Inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede se kreću u granicama cilja

Inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede se kreću u granicama cilja

Za pola godine 1,9 milijardi evra stranih investicija

BEOGRAD, 20.08.2019

Direktne strane investicije za šest meseci povećane za 31 odsto. Do kraja godine planirano smanjenje opterećenja na zarade za jedan odsto.

Ministar finansija Siniša Mali izajavio je danas da je Srbija u prvoj polovini godine imala 1,9 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je za 31,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Mali je, gostujući na Televiziji Pink, podsetio da je prošle nedelje i časopis "Fajnenšel tajms" potvrdio da je naša zemlja rekorder po broju direktnih stranih investicija u odnosu na broj stanovnika.

On je rekao da Vlada planira da ove godine smanji poresko opterećenje na zarade za minimum jedan odsto, i dodao da je cilj da se to opterećenje smanjuje svake godine kako bi se povećala konkurentnost domaće ekonomije.

Za stabilan privredni rast, kako je istakao, važna su tri stuba – strane direktne i domaće investicije, lična potrošnja i smanjenje razlike između uvoza i izvoza, odnosno spoljnotrgovinskog deficita.

Ministar je ukazao na to da će već ove godine biti povećane plate, dok će penzije biti uvećane od 1. januara naredne godine.

Mali je naveo podatak da će u železničku infrastrukturu biti uloženo više od 1,5 milijardi dinara, a da će u narednih mesec ili dva početi izgradnja Moravskog koridora.

Do kraja godine imaćemo i auto-put od Obrenovca do Surčina, a sledeće godine kreću radovi na deonici od Surčina do Novog Beograda.