Ljajić: Srbija mora da rebrendira proizvode koje izvozi

Ljajić: Srbija mora da rebrendira proizvode koje izvozi

Sledeće godine počinje izgradnja jednog od šest novih auto-puteva, od Niša do Pločnika

Sledeće godine počinje izgradnja jednog od šest novih auto-puteva, od Niša do Pločnika

Svečano otvoren istočni krak Koridora 10 od Proseka do Crvene Reke

NIŠ, 09.11.2019

Time je zaokružena izgradnja čitavog istočnog kraka Koridora 10, od Dimitrovgrada do Niša. Kako je rekao za RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ovom deonicom izbegava Sićevačka klisura, ali i otvara Stara planina. Istočnim krakom dužine 86,9 kilometara, od Niša do graničnog prelaza Gradina putovaće se samo pedesetak minuta. Ukupna vrednost izgradnje procenjuje se na oko 476 miliona evra, a kako je uoći otvaranja rekao  Vučić, "izgradnju Koridora 10 su finansirali građani Srbije, posredstvom Evropske investicione banke".

U prisustvu državnog vrha Srbije, Bugarske, Republike Srpske, te predstavnika lokalnih saouprava s juga naše zemlje, kao i velikog broja građana, danas popodne svečano je otvorena poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 od Proseka do Crvene Reke, ukupne dužine 22,5 kilometara. 

Kako ukazuje RTS, time je zaokružena izgradnja čitavog istočnog kraka Koridora 10, od Dimitrovgrada do Niša.

Kako je rekao za RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u jednom delu Koridora, ima osam traka zbog uzbrdica. Vučić navodi i da se ovom deonicom izbegava Sićevačka klisura, ali i otvara Stara planina.

Istočnim krakom dužine 86,9 kilometara, od Niša do graničnog prelaza Gradina putovaće se samo pedesetak minuta.

Ukupna vrednost izgradnje procenjuje se na oko 476 miliona evra, a kako je uoći otvaranja rekao Vučić, "izgradnju Koridora 10 su finansirali građani Srbije, posredstvom Evropske investicione banke".

Prema Vučićevim rečima, izgradnja puta je i investicija za budućnost, koja će doneti nove investicije, radna mesta, veći promet. On ukazuje da je u tom delu najveći saobraćaj iz Turske, čiji državljani će sada moći da putuju brže i jeftinije. "Nemaju metar kroz Srbiju koji nije auto-put", rekao je on.

Predsednik Bugarske Borisov je poručio da će cela bugarska privreda koristiti ovaj put u celosti. "Mi imamo luku Varnu, Burgas i sve do Istanbula nemamo prepreke", kaže on. 

Vučić je ocenio da nam je Bugarska bliža nego ikada pre. "Za nekoliko meseci Bugarska će završiti poslednjih 12 kilometara prema Sofiji i onda i do Sofije, Istanbula i Burgasa neće biti nijednog metra da nije auto-put", naveo je predsednik Srbije i dodao da se povezujemo i našim gasovodima, kroz "Balkanski tok".

Predsednica Vlade Ana Brnabić je istakla da je odlična vest što će BDP do kraja biti 3,5 posto i da je na to pored infrastrukture uticalo upravo otvaranje južnog kraka Koridora 10, što je dovelo do povećanja intenziteta saobraćaja kroz Srbiju.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je ocenila da je Koridor 10 vratio Srbiju na evropsku mapu transportnih koridora. Prema njenim rečima, o tome svedoči i 60 miliona automobila koliko će njime proći ove godine, u odnosu na 34 miliona koliko smo imali 2014. 

Otvaranje i poslednje deonice Koridora 10 je posebno važno za jug Srbije, jer stvara šansu za dolazak još većeg broja investitora, te oživljavanje nekih manje razvijenih mesta.

"Najznačajniji je tranzit, veliki broj turista, velika dostupnost grada i naravno ono što je za privredu veoma značajno – da smanji rokove isporuke svoje robe i sireva", rekao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović ocenjuje da razvoj i investicije dolaze sa novim putevima, sa novom infrastrukturom i komunikacijama.