Startovao stroži režim izvoza na nemačko tržište, kao i drakonske kazne

Startovao stroži režim izvoza na nemačko tržište, kao i drakonske kazne

Pad prometa na Produktnoj berzi, najviše se trgovalo kukuruzom

NOVI SAD, 04.02.2023

Kukuruz se prodavao od 30,00 do 30,50 dinara, bez PDV-a, što je pad za 3,6 odsto u odnosu na prethodmu sedmicu. Prisutna veća ponuda pšenice, ali tražnja je smanjena iako je cena zabeležila pad od 3,7 odsto. Kilogram se prodaje ua 32 dinara bez PDV-a.

Cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda nastavile su negativan trend iz prethodne nedelje. Ukupno je trgovano svega 1.098 tona robe. Finansijska vrednost prometa, najniža je od početka godine i dostiže 40.529.540,00 dinara bez PDV-a, što je pad od 59,2 odsto.
Kukuruz je bio najviše zastupljen u robno-berzanskom trgovanju u protekloj nedelji. Ugovori su realizovani od 30,00 do 30,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 30,43 din/kg bez PDV-a (33,47 din/kg sa PDV-om), što je pad od 3,6%. Ponuda većih količina nije zabeležena na ovom tržištu, dok su s druge strane kupci oprezni u iščekivanju daljeg kretanja cene. U strukturi kupaca su se našli domaći prerađivači i trgovci i regionalni izvoznici.
Za razliku od prethodnog perioda kada je zabeleženo trgovanje većih količina pšenice, dolazi do smirivanja tržišta, te je trgovano svega 100 tona ove žitarice. Pšenica sa minimum 12 odsto proteina trgovana je po ceni od 32,00 dinara bez PDV-a, što je ujedno i nedeljni ponder. U odnosu na nedelju dana ranije cena je zabeležila pad od 3,7 odsto. I dalje je prisutna veća ponuda na tržištu, međutim tražnja gotovo da je izostala tokom nedelje.
Na tržištu soje trgovanje izostaje ove nedelje. Kupci nisu izražavali svoje interesovanje za kupovinom od početka nedelje, što je uticalo na niži nivo aktivnosti na tržištu soje. Ponuda je takođe bila slaba i kretala se u cenovnom rasponu od 66,70 do 67,00 dinara bez PDV-a, međutim odgovora kupaca nije bilo. Za razliku od prethodnog perioda kada su bile povećane i tražnja i ponuda uvozne soje, ove nedelje upiti su izostali.
Suncokretovom sačmom sa 33 odsto proteina trgovalo se od 36,50 do 36,80 dinara bez PDV-a. Primetna je tendencija rasta cene, uprkos smanjenoj aktivnosti na ovom tržištu u odnosu na sedam dana ranije. Ponder cena iznosi 36,65 dinara (43,98 din/kg sa PDV-om), što je rast od 2,8 odsto. UREA, pakovanje 500/1, trgovana je po ceni od 74,75 dinara bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju cena ovog đubriva beleži negativan trend, te je zaključena cena niža za 2,0 odsto.
Procene i prognoze

U Brazilu je soja sinuta sa samo pet odsto površina, u odnosu na prošlogodišnjih 10 odsto u istom periodu. Ovo kašnjnje koje je posledica kiše takođe vodi ka kašnjenju setve kukuruza koja je dostigla pet odsto u odnosu na prošlogodišnjih 14 odsto. Cene soje ponovo imaju koristi od nedostatka vode u Argentini i nade da će Kina ponovo početi da kupuje posle njihove Nove godine. Prema procenama StoneX, brazilski rod bi ove godine mogao da dostigne 154,2 miliona tona.
U Argentini povratak nedostatka vlage ponovo vodi ka snižavanju procena proizvodnje soje, koja se očekuje da bude 36 miliona tona.
Nedavne kiše na jugu SAD su popravile rejting useva, koji ipak ostaje znantno ispod proseka. U Kanzasu je rejting useva blago povišen sa 19 odsto na 21 odsto dobro do odlično. S druge strane u Oklahomi se pogoršava sa samo 17 odsto u odnosu na 38 odsto pre mesec dana.
Cene na Evronekstu za sve robe su pale zbog jačanja evra. Međunarodna konkurentnost evropskih proizvoda je pogođenja jačanjem kursa ove valute, jer su cene drugih roba izražene uglavnom u dolarima. Razlikuju se procene buduće proizvodnje žitarica u Ukrajini. Ministarstvo ekonomije predviđa 49,5 miliona tona, dok je Ukrajinsko udruženje za žitarice procenilo proizvodnju na samo 35 do 40 miliona tona.
Početak godine doneo je smanjenu ponudu na robno-berzanskom tržištu usled praznika. Aktivnost učesnika na tržištu nije bila velika do sredine meseca, kada dolazi do promene dinamike. Povećana ponuda žitarica pomerala je njihovu cenu u negativnom smeru. Đubriva su takođe zabeležila pad cene, usled povećane ponude. Ukupno je trgovano 10.474 tona robe, čija finansijska vrednost dostiže 422.382.940,00 dinara. Na tržištu kukuruza beleži se rast cene od početka meseca. Kako je mesec odmicao, interesovanje za kupovinu ove žitarice je jenjavalo, a cena je zabeležila pad. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 30,00 do 33,50 dinara bez PDV-a, u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosi 32,28 dinara (35,51 din/kg sa PDV-om), što je rast od 2,4 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Trgovalo se i kukuruzom sa povišenim procentom vlage do 16 odsto po ceni od 30,70 dinara bez PDV-a.
Promet u januaru

Januar je doneo i veću ponudu na tržištu pšenice. Ponuđene su velike količine ove žitarice, ali interesovanje kupaca bilo je vidno manje u odnosu na ponudu. U strukturi kupaca izostali su izvoznici, a pšenicu sa 11,5 do 12 odsto proteina najviše su kupovali domaći prerađivači. Nedostatak tražnje uticao je na cenovno kretanje, te se beleži pad cene u odnosu na prethodni mesec. U zavisnosti od parametara kvaliteta, ovom žitaricom se trgovalo u cenovnom rasponu od 33,00 do 35,50 dinara bez PDV-a. Mesečni ponder iznosi 34,48 dinara (37,93 din/kg sa PDV-om),
sugerišući rast od 1,04 odsto.
Na tržištu soje, od početka januara, beleži se manja ponuda ove uljarice. Veća tražnja u odnosu na ponudu uticala je na to da cena zabeleži pozitivan trend u odnosu na kraj prethodne godine. Cenovni spred ponude i tražnje takođe je bio prisutan na tržištu što je uticalo na količinski manje trgovanje ovom berzanskom robom. Sredinom meseca, na tržištu se pojavila uvozna soja iz Hrvatske, te je interesovanje kupaca za ovom robom bilo povećano. Uvozna soja, na paritetu
CPT kupac, trgovala se u cenovnom rasponu od 67,30 do 68,50 dinara bez PDV-a.
Kraj meseca donosi negativan cenovni trend usled odsustva tražnje i slabije ponude. Sojom, uz obračun kvaliteta, trgovalo se u cenovnom rasponu od 67,00 do 67,50 din/kg bez PDV-a. Mesečni ponder iznosi 67,39 dinara (74,13 din/kg sa PDV-om). U odnosu na decembar, januarski ponder je viši za 4,6 odsto.
Ugovor za stočni ječam, sa hektolitarskom masom od 60 kg zaključen je po ceni od 34,00 dinara bez PDV-a, odnosno 37,40 din/kg sa PDV-om.
Od mineralnih đubriva, trgovani su AN, NPK i UREA. Na ovom tržištu beleži se veća ponuda u odnosu na tražnju. Kupci su bili oprezni prilikom kupovina i ugovori su zaključeni za manje količine. Početkom meseca, trgovan je ruski AN, pakovanje 900/1, po ceni od 84,72 dinara bez PDV-a. Ugovor za ruski NPK, 16:16:16, pakovanje 600/1, realizovan je po ceni od 85,94 dinara bez PDV-a. UREA, ruska, pakovanje 500/1, trgovana je po ceni od 76,29 dinara bez PDV-a, što je niži
cenovni nivo za 11,7 odsto u odnosu na prethodni mesec.
Početkom meseca, ugovori za suncokretovu sačmu zaključeni su po jedinstvenoj ceni od 35,50 dinara bez PDV-a, da bi usled jasne tendencije rasta krajem meseca ugovor bio zaključen po ceni od 36,50 dinara bez PDV-a. Ponder cena za januar iznosi 35,83 dinara (43,00 din/kg sa PDV-om), što je rast od 7,7 odsto u odnosu na prethodni mesec.
 

Izvor: Produktna berza

Foto: Pixabay