Počela izgradnja auto-puta i brze saobraćajnice Ruma–Šabac–Loznica

Počela izgradnja auto-puta i brze saobraćajnice Ruma–Šabac–Loznica

Na prodaju Koncern Farmakom M.B. sa 4 rudnika, po ceni od 1,2 milijarde dinara

BEOGRAD, 06.12.2019

Imovinu koncerna čine rudnici olova, antimona i cinka - Rujevac, Stolice, Kik Dolić, Ravnaja, kao i nepokretna imovina na lokacijama Planina, Brštica, Kostajnik, Likodra, Krasava, Tolisavac i Zavlaka, kao i pripadajuća pokretna imovina i potraživanja. Takođe, predmet prodaje je pokretna imovina pomenute kompanije, razvrstana u posebne celine. Tako je ponuđena trafo stanica u Šapcu sa procenjenom vrednošću od 4,7 miliona dinara, kao i zalihe materijala u Dobriću, oprema u Guči, i kancelarijski nameštaj u predstavništvu u Beogradu.

Nekada privredni gigant koji je u svom sastavu imao kompanije Mlekara Šabac, Fabrika akumulatora Sombor, Industrijski kombinat Guča, Livnica Požega, Rudnik Lece Medveđa, Poljoprivredni kombinat 7. juli Debrec, Rudnici i topionica Zajača...

A danas...pola decenije nakon što je uhapšen vlasnik koncerna, Miroslav Bogićević, čime je ubrzan sunovrat ove poslovne imperije, traži se neko nov ko bi oživeo tu poslovnu priču.

Naime, kako navodi eKapija, na osnovu rešenja o bankrotstvu, oglašena je prodaja koncerna Farmakom M.B. iz Šapca kao pravnog lica.

Procenjena vrednost je oko 1,2 milijarde dinara.

Imovinu koncerna čine rudnici olova, antimona i cinka - Rujevac, Stolice, Kik Dolić, Ravnaja, kao i nepokretna imovina na lokacijama Planina, Brštica, Kostajnik, Likodra, Krasava, Tolisavac i Zavlaka, kao i pripadajuća pokretna imovina i potraživanja.

Takođe, predmet prodaje je pokretna imovina pomenute kompanije, razvrstana u posebne celine.

Tako je ponuđena trafo stanica u Šapcu sa procenjenom vrednošću od 4,7 miliona dinara, kao i zalihe materijala u Dobriću, oprema u Guči, i kancelarijski nameštaj u predstavništvu u Beogradu.

Kako prenosi eKapija, prodaja se vrši javnim prikupljanjem pisanih ponuda. Ponude treba dostaviti stečajnom upravniku koncerna najkasnije do 27. januara 2020. do 11.45, a javno otvaranje ponuda je istog dana, 15 minuta kasnije.

Podsetimo, kako su ranije pisali posrnuće koncerna Farmakom MB krenulo je kada se se pre više od pola decenije pojavila informacija da je učestvovao u kupovini kompanije Politika.

Na to su se nadovezali dugovi Bogićevićevih preduzeća prema državi i bankama.

Radnicima je dugovao plate, a dobavljačima i seljacima je ostao dužan novac za predatu r obu.

Najesen 2014. pojavila se informacija da je ovaj koncern jedan od najvećih poreskih problema države, koji samo bankama duguje više od 400 miliona evra.

Pet godina kasnije traži se kupac. Da li će, kako i koliko uspeti da oživi ovu nekada izuzetno moćnu kompaniju, odnosno jedan njen deo - ostaje da se vidi.