Gospodin FARMER - jedinstvena ponuda kulena i ostalih specijaliteta od divljači

Gospodin FARMER - jedinstvena ponuda kulena i ostalih specijaliteta od divljači

Ministarstvo privrede investiranje i ponovno ulaganje domaćih i stranih firmi pomaže sa 320 miliona evra

BEOGRAD, 04.08.2022

Ovog leta planirano je potpisivanje devet novih ugovora radi realizacije investicionih projekata. Među kompanijama koje su obuhvaćene programom podrške su recimo "Gorenje" i "Swisslion Takovo".

Potpisivanjem ugovora kojim će biti obezbeđene investicije u vrednosti od oko 320 miliona evra i dve i po hiljade novih radnih mesta za građane širom Srbije, Ministarstvo privrede Republike Srbije nastavlja da podržava nova ulaganja domaćih i stranih ulagača.

Prema rečima ministarke Anđelke Atanasković, ta visoka državna institucija s posebnom pažnjom ističe reinvesticije, jer nova ulaganja istih privrednih društava predstavljaju potvrdu privredne stabilnosti Srbije i stabilnosti investicionog ambijenta.

Kako je navedeno u saopštenju, počev od starta jula pa do polovine avgusta planirano je potpisivanje devet novih ugovora radi realizacije investicionih projekata, i to, sa privrednim društvima: "ZF Pančevo“ (proširenje proizvodnog programa elektronske opreme za motorna vozila na postojećoj lokaciji u Pančevu); "ZF Pančevo“ (servisni centar u Novom Sadu); "Shenchi Automotive“ (izgradnja proizvodnog pogona za proizvodnju delova za motorna vozila u Кragujevcu); "Stax Technologies“ (proizvodnja mašina i aparata opšte namene u Čačku); "Pons“ (automatizacija procesa proizvodnje smrznutog peciva u Čačku); "Ecomex“ (izgradnja proizvodnog objekta za proizvodnju pržene kafe u Staroj Pazovi): "Swisslion Takovo“ (automatizacija postojećih kapaciteta za proizvodnju čokolade, keksa i biskvita u Vršcu); "Moka“ (automatizacija pogona za pripremu i izradu testa, hleba i kolača u Čačku); "Gorenje“ (proširenje proizvodnog pogona za proizvodnju frižidera u Valjevu).

Što se tiče "Gorenja", ono sa ministarstvom realizuje sedmu investiciju. Proširenjem proizvodnog pogona u Valjevu „Gorenje“ će investirati 47 miliona evra do kraja 2024. a do kraja 2025.  godine zaposliti 1020 novih radnika. 

Pančevački "ZF Serbia“ četvrti put investira u Srbiji. Ovo privredno društvo će do kraja 2027. godine u Pančevu otvoriti  589 novih radnih mesta i investirati 238 miliona evra, dok će investicionim projektom u Novom Sadu zaposliti 370 radnika i do kraja 2025. godine uložiti više od 6,7 miliona evra.

Konditorski džin "Swisslion Takovo“ drugom investicijom u Srbiji će u Vršcu do kraja 2022. godine završiti automatizaciju postojećih kapaciteta proizvodnje i uložiti 1,6 miliona evra.  

"Shenchi Automotive Parts“ u Кragujevcu će do kraja 2026. godine investirati 7,9 miliona evra i zaposliti 127 novih radnika. 

"Stax Technologies Кonjevići“ će do kraja 2024. izgradnjom novog pogona u Čačku investiraće 10.4 miliona evra i zaposliti 300 novih radnika.

U Čačku će do kraja naredne godine "Moka Čačak“ investirati 2,2 miliona evra, dok će pekara "Pons“ uložiti 1,4 miliona evra. 

Do kraja naredne godine "Ecomex“ će u opštini Stara Pazova otvoriće 30 novih radnih mesta i uložiti 4,8 miliona evra u proizvodni objekt.

Iz miniistarstva kažu da se do kraja avgusta očekuje zaključivanje novih ugovora o realizaciji investicionih projekata sa četiri ulagača sa kojima su pregovori završeni, a koji se odnose na prehrambenu industriju ("Belt“, "Neoplanta“, "Dijamant“), kao i automatizaciju proizvodnog procesa u proizvodnji farmaceutskih proizvoda.