Povećava se upotreba elektronskog i mobilnog bankarstva

Povećava se upotreba elektronskog i mobilnog bankarstva

Produktna berza: Pšenica se zaustavila na 33 dinara, soja poskupela

NOVI SAD, 04.12.2021

Pšenica nakon kontinuirnog višenedeljnog rasta, beleži blagi pad cena, pa se prodavala u rasponu od 32,00 do 33,00 dinara za kilogram bez PDV-a. Cene kukuruza kretale su se u rasponu od 26,00 do 27,00 dinara bez PDV-a, a soja košta 74,50 dinara. Stočni ječam je prometovan po ceni od 28,30 dinara bez PDV-a i skuplji je od kukuruza. Tokom nedelje cene u Čikagu su slabile zbog likvidacionih prodaja od strane fondova.

Na novosadskoj Produktnoj berzi, u prvoj nedelji decembra, zabeležen je pad cena žitarica - kukuruza i pšenice. Ukupan promet je iznosio 4.900 tona (+72,29 odsto), čija je finansijska vrednost iznosila 182.855.500,00 dinara, 44,49 odsto više nego prethodne nedelje.

Pšenica nakon kontinuirnog rasta u prethodnom periodu, beleži korekciju cene na niže. Bez obzira na ovakvu okolnost, ova žitarica je uzela najveći količinski primat u trgovanju sa ukupno prometovanom količinom od 4.050 tona. Realizacija berzanskih ugovora se kretala u cenovnom rasponu od 32,00 do 33,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 32,48 dinara bez PDV-a, što predstavlja pad od 1,25 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Osim na domaćem, ovakav cenovni trend je bio korelativan sa dešavanjima i na ino tržištu.

Na tržištu kukuruza, zabeležena je smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika. Cena na domaćem tržištu, još uvek nije prihvatljiva za kupce na FOB-u, što utiče na tražnju. Ponude u zavisnosti od brzine preuzimanja, kretale su se u cenovnom rasponu od 26,00 do 27,00 dinara bez PDV-a, što ukazuje na mogući pad cene. Kukuruzom sa povećanim procentom vlage na paritetu CPT, trgovalo se na cenovnom nivou od 26,30 dinara.

Početkom nedelje, izostanak ponude sojinog zrna je bio primetan. Intenzivnija tražnja, uticala je na uzlazni trend ove uljarice. Berzanski ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 74,50 dinara bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Strukturu kupaca su uglavnom činili domaći prerađivači i trgovci. Međutim, krajem nedelje, došlo je do smirivanja tržišta. Ponude na nižem cenovnom nivou od realizovanih nisu rezultirale zaključenjem ugovora. Statistički, u odnosu na prethodni upoređujući podatak, cena je viša za 1,02 odsto.

Stočni ječam je prometovan po ceni od 28,30 din/kg bez PDV-a.

Pad cena u Čikagu

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 3,61, a kukuruz 0,45 odsto.

Tokom nedelje cene svih roba u Čikagu su slabile zbog likvidacionih prodaja od strane fondova. Kukuruz je slabio, uglavnom prateći ostale proizvode. Sektor etanola, koji je bio vrlo dinamičan od početka sezone, mogao bi imati posledice od pada tražnje, koji će pratiti naftu ako se ponovo uvedu restrikcije putovanja po mnogim zemljama.

Na početku nedelje, cene pšenice u Čikagu su beležile negativan trend nakon izveštaja o Australiji, gde se očekuje rekordna proizvodnja od 34,4 miliona tona, i objavi rejtinga useva ozime pšenice od 44 odsto dobro do odlično, što je bilo iznad očekivanja trgovaca. Na kraju nedelje, cene su oštro rasle.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 1,75, a sojina sačma je poskupela 0,11 odsto.

Soja je početkom nedelje beležila silazni trend, uprkos dobrim aktivnostima prerade, koje se očekuje da budu potvrđene za mesec oktobar. U Brazilu je posejano 91 odsto do 26. novembra, što reflektuje dobre uslove za setvu. Američka žetva soje je pri kraju. Krajem nedelje, cena soje je jačala zbog novih američkih izvoznih prodaja za Kinu.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 4,91, a kukuruz 6,07 odsto.

Početkom nedelje kukuruz na Evronekstu je slabio usled pritiska novog roda, prateći pšenicu. Žetva kukuruza se u Francuskoj bliži kraju, prema Ministarstvu poljoprivrede.

Francuska pšenica nije bila konkurentna na egipatskom tenderu.

Evropska komisija je objavila da je prodaja pšenice van EU dostigla 11,62 miliona tona, delimično uključujući francuske podatke, koji su trenutno na 1,88 miliona tona, što je i dalje niže od realnog, jer su procene francuskog uvoza do sad preko 3,3 miliona tona.

Rekordan rast cene pšenice, stagnacija cena kukuruza i negativan trend sojinog zrna su događanja koja su obeležila novembar mesec 2021 god. Ukupan promet je iznosio 21.810 tona robe, što je za 10,46 odsto manje nego prethodnog meseca, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 803.809.508,00 dinara, što je pad za 17,09 odsto.

Promet u novembru

Pšenica je dostigla rekordan nivo u svojoj istoriji na domaćem tržištu. Pojačano interesovanje za pšenicom već je bilo na početku meseca. Konstantan rast tokom novembra na stranim berzama bio je praćen i na domaćem tržištu. Početkom meseca pšenicom se trgovalo po 31,00 dinara bez PDV-a, da bi krajem meseca bila dostignuta najviša cena od 33,00 dinara bez PDV-a. Rast je bio praćen povećanim obimom trgovanja sa ukupnom količinom od 14.565 tona robe. Ponderisana cena je iznosila 31,89 dinara (35,08 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodni mesec zabeležen je rast od 8,80 odsto.

Kukuruz. Statistički posmatrano, na tržištu kukuruza nije bilo značajnih cenovnih oscilacija u odnosu na prethodni mesec. Međutim, žutim zrnom se trgovalo po nešto višim cenama za robu sa dužim rokom preuzimanja i robu koja je isporučena kupcu. Kukuruz sa povišenom vlagom od 16 do 18 odsto kretao se u cenovnom opsegu od 23,80 do 25,50 dinara bez PDV-a. Ponderisana cena za novembar je iznosila 26,32 dinara (28,95 din/kg sa PDV-om), što je minimalna promena od -0,84 odsto u odnosu na oktobar.

Soja. Početkom meseca sojinim zrnom se trgovalo po 75,50 dinara bez PDV-a, sredinom meseca je dostignuta najniža cena od 72,00 dinara, da bi krajem meseca došlo do oporavka. Ponderisana cena je iznosila 73,59 dinara (80,95 din/kg sa PDV-om) što predstavlja pad od 6,12 odsto u odnosu na protekli mesec.

Ječam. Stočni ječam tokom novembra je trgovan u cenovnom rasponu od 28,20 do 28,50 dinara bez PDV-a. Ponderisna cena je iznosila 28,30 dinara (31,13 din/kg sa PDV-om) što predstavlja rast od 2,69 odsto.

Miloš Janjić, direktor Produktne berze

Foto:Pixabay