Srbija emitovala dve evroobveznice u iznosu 1,750 milijardi evra

Srbija emitovala dve evroobveznice u iznosu 1,750 milijardi evra

Rastu cene soje i suncokreta, najviše se trguje pšenicom

NOVI SAD, 18.09.2021

Pšenica je uzela apsolutni količinski primat u trgovanju na Produktnoj berzi, a cene su bile u cenovnom rasponu od 25,60 do 25,90 dinara. Kukuruz se prodaje po ceni od 24,00 do 25,20 dinara bez PDV-a. Berzanski ugovori za soju su realizovani u cenovnom opsegu od 69,00 do 71,00 dinara bez PDV-a, sa tendencijom rasta, a ponuda je mala zbog uzdržanosti prodavaca. Suncokret se prodaje oko 58 dinara za kilogram bez PDV-a.

rvi ugovor za kukuruz novog roda, rast cena uljarica i pad cene pšenice, obeležili su proteklu nedelju na robno-berzanskom tržištu. Ukupan promet za ovu nedelju na Produktnoj berzi je iznosio 2.005 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 80.250.650,00 dinara.

Žetva ranih hibrida kukuruza počela je na pojedinim lokacijama i rod 2021. godine se pojavio u ponudi od 24,00 do 25,20 dinara bez PDV-a. Prvi kupoprodajni ugovor je zaključen na cenovnom nivou od 24,00 dinara bez PDV-a za promptnu isporuku, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Za razliku od prethodne godine, gde je trgovanje novim rodom počelo sredinom avgusta usled malih zaliha na tržištu i nedostatku ponude, početak ovogodišnje žetve kreće u optimalnom roku. Statistički kada uporedimo cene sa istim periodom prošle godine (19,50 din/kg bez PDV-a), cena ove žitarice je viša za 23,08 odsto. Protekle nedelje, ponuda starog roda je izostala preko Produktne berz”, što je neuobičajeno. Možemo konstatovati da je smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika za kupovinom ove žitarice.

Cena soje roda 2021. godine je imala uzlazni trend. Berzanski ugovori su realizovani u cenovnom opsegu od 69,00 do 71,00 dinara bez PDV-a, sa tendencijom rasta cene. Razlog vidimo u slaboj ponudi, malo je operativne robe zbog uzdržanosti prodavaca. Tražnja je intenzivnija za razliku od prethodnog perioda kada je tržište bilo dosta mirnije. Ponderisana cena je iznosila 70,00 dinara (77,00 din/kg sa PDV-om).

Rastu cene uljarica

Žetva suncokreta privodi se kraju. Usled pojačane potražnje došlo je do rasta cene. Trgovanje na paritetu FCA je bilo na cenovnom nivou od 57,80 do 58,00 dinara bez PDV-a, dok se ova uljarica na paritetu CPT plaćala 58,30 dinara bez PDV-a. S obzirom na rast cena na stranim tržištima, cena ove uljarice se kreće u pozitivnom smeru.

Pšenica drugu nedelju za redom beleži stabilan cenovni nivo. Ova žitarica je uzela apsolutni količinski primat u trgovanju, a trgovanje je bilo u cenovnom rasponu od 25,60 dinara do 25,90 dinara sa klauzulom „gratis lager“ septembar/oktobar. U strukturi kupaca dominiraju izvoznici i trgovci, dok tražnje od strane domaćih prerađivača nije bilo. Prosečna cena trgovanja u protekloj nedelji je iznosila 25,81 dinara (28,39 sa PDV-om), što je za 0,76 odsto niže u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Sojinom sačmom sa 44 odsto proteina se trgovalo po ceni od 72,00 dinara bez PDV-a.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica (decembarski fjučers) je poskupela 3,00, a kukuruz (decembarski fjučers) 3,81 odsto.

Procene i prognoze

Američke izvozne prodaje kukuruza iznosile su prošle nedelje 905.800 tona. USDA je objavio da je rejting useva kukuruza 58 odsto dobro do odlično, što je pad od jedan poen u odnosu na prethodnu nedelju. Prema USDA izveštaju, do sada je skinuto četiti odsto površina pod kukuruzom.

Cene pšenice u Čikagu su krajem nedelje zaključene na blago višem nivou. Tržište je podeljeno između tesne ponude i pritiska žetve soje i kukuruza.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja (novembarski fjučers) je poskupela 2,02, a sojina sačma (oktobarski fjučers) 1,16 odsto.

Za soju, rejting useva ostaje nepromenjen na 57 odsto. Izvozne prodaje soje su iznosile 1.471.900 tona, a velike količine su prodate Kini. Cena soje tokom ove nedelje imala je koristi od redovnih izvoznih aktivnosti i prodaja Kini. Aktivnosti prerade soje u SAD u avgustu su bile iznad očekivanja, što je dovelo da rasta zaliha sojinog ulja.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica (decembarski fjučers) je poskupela 3,86, a kukuruz 2,58 odsto.

Francusko ministarstvo poljoprivrede je korigovalo na niže svoju procenu proizvodnje meke pšenice na 36,06 miliona tona, sa prošlomesečne procene od 36,69 miliona tona, u poređenju sa Agritelovom procenom od 34,93 miliona tona. Procena proizvodnje kukuruza je podignuta na 13,03 miliona tona u odnosu na prošlomesečnih 12,88 miliona tona.

Prema FranceAgriMeru rejting useva kukuruza u Francuskoj je pao na 89 odsto dobro do odlično sa 91 odsto prethodne nedelje.

Cene pšenice na Evronekstu su imale blagi uzlazni trend, zbog rastuće konkurentnosti francuske pšenice na međunarodnoj sceni, jer cene u regionu Crnog mora nastavljaju da rastu.

 

Miloš Janjić, direktor Produktne berze