Koronavirusom zaraženo 1.060 osoba, pošast odnela još pet života

Koronavirusom zaraženo 1.060 osoba, pošast odnela još pet života

Zabeleženo 305 novih zaraženih, umrlo još osmoro

BEOGRAD, 03.04.2020

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u Srbiji do danas u 15 časova registrovano ukupno 1.476 potvrđenih slučajeva COVID-19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 748 osoba, od kojih je 305 pozitivno. Hospitalizovano je ukupno 874 pacijenata, od kojih je 81 na respiratoru. Premijerka Srbije Ana Brnabić je izrazila bojazan da je ovo dan kada smo ušli u eksponencijalni rast.

Smrtnost 2,64 odsto

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević potvrdila je pomenuti broj novozaraženihm i preminulih. Ona je na redovnoj konferenciji objasnila da su u 70 odsto smrtnih ishoda u pitanju ljudi stariji od 60 godina. Takođe, rekla je i da u uzrastu do 39 godina nismo imali nijedan smrtni slučaj. "U ovom momentu smrtnost u odnosu na ukupan broj zaraženih je 2,64 odsto", navela je ona.

Sudeći po najnovijim podacima, od početka epidemije koronavirusa, ovo je najteži dan.

Upravo to je i rekla predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekavši da je od poslednjeg izvešzaja, zabeleženo još 305 novih zaraženih, pri čemu je u poslednja 24 časa umrlo još osam lica.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade, Brnabić je na batajničkom aerodromu, prilikom dočeka aviona sa ruskom pomoći, istakla da je broj preminulih u poslednja 24 časa najveći do sada.

Premijerka je ukazala na to da je od juče u 15 časova registrovano 305 novozaraženih, što je gotovo tri puta više od jučerašnjeg broja, pri čemu je izrazila bojazan da je ovo dan kada smo ušli u eksponencijalni rast.

Ona je ukazala da smo ušli u petu nedelju borbe i poručila da nam predstoje dve veoma teške nedelje.

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u Srbiji do danas u 15 časova registrovano ukupno 1.476 potvrđenih slučajeva COVID-19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 748 osoba, od kojih je 305 pozitivno.

Hospitalizovano je ukupno 874 pacijenata, od kojih je 81 na respiratoru.

U Srbiji je ukupno testirano  5.756 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Nažalost, od prethodnog izveštaja zabeleženo je i novih osam  smrtnih slučajeva, tako da se broj žrtava koronavirusa popeo na 39.

Preminulo je šest osoba muškog pola i dve osobe ženskog pola.

Prosek njihovih godina je 70,75, i, kao i kod svih prethodnih žrtava, imali su komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinele fatalnom ishodu.