BELOPALANAČKO LUČE čuva porodičnu zadrugarsku tradiciju i uzima najlepše plodove iz netaknute prirode

BELOPALANAČKO LUČE čuva porodičnu zadrugarsku tradiciju i uzima najlepše plodove iz netaknute prirode

Kupovinom dodatnih akcija u crnogorskom elektroprenosnom sistemu EMS ojačava Srbiji poziciju u evropskom sistemu prenosa struje

BEOGRAD, 15.01.2021

Sa doskorašnjih 10 odsto udela "kod komšija", ELEKTROMREĆA SRBIJE kupovinom akcija došla do 15 procenata, što osim gorepomenutog, predstavlja koralk napred ka težnji ka regionalnom energetskom liderstvu. Takođe, daje mogućnost EMS-u da njeni ljudi budu u bordu direktora, a ono što je možda i najbitnije, korisnicima pruža zagarantovanu stabilnost u snabdevanju.

Jedna od privrednih vesti koja je poslednjih dana možda i najviše odjeknula u javnosti jeste o poslovnom "manevru" jednnog domaćeg energetskog preduzeća sa jednim u regionu. Da, radi se o tome da je kupovinom akcija "Elektromreža Srbije" ovih dana i zvanično vlasnik 15 odsto crnogorskog elektroprenosnog sistema.

Kako RTS podseća, EMS je u crnogorskom prenosnom sitemu već imao 10 posto udela, a za kupovinu još pet odsto akcija plaćeno je više od šest miliona i devetsto hiljada evra.

Sagovornici RTS-a ističu da to Srbiji donosi prihod i višestruko poboljšava poziciju u evropskom sistemu prenosa struje.

"Tokom pandemije EMS nije stao, čak je radio intenzivno, možda intenzivnije od svih drugih i kupovina dodatnih akcija prenosnog sistema Crne Gore u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja dobra i opravdana investiciona ulaganja. Nije samo u prihodima, osnovni benefit za društvo ovakvih prenosnih sistema jeste pouzdanost rada kako na nacionalnom tako i na regionalnom nivou", kaže Jelena Matejić, direktorka ovog državnog preduzeća.

Resorna ministarka ukazuje da ovo daje mogućnost elektromreži našoj da bude u bordu direktora, ali da učestvuje u dividendi. "Ali ono što mislim da je još značajnije, što ovo predstavlja prvi korak u našem strateškom cilju da budemo regionalni energetski lider zato što smo mi tranzitni energetski koridor", ističe ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Inače, kako prenosi RTS, EMS nastavlja i gradnju naše trase "Tranasbalkanskog koridora za prenos struje" koji spaja istočnu i zapadnu Evropu. Elektroenergetski kabl ispod Jadranskog mora, koji povezuje Crnu Goru sa Italijom, već donosi prihod. "Transbalkanski koridor znači ne samo povećanu nacionalnu energetsku sigurnost Srbije, zato što ćemo imati nove trafostanice na graničnim delovima sa drugim državama, nego znači zapravo energetsku stabilnost regiona, bolji život građana, mnogo više mogućnosti za ulagnja i investicije. Nema više promena napona koji se dešavaju", kaže Mihajlovićeva.

EMS je tu stabilnost potvrdio i prošlog petka – u jednočasovnom evropskom padu napona naši potrošači nisu imali problema. Ali neke zemlje Evropske unije, recimo, isključivale su struju i prijavljuju štete u milijardama evra jer je zbog ispada više elektrana i pada frekvencije jedva izbegnut potpuni kolaps u snabdevanju Evrope.

Zbog najave ledenih dana i ekipe EMS-a su na terenu, a radna grupa prati situaciju. "Sistem radi stabilno, sve naše ekipe su na terenu, držimo i naše sednice kriznog štaba. Prenosni sistem nije imao nikakvih ispada, ali smo priticali u pomoć, reagovali u minutima kada je u pitanju sinhronizacija rada distributivnog sistema, sinhronizacija rada sa proizvodnjom i na kraju sinhronizacija u interkonekciji", kaže Jelena Matejić.