Đorđo Markeđani: Italija dobar primer za stvaranje domaćih brendova

Đorđo Markeđani: Italija dobar primer za stvaranje domaćih brendova

Nemački Brose u Pančevu otvara fabriku komponenti za autoindustriju

PANČEVO, 22.10.2019

Ugovorom koji su danas potpisali srpski ministar privrede Goran Knežević i predstavnik ove strane kompanije Tomas Špangler, predviđeno je otvaranje 1.100 radnih mesta. U Srbiji je u planu proizvodnja motora, upravljača, električnih pumpi za ulje i motore ventilatora za hlađenje. Planirano je i otvaranje centra za istraživanje i razvoj, pa će više od 40 odsto planiranih radnih mesta činiti visokokvalifikovani kadrovi.

U Srbiji će biti otvorena još jedna "utomotiv fabrika". Banat postaje bogatiji za još jednu fabriku. Ministar privrede Goran Кnežević potpisao je, naime, danas ugovor za investiciju nemačke kompanije Brose, vrednu više od 180 miliona evra, kojom je planirano otvaranje 1.100 radnih mesta u Pančevu.

Kako je saopšteno iz ministarstva, Кnežević je ugovor potisao sa predstavnikom kompanije, Tomasom Španglerom, tokom posete nemačkog ministra privrede i energetike Petera Altmajera, koji predvodi privrednu delegaciju iz Nemačke u poseti Beogradu.

Ministar je ukazao da kompanije sa većinskim nemačkim kapitalom u Srbiji zapošljavaju više od 55.000 ljudi, a u poslednjih devet godina uložile su oko 1,36 milijardi evra.

"Ono što me posebno raduje, jeste što nemačke kompanije koje posluju u Srbiji, sve više zapošljavaju visokokvalifikovanu radnu snagu i mlade, obrazovane, ljude“, rekao je Кnežević.

Kako navode iz ministarstva, kompanija je deo Brose grupacije, jednog od vodećih dobavljača u autoindustriji. U Srbiji planira da proizodi motore upravljača, električne pumpe za ulje i motore ventilatora za hlađenje. Planirano je i otvaranje centra za istraživanje i razvoj, pa će više od 40 odsto planiranih radnih mesta činiti visokokvalifikovani kadrovi.

Кnežević je, ranije danas, dočekao nemačkog kolegu Altmajera na Aerodromu Nikola Tesla, nakon čega su dva ministra, sa nemačkim privrednicima, obišli postrojenja kompanije "ZF Srbija“ u Pančevu i nove radove.

Inače, "ZF Srbija“ je deo nemačkog „ZF Fridrihšafen AG“, a  u Pančevu proizvodi delove i elektroniku za električna i hibridna vozila. Investicija je vredna 160 miliona evra, a planirano je da, po realizaciji projekta, zaposli 1.000 ljudi.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.