Produktna berza: Promet smanjen a cene rastu

Produktna berza: Promet smanjen a cene rastu

Korona uvela protekcionizam i na tržište žitarica

NOVI SAD, 04.04.2020

Situacija na svetskom tržištu ocenjuje se kao haotična. Logistički problemi i državni monopoli na gotovo svim tržištima dovode do sve većeg rizika i neizvesnosti. Na našem tržištu kukuruz poskupeo za preko sedam odsto, na 16,15 dinara bez PDV-a. Pšenica poskupela za četiri odsto, na 20,37 dinara bez PDV-a.

Dok su u proteklih nedelju dana cene na svetskim berzama beležile pad, cene osnovnih poljoprivrednih proizvoda u trgovanju preko Produktne berze su bile stabilne, dok su prosečne cene u odnosu na prethodnu nedelju porasle. Ukupno je preko Berze prometovano 4.680 tona robe, što predstavlja rast u odnosu na prethodnu nedelju za 67,14 odsto. Finansijska vrednost prometa je iznosila 101.887.000,00 dinara i za 49,67 odsto je viša nego prošle nedelje.

Situacija na svetskom tržištu koji izaziva COVID-19 se može opisati kao izuzetno haotična. Logistički problemi i proktecionizam koji se javlja na gotovo svim tržištima dovodi do sve većeg rizika i neizvesnosti. Tome treba dodat pad cene nafte koji je za sobom povlačio i cenu bioetanola, a time i kukuruza. Međutim, krajem nedelje je izjava Trampa da je došlo do dogovora sa Rusijom i Saudijskom Arabijom po kome bi ove tri zemlje mogle smanjiti proizvodnju nafte za 10 miliona barela dnevno, dovela do rasta cene sirove nafte. Rusija je na domaćem tržištu intervenisala sa milion tona pšenice kako bi ograničila rast cene, a predloženo je da se izvoz ograniči na 7,0 miliona tona do kraja sezone, što međutim odgovara trenutno raspoloživim zalihama za izvoz.

Kosovo i Metohija je ograničilo ulaz žitarica iz centralne Srbije tako što je traženo da od 1. aprila u fitosanitarnom uverenju bude istaknut naziv Republika Kosovo. Time je prodaja ponovo zaustavljena.

Prethodne nedelje kukuruz je na paritetu luke prometovan po 15,60 dinara, dok je ove nedelje cena bila na 16,15 na istom paritetu. Kukuruz na paritetu EXW (fco-utovareno) je ove nedelje prometovan po 15,80 dinara (17,38 din/kg sa PDV-om), što je rast od 7,58 odsto u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Na samom kraju nedelje tržište kukuruza je bilo mirno.

Pšenica je do sredine nedelje beležila rast (20,50 dinara), da bi do kraja nedelje cena bila u blagom padu (19,80). Nedeljni ponder iznosi 20,37 dinara (22,41 din/kg sa PDV-om), pa je time u odonosu na prethodnu nedelju cena viša za 4,08 odsto.

Svi ugovori za soju su realizovani po jedinstvenoj ceni od 40,00 dinanra (44,00 din/kg sa PDV-om). Cena je na nedeljnom nivou viša za 1,78 odsto. Tokom ove nedelje ponuda zrna je bila na izuzetno niskom nivou.


 

Miloš Janjić,direktor Produktne berze