Srbija EU poslala predlog projekata za pretpristupnu pomoć IPA 3

Srbija EU poslala predlog projekata za pretpristupnu pomoć IPA 3

U petak isplata 60 odsto minimalca za jul mesec

BEOGRAD, 04.08.2020

Radi se o delu drugog paketa ekonomskih mera sa ciljem ublažavanja posledica korona virusa, vrednog 66 milijardi dinara. Pomoć se odnosi i na firme i preduzetničke radnje osnovane posle 15.marta. Svi koji su dobili minimalnu zaradu u julu, neće morati da se prijavljuju za novi paket podrške, već će biti prijavljeni automatski. „U drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle, broj zaposlenih povećan za 1,6 odsto", rekao je Siniša Mali, ministar finansija.

Investicije planira 56 odsto firmi

Prema rečima Malog, u anketi Privredne komore Srbije  u drugom kvartalu ove godine 72 odsto firmi izjasnilo se da je ostvarilo povećan ili isti obim investicija, a približno 56 odsto planira investicije u trećem kvartalu.

Mali je ukazao na to da 65 odsto anketiranih firmi planira veći obim investicija u trećem kvartalu ove godine u odnosu na drugi kvartal, a čak 94 odsto ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u trećem kvartalu.

Mali je podsetio na to da država priprema dodatne programe podrške, kao što su "Moja prva plata", prekvalifikacije i druge mere za podsticanje preduzetništva, inovativnosti i poslovnih ideja.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će država u petak, 7. avgusta, isplatiti 60 odsto minimalne zarade, odnosno približno 18.000 dinara po zaposlenom, za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1.016.535 zaposlenih.

Mali je izrazio očekivanje da će ova podrška biti dodatni oslonac privredi Srbije, a za tu svrhu iz budžeta biće opredeljeno 18,4 milijarde dinara.

On je potvrdio da će zaposleni dobiti približno 155 evra, uz podsećanje na to da je ova podrška deo drugog paketa ekonomskih mera koji je Vlada usvojila 30. jula sa ciljem ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19, vrednog 66 milijardi dinara.

Ministar je objasnio da je jedna od najvećih promena u odnosu na prvi paket mera, ta što je drugi paket usmeren i na privredne subjekte koji su osnovani nakon 15. marta a najkasnije do 20. jula ove godine.

To znači da je ova mera neka vrsta podrške početnicima u biznisu, a mi verujemo da među njima ima puno mladih ljudi, naglasio je Mali i dodao da je, prema podacima Agencije za privredne registre, takvih firmi ukupno 13.550.

Mali je rekao da se očekuje da ova mera dodatno osnaži privredu u Srbiji ali i da pruži dodatno vreme preduzetnicima za ekonomsko prilagođavanje novim okolnostima.

Prema njegovim rečima, najnoviji podaci pokazuju da je Srbija, uprkos krizi, uspela da održi stabilan broj zaposlenih i da je u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle, zabeležila rast broja zaposlenih za 1,6 odsto.

On je ponovio da svi koji su dobili minimalnu zaradu u julu, neće morati da se prijavljuju za novi paket podrške, već će biti prijavljeni automatski.

Ministar je precizirao da je za pomoć privredi i građanima, računajući oba ekonomska paketa, ukupno izdvojeno 5,8 milijardi evra, što je 12,5 odsto našeg BDP-a.