dug put, koji će im zahvaljujući specifičnom podneblju i dugoj tradiciji, uz poštovanje savremenih standarda kvaliteta doneti sigurnost i bolje mesto na tržištu.

"Svi proizvođači koji se bave proizvodnjom zlatarskog sira će biti sigurni da se na tržištu ne može pojaviti bilo koji drugi proizvod pod imenom zlatarski sir izuzev stvarno ko proizvodi zlatarski sir", kaže za RTS Milanka Trtović iz Кomarana.

Taj postupak, prema rečima Ljubenka Vjetrovića iz mlekare "Brđanka", omogućava da na tržištu njihovi proizvodi budu dosta vidljiviji, prepoznatljiviji, a samim tim da imaju i bolju cenu.

Ohrabruje činjenica da se proizvodnjom sira na obroncima Zlatara, Javora, Murtenice i Čemernice, na način kako se to radilo vekovima, bavi oko 500 domaćinstava koji čuvaju blizu 6.000 muznih grla.

"U proces je ušlo 17 individualnih poljoprivrednih domaćinstava i četiri male mlekare koje ukupno dnevno prerađuju oko 10.000 litara mleka, što je prevedeno na proizvodnju zlatarskog sira negde tonu do tonu i po na dnevnom nivou", kaže za RTS Milinko Šaponjić, savetnik za poljoprivredni i ruralni razvoj Nove Varoši.

Marijana Đokić, rukovodilac Odeljenja za Lokalniekonomski razvoj Nove Varoši, ističe da žele da u ovaj postupak sertifikacije uđu svi zainteresovani proizvođači , kako bi dokazali da već proizvode zlatarski sir po standardima iz elaborata.

Kako se očekuje, sertifikat bi trebalo da stigne početkom naredne godine, čime će se potvrditi autentičnost zlatarskog punomasnog sira.