Radnici mostarskog Aluminija pristaju na smanjenje plate samo da fabrika opstane

Radnici mostarskog Aluminija pristaju na smanjenje plate samo da fabrika opstane

Novi vlasnici Knjaz Miloša američki Pepsiko i češki Motoni 1873

BEOGRAD, 20.08.2019

Kako je najavio vlasnik češke firme koja se bavi proizvodnjom bezalkoholnog pića, Alesandro Paskvale, u aranđevovačkoj firmi neće biti otpuptanja, već novih radnih mesta. Doskorašnji vlasnik Knjaza "Mid Jurop partners" najavljuje da će novac od prodaje reinvestirati u "Imlek" i napraviti od njega najmoderniju mlekaru u svetu. 

Kompanija "Knjaz Miloš" u Aranđelovcu ima novog vlasnika. Naime, kako prenosi RTS, ta firma postala je deo porodice američkog "Pepsika" i češkog proizvođača bezalkoholnih pića "Motoni 1873".

U "Knjaz Milošu", koji je pre nekoliko godina promenio vlasnika, 800 zaposlenih proizvodi 30 marki pića, a posle ovog preuzimanja, aranđelovačka mineralna voda prodavaće se u 200 zemalja.

Kako navodi javni servis, ugovor o prodaji, u ambasadi Češke u Beogradu, potpisali su vlasnik "Knjaza" Andrej Jovanović, direktor "Motonija" Alesandro Paskval i potpredsednik Pepsika Kristof Gij.

Od preuzimanja pre četiri godine od fonda "Mid Jurop partnersa" Aranđelovačka firma je postala dva i po puta efikasnija i profitabilnija. Doskorašnji vlasnik Knjaza "Mid Jurop partners" najavljuje da će novac od prodaje reinvestirati u "Imlek" i napraviti od njega najmoderniju mlekaru u svetu.

"Kada je reč o broju radnika nema otpuštanja, već samo većeg obima posla i više zaposlenih", naveo je Alesandro Paskvale, vlasnik "Matoni 1873". Direktor "Pepsika" Kristof Žili kaže: "Neki regionalni brendovi ostaće regionalni, ali od danas će mineralna voda biti svetski poznata, kao što je pepsi max kao i ostali inovativni proizvodi".

Knjaz je godišnje prihodovao 75 miliona evra.

Kako prenosi RTS, novi vlasnik se obavezao da će nastaviti, ne samo proizvodnu već i ulogu u razvoju lokalne zajednice. "Kompanija Knjaz Miloš svake godine uplati, prošle godine je uplatila u budžet republike Srbije 11 miliona evra. Ove godine ako se ne varam to će biti i više", rekao je predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež.

Inače, kupovina "Knjaz Miloša" prethodi poseti predsednika Češke Miloša Zemana Srbiji, koji u septembru dolazi sa predstavnicima 50 velikih kompanija. Češka je, kaže ambasador Tomaš Puhta, četvrti investitor u Srbiji a robna razmena dveju zemalja oko milijardu evra godišnje.