Do kraja nedelje svi paušalci dobijaju elektronska poreska rešenja

Do kraja nedelje svi paušalci dobijaju elektronska poreska rešenja

Pad prometa na Produktnoj berzi, kukuruz opet poskupeo

NOVI SAD, 18.01.2020

Žuto zrno skuplje skoro četiri odsto, a pšenica 2,1 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Kukuruz pojeftinio na berzama u Čikagu i Parizu.

Radoslav Pilja, direktor poslovnih operacija na Produktnoj berzi


Rast cena i pad prometa primarnih poljoprivrednih proizvoda obeležilo je proteklu nedelju na novosadskoj Produktnoj berzi. Prodavci robe su bili uglavnom suzdržani u iščekivanju boljih cena. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 275 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 5.522.000,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je manji za 69,44 odsto, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 64,47 odsto.

Kukuruz je nastavio da beleži pozitivne trendove od početka godine. Prodavci robe su bili suzdržani što je praćeno malim obimom prometa. Ugovori za kukuruz su zaključivani u cenovnom rasponu od 15,50 do 15,60 dinara bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 15,57 dinara bez PDV-a (17,12 din/kg sa PDV-om) što predstavlja rast od 3,78 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu.

Pšenica sa minimalnim proteinom od 13 odsto je trgovana po jedinstvenoj ceni od 19,40 dinara bez PDV-a, dok je za pšenicu sa hektolitrom od 70 kg zaključen ugovor po ceni od 18,30 dinara bez PDV. U odnosu na proteklu nedelju ponderisana cena hlebnog zrna je viša za 2,11 odsto.

Slaba ponuda soje, odnosno iščekivanje prodavaca za boljom cenom nisu rezultirali ni ove nedelje realizacijom. Odsustvo ponude ukazuje na rast cena ove uljarice.

Berzanski indeks Prodeks je na dan 16.01.2020. godine bio na nivou od 205,41, što predstavlja rast od 2,75 indeksnih poena.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 0,53, a kukuruz je pojeftinio 2,03 odsto Procena boljih prinosa kukuruza u SAD nego što je ranije procenjeno uticala je na kretanje cene. U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja (martovski fjučers) je pojeftinila 2,06, a sojina sačma (martovski fjučers) je pojeftinila 0,07 odsto.

Nedoumice oko stvarnih rezultata potpisane prve faze trgovinskog sporazuma između SAD i Kine, uticale su na kretanje cene.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 0,65, a kukuruz je pojeftinio 0,87 odsto. Na cenu pšenice su uticali štrajkovi u Francuskoj koji ometaju dopremu robe do luka.