Počela gradnja korejske fabrike u Smederevskoj Palanci vredna 20 miliona evra

Počela gradnja korejske fabrike u Smederevskoj Palanci vredna 20 miliona evra

Dodatna pomoć firmama u turizmu, ugostiteljstvu i saobraćaju

BEOGRAD, 29.05.2020

Firme iz ovih sektora mogu da dobiju dinarske kredite Fonda za razvoj za tekuću likvidnost i obrtna sredstva sa rokom otplate do pet godina, uz kamatu od jedan odsto godišnje. Maksimalan iznos za preduzetnike i mikro pravna lica je 20.000.000 dinara, za mala pravna lica 80.000.000 i za srednja 180.000.000 dinara.

Vlada Srbije dala je saglasnost da se u radni odnos na neodređeno vreme primi 455 negovateljica i 127 zdravstvenih radnika u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, koji su tokom vanrednog stanja bili angažovani po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima u ovim ustanovama.

Oni su, kako se ističe u saopštenju, pokazali visoku profesionalnost i posvećenost u negovanju i lečenju pacijenata tokom epidemije korone, a njihovo angažovanje neophodno je i nakon ukidanja vanrednog stanja.

Na današnjoj sednici Vlade usvojen je regulatorni okvir kojim se pruža dodatna podrška oblastima turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja zbog otežanih ekonomskih uslova usled pandemije Kovid 19.

Privrednim subjektima iz navedenih oblasti biće omogućeno dobijanje kredita Fonda za razvoj za tekuću likvidnost i obrtna sredstva pod izmenjenim uslovima, koji podrazumevaju rok otplate do pet godina, koji uključuje grejs period do dve godine. Ukupno trajanje kredita je do 24 meseca grejsa i do 36 meseci otplate i uz kamatnu stopu od 1,0 odsto na godišnjem nivou.

Кrediti se odobravaju i vraćaju u dinarima, a maksimalan iznos za jednog korisnika sa povezanim licima može biti: za preduzetnike i mikro pravna lica do 20.000.000 dinara, za mala pravna lica do 80.000.000 dinara i za srednja pravna lica do 180.000.000 dinara.

Najviši iznos odobrenog kredita može biti do 80 odsto ostvarenih poslovnih prihoda po poslednje predatom finansijskom izveštaju.

Vlada Srbije odlučila je da 2020. godina bude proglašena godinom solidarnosti i saradnje, s obzirom na to da su se organizovana solidarnost i saradnja na svim nivoima u društvu pokazali kao neophodan faktor u očuvanju života i zdravlja stanovništva tokom epidemije Kovid 19.