Pšenica najdominatnija kultura u trgovanju na Produktnoj berzi

Pšenica najdominatnija kultura u trgovanju na Produktnoj berzi

Bez soje na berzi u prethodnoj sedmici

NOVI SAD, 20.02.2023

Na novosadskoj Produktnoj berzi ukupno je prometovano 1.804 tone, čija finansijska vrednost dostiže 57.171.850,00 dinara. Ako napravimo paralelu sa prethodnom nedeljom, kada se beleži rast i količinskog i finansijskog prometa, ova nedelja donosi pad od 35 odsto.

U sedmici za nama "atmosfera" na novosadskoj Produktnoj berzi prošla je ovako: izostanak soje iz trgovanja; veća tražnja na tržištu žitarica.

Usled praznika, manje radnih dana u ovoj nedelju, kako ukazuju iz ove fonansijske institucije, uticalo je i na manje ostvaren promet na robno-berzanskom tržištu.

Primetna je povećana tražnja za žitaricama, dok soja i ove nedelje izostaje iz trgovanja. Ukupno je prometovano 1.804 tone, čija finansijska vrednost dostiže 57.171.850,00 dinara.

Ako napravimo paralelu sa prethodnom nedeljom, kada se beleži rast i količinskog i finansijskog prometa, ova nedelja donosi pad od 35 odsto.

Što se tiče tržišta kukuruza, trgovali su se manji lotovi. U odnosu na prethodni period, beleži se veće interesovanje kupaca za ovom žitaricom. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 27,50 do 28,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 27,86 din/kg bez PDV-a (30,65 din/kg sa PDV-om), što je statistički niže za 1,8 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Ugovor za kukuruz sa vlagom do 16 procenata zaključen je po ceni od 26,50 din/kg bez PDV-a.

Po pitanju pštenice, situacija je bila ovakva... Kao i tokom prethodne nedelje, zabeležen je primat u trgovanju. Ugovori za ovu berzansku robu zaključeni su u cenovnom rasponu od 28,30 do 28,40 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se isključivo pšenicom sa minimum 12 procenata proteina. Ponder cena iznosi 28,39 din/kg bez PDV-a (31,23 din/kg sa PDV-om) što je rast od oko 1 odsto u odnosu na sedam dana ranije.

Na tržištu soje u potpunosti izostaje tražnja, što je uticalo da soja već treću
nedelju izostaje iz robno-berzanskog trgovanja. I prodavcu su bili uzdržaniji u
ponudama ove nedelje, te ponude od 66,50 din/kg bez PDV-a, za soju uz
obračun kvaliteta, nisu rezultirale zaključenjem berzanskog posla.

Kad je reč o ostalim robama, trgovalo se suncokretovom sačmom sa 33 odsto proteina po ceni od 39,00 din/kg bez PDV-a. Ova berzanska roba beleži konstantan rast cene, te u odnosu na prethodnu nedelju je cena viša za 3,8 odsto. 
Zabeležena je i veća ponuda mineralnih đubriva. UREA se nudi u cenovnom
rasponu od 553,00 do 560,00 €/t, dok se ruski AN nudi od 600,00 do 610,00

Što se tiče globalnih prilika, cena pšenice je u padu u Čikagu. Jači kurs dolara utiče na kretanje cene. Tržište kukuruza pokušava da se stabilizuje usled neizvesnosti oko južnoameričkog roda, pogotovo u Argentini.

U Evropi, na Evronekstu se od početka nedelje beleži rast cena. Geopolitički rizik je u centru pažnje, naročito zbog ruskih kritika izvoznog koridora.
Evropsko tržište kukuruza je veoma zavisno od uvoza iz Ukrajine. Krajem
nedelje dolazi do pada cena, uprkos slabljenju kursa evra u odnosu na
dolar.
IGC (Međunarodni savet za žitarice) je u prošli četvrtak objavio nove procene bilansa.
Za pšenicu, blagi rast svetskih krajnjih zaliha u poređenju sa januarskom
procenom (+1 mil t, tj. +2,5 odsto u odnosu na prethodnu sezonu). Krajnje
zalihe kukuruza su takođe povišene za +1 mil t, integrišući smanjenje
potrošnje zbog manje argentinske proizvodnje u poređenju sa
prethodnom procenom.