Ovu prestižnu nagradu za najbolji robni i korporativni brend u Srbiji u 2021. godini dobilo je 15 proizvođača u desetak robnih grupa. Među njima su Timomed Knjaževac, Vinarija Lakićević, Marella Natural, ZZ Nektar 031, Mea Compa Novi Pazar, Radanska ruža Lebane, Voćarska zadrtuga Čarobni plodovi, Simić voće, Osečina, Etno selo Drveni raj Uvac...

U prisustvu predstavnika državnih institucija, privrede, zadrugarstva i medija Ekomski portal Privredni.rs u saradnji sa Zadružnim savezom Srbije dodelio je nagrade ETNOBREND GODINE najboiljim domaćim firmama, zadrugama i poljoprivrednim gazdinstvima. Ova prestižna nagrada dodeljena je po četvrti put u cilju afirmacije i promocije kvalitetnih domaći proizvoda i usluga koji čine deo naše tradicije i koji po kvalitetu ne zaostaju za konkurencijom iz sveta. Nagradu Etnobrend godine dobilo je 15 firmi, zadruga i gazdistava, a Zadružnom savezu Srbije istovremeno je održana i izložba sa degustacijom nagrađenih proizvoda, koja je privukla veliku pažnju posetilaca.

Nikola Mihailović predsednik Zadružnoh saveza Srbije naglasio je da je zadrugarstvo u poslednje tri-četiri godine ostvarilo vidan napredak, ali da ima još puno posla da bi se približilo nivou koji imaju kolege u razvijenim zemljama. "Malim proizvođačima je mnogo značila dosadašnja podrška države, u pokretanju i razvoju biznisa, ali ona može biti i mnogo veća", naglasio je Mihailović. Ovakve manifestacije su prilika za uspostavljanje novih kontakata, razmenu iskustava u proizvodnji i plasmanu proizvoda. Sve to doprinosi povećanju proizvodnje i izvoza, i afirmaciji autentičnih tradicionalnih proizvoda po kojima je Srbija prepoznata u Evropi. Tu ulogu uma i prodajno izložbeni šourum koji je otvoren u Zadružnom savezu Srbije s idejom da svi registrovani proizvođači iz Srbije i već afirmisani brendovi mogu na jednom mestu lakše da dođu do kupaca i postanu više vidljivi na tržištu, istakao je Mihailović

Osim dodele nagrada ETNOBREND GODINE i otvaranja tog “showroom-a”, kako je istakao Mhailović, obeležavamo i 127 godina od osnivanja Zadružnog saveza Srbije. "Ta institucija se trudi da motiviše ljude da se udruže u zadruge, kao najbolji vid organizacije, i da zajedno radimo na unapređenju poljoprivredne proizvodnje i opstanku naših sela", naglasio je Mihailović

Zoran Dimitrijević, državni sekretar u Ministarstvu privrede naglasio je da je u razgovoru sa dobitnicima nagrada primetio da je svima potreban novac za obrtna sredstva što mnoge koći u daljem razvoju. Dimitrijević je rekao da će se lično angažovati da Ministarstvo privrede pronađe način da se pomogne malim proiozvođačima naših tradicionalnih proizvoda. Biće organizovana, poručuje, i poseta pojedinim regionima, kako bi se na licu mesta videlo šta je to što to ministarstvo može da uradi. Dimitrijević je podsetio da je Ministarstvo privrede nedavno raspisalo veoma povoljan Javni poziv sa bespovratnim novcem i do 75 odsto, uz dodatno korišćenje kreditnih linija. To će pomoći mnogima, ali, kako je istakao, ima i onih koji ne žele ili ne mogu da koriste kredite, pa im treba ponuditi i neke druge mogućnosti.

Drago Delić, urednik Akcije Etnobrend godine, istakao je da je i ovogodišnji izbor pokazao da Srbija ima izuzetno kvalitetne male proizvođače, koji zaslućuju veću pažnju i podršku države, kako bi proširili proizvodnju i svoje prisustvo na tržištu. Delić je istakao da medju ovogodišnjim dobitnicima ima i onih koji veći deo proizvodnje izvoze na veoam zahtevna strana tržišta, kao što su Timomeed iz Knjaževca, Radanska ruža iz Lebana, zatim onih čija delatnost traje oko 150 godina kao što su bombondžija Maksimović iz Pančeva i Muzej ugljarstva Senjski rudnik 1853, zatim onih koji su vrednim i upornim radom postali lideri u proizvodnji kolača i domaćih pita, kao što je Mea Compa iz Novog Pazara. Svi dobitnici sve podređuju kvalitetu proizvoda, ali i dizajnu i pakovanju, po čemu se ne razlikuju od najboljih svetskih proizvođača. Primenjuju standarde HACCO, Halal, Košer ili sarađuju sa relevantnim domačim institurima, tehnolozima i stručnim službama. Ali da bi nastavili i unapredili svoju delatnost, pre svega su im potrebni povoljni državni podsticali budući da su klasični bankarski krediti za mnoge nepovoljni, pa ih uzimaju samo ako baš moraju.

Cvijan Mekić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu poručio je proizvođačima da moraju da budu veoma aktivni i da ulestvuju na više sajmova i izložbi, kako bi bili više vidljivi. On je istakao da je veoma zadovoljan kvalitetom svih nagrađenih proizvoda, kao i dizajnom i pakovanjem koji su, kako je rekao, na svetskom nivou.

Prijatelj Akcije i nagrade Etnobrend godine je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Generalni sponzor ovogodišnje dodele nagrada je Carska rakija Voćarske zadruge Čarobni plodovi.

 

Privredni.rs

Fotografije: Mariola Pantelić 

 


Dobitnici nagarada ETNOBREND GODINE 2021.

 

TIMOMED doo, Knjaževac - KORPORATIVNI BREND u grupi Med i proizvodi od meda 

ZZ NEKTAR 031, Arilje - ROBNI BREND Bronhi, med sa omanom i anisom, u grupi Med i proizvodi od meda

ELIDA MELIĆ PR, MEA COMPA, Novi Pazar - ROBNI BREND Mea Compa u grupi Kolači i ostali slatki proizvodi

MILAN MAKSIMOVIĆ PR, ZR MAKSIMELA, Jabuka, Pančevo - ROBNI BREND - Karamele Makismović u grupi Kolači i ostali slatki proizvodi

SIMIĆ VOĆE, Gornje Crniljevo, Osečina - KORPORATIVNI BREND za čokoladirano suvo voće u grupi Prerada voća i povrća

VINARIJA LAKIĆEVIĆ doo, Leposavić - KORPORATIVNI BREND u grupi Vino i alkoholna pića

ZTR START, Stup, Sjenica - ROBNI BREND - Rakija od divlje kruške sa zlatom, Zlatna kap u grupi Rakije i alkoholna pića

DESTICO M&M, Ljubovija – ROBNI BREND - Rakija Vrelo u grupi Rakije i alkoholna pića

PG JOVICA RADOVANOVIĆ, Takovo, Ub - ROBNI BREND - Sir u vinu, u grupi Mleko i mlečni proizvodi

PG DRAGAN TADIĆ, Donja Bukovića, Valjevo – ROBNI BREND - Sirevi Tadić u grupi Mleko i mlečni proizvodi

RADANSKA RUŽA doo, Lebane - KORPORATIVNI BREND, u grupi Organska proizvodnja, Prerada voća i povrća

MARELLA NATURAL doo, Kragujevac – ROBNI BREND, 100 % Prirodni sok Marella, u grupi Prerada voća i povrća

Gazdinstvo DRVENI RAJ, Uvac, Sjenica - KORPORATIVNI BREND, u grupi Etno turizam

MUZEJ UGLJARSTVA SENJSKI RUDNIK 1853, Senjski rudnik - KORPORATIVNI BREND u grupi Kultura i tradicija

Voćarska zadruga ČAROBNI PLODOVI, Beograd - ROBNI BREND, Carska rakija, u Grupi Rakija i ostala alkoholna pića

Voćarska zadruga ČAROBNI PLODOVI, Beograd - KORPORATIVNI BREND, u grupi Prerada voća i povrća

 

Nagradu ETNOBREND GODINE 2020 dobilo 28 kompanija, zemljoradničkih zadruga, ustanova, poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnika i pojedinaca

 

Uz prisustvo poslovnog sveta i predstavnika resornih ministarstava, juče su u Beogradu dodeljene tradicionalne nagrade "Etnobrend godine" za 2020, u organizaciji ekonomskog portala Privredni.rs i Zadružnog saveza Srbije i uz podršku Ministrstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U više robnih kategorija nagrađeno je ukupno 28 kompanija, zemljoradničkih zadruga, ustanova, poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnika i pojedinaca. Ujedno je i predstavljeno specijalno izdanje "Najbolji etno brendovi", posvećeno akciji i nagradi "Etnobrend godine."

Marija Božanić, glavna i odgovorna urednica portala Privredni.rs naglasila je da je "Etnobrend godine" pokazao da imamo dosta uspešnih malih porodičnih firmi, a posebna prednost ovogodišnjeg izbora je u tome što nagrađeni dolaze iz svih krajeva Srbije, od Sjenice, Požege i Kosjerića, do Pirota, Petrovca na Mlavi i Sombora. "Ova naša misija ima ulogu da, kako širu i stručnu javnost, tako i same etno stvaraoce, podseti koliko važna dela ostavljaju iza sebe, jer često nismo ni svesni svojih vrednosti i ne znamo da cenimo sami sebe", istakla je Božanić.

Drago Delić, urednik Akcije "Etnobrend godine" kazao je da bi država morala da posveti veću pažnju malim firmama, posebno onim koje stvaraju proizvode po kojima smo prepoznatljivi u svetu, kao što su, sir, rakija, vino, prirodni voćni sokovi, kompoti, med i slično. Njima pre svega nedostaju povoljni krediti sa niskim kamatam i velikim grejs periodom, jednostavnija procedura u apliciranju, organizovan odlazak na važne međunarodne sajmove, pomoć u zaštiti geografskog porekla i slično.

Nikola Mihajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, podsetio je da je u toku novi konkurs za bespovratna sredstva zadrugama, koji je u protekle četiri godine dao veoma dobre rezultate, naročito u manje razvijenim područjima. “Zadrugarstvo u Srbiji ima budućnost, jer mali proizvođaći moraju da se udružuju i povezuju po ugledu na evropske zadruge”, poručio je on.

Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, istakao je da su svi dobitnici pokazali veoma visok kvalitet proizvoda, zahvaljujući primeni najviših međunarodnih standarda i saradnji sa nadležnim stručnim službama i tehnolozima.

Zoran Dimitrijević, državni sekretar Ministarstva privrede rekao je da je to ministarstvo spremno da podrži sve dobre ideje i projekte koji stižu iz malih i srednjih preduzeća, kako bi se taj deo privrede brže razvijao.

Prof. dr Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić, pozvao je sve proizvođaće da zaštite svoje proizvode oznakom geografskog porekla, jer na taj način mogu da se udruže, bolje organizuju i ponude veću količinu robe, što je jedan od uslova koji traže veliki kupci. “Tek sa zaštitom oni mogu da smatraju da su završili ceo posao”, naveo je Mekić. U tom smislu, kako je naglasio možemo da se ugledamo na Slovence, koji su to uradili kod mnogih proizvoda.

*foto: M.K.*

 

Dobitnici nagrade ETNOBREND GODINE 2020.

 

MLEKARSKA ŠKOLA DR OBREN PEJIĆ, Pirot – ROBNI BREND, Pirotski kačkavalj, u grupi Mleko i mlečni proizvodi

DEGUSTACIONI CENTAR BOEMSKA POTKOVICA, Pirot – ROBNI BREND, Peglana kobasica Boemska potkovica, nagrada za dizajn u grupi Meso i proizvodi od mesa

TURISTIČKA ORGANIZACIJA SJENICA, Sjenica – KORPORATIVNI BREND u grupi Turizam i ugostiteljstvo

ES KOMERC DOO, Prijepolje – ROBNI BREND, Robna marka VOLIM, u grupi Prerada voća, povrća i žitarica

Poljoprivredno gazdinstvo ZEKIĆ, Baljevac kod Obrenovca – ROBNI BREND, Ceđeni sok od jabuke, u grupi Prerada voća i povrća

Zemljoradnička zadruga ZUBIN POTOK, Zubin Potok – KORPORATIVNI BREND u grupi Prerada voća, povrća i šumskih plodova

GALERIJA NAIVNE UMETNOSTI KOVAČICA, Kovačica – KORPORATIVNI BREND u grupi Kultura i umetnost

Mlekara SELO GRAD DOO, Požega - ROBNI BREND, Zreli kajmak, u grupi Mleko i mlečni proizvodi

Specijalizovana zadruga ALPINO PRODUKT, Mladenovac – ROBNI BREND, Liofilizovana kozija surutka, u grupi Najbolji novi proizvodi

PR MARINA OCOKOLJIĆ, Ivanjica – ROBNI BREND, Umami, zdravi ručno mešeni hleb u grupi Brašno i testenine

Poljoprivredno gazdinstvo BATALO BALAŽ MELINDA, Čonoplja kod Sombora – ROBNI BREND, Sir sa belim lukom i koprivom, u grupi Mleko i mlečni proizvodi

Ugostiteljsko zanatska radnja ZLATAR, Beograd – ROBNI BREND, Rakija zlatar, u grupi Rakije i alkoholna pića

Poljoprivredno gazdinstvo STAMBOLIĆ, Ražanj – ROBNI BREND, Hladno ceđeni sok od dunja, u grupi Prerada voća i povrća

Poljoprivredno gazdinstvo MITROVIĆ TANJA, Malo Crniće – KORPORATIVNI BREND u grupi Med i proizvodi od meda

RIBNJAK ZARIĆ, Seča Reka, Kosjerić – ROBNI BREND, Kosjerićka pastrmka, u grupi Riba i proizvodi od ribe

Turistička organizacija PETROVAC NA MLAVI - ROBNI BREND, Kuvanje žmare, u grupi Turističke, kulturne i gastronomske manifestacije

Poljoprivredno gazdinstvo RADOJEVIĆ, Rujište – ROBNI BREND, Crepuljarski zanat, u grupi Stari zanati.

Zemljoradnička zadruga MORAVA GOROBILJE, Požega – ROBNI BREND, Presovani kiseli kupus sa dodacima, u grupi Najbolji novi proizvodi

Mlekara BENI KOMERC DOO, Sjenica KORPORATIVNI BREND u grupi Mleko i mlečni proizvodi

Vinarija AMBELOS Manastira Korporin, Velika Plana – ROBNI BREND, Vino "Despotova sablja" u grupi Vino i alkoholna pića.

 

ZAHVALNICE
 

SRĐAN NIKOLIĆ, grafički dizajner, Pirot - za dizajn peglane kobasice BOEMSKA POTKOVICA i doprinos razvoju industrijskog dizajna

JASMINA NIKITOVIĆ – urednica emisije ZNANJE IMANJE - za najbolju TV emisiju u oblasti poljoprivrede

KUD SRPSKA TRADICIJA – osnivač i koreograf Marijana Milikić - za negovanje kulture i tradicije

DUŠAN KATIĆ, AGRO TV – za medijsku podršku razvoju srpskog agrara

JOVAN JOVANOVIĆ, AGRO JUG emisija – za medijsku podršku razvoju srpskog agrara

MOMČILO KARAN, urednik Revije UNO – za medijsku podršku razvoju etno turizm

SVETLANA MILOVANOVIĆ, umetnik i književnik – za izradu ordena povodom 950 godina manastira Sv. Prohor Pčinjski

GAJO GLIGORIJEVIĆ posthumno, bivši preduzetnik iz Kosjerića - za doprinos razvoju stočarstva u Zlatiborkom okrugu


 

Nagrade ETNOBREND GODINE (2019) dobilo 25 firmi, zadruga i gazdinstava

U Beogradu su 2. jula dodeljene nagrade "Etnobrend godine" za 2019, a ovo prestižno priznanje dobolo je 25 firmi, zadruga, poljoprivrednih gazdinstava i kulturnih ustanova. Nagrade je dodelio ekonomski portal Privredni.rs u saradnji sa Zadružnim savezom Srbije i uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Obraćajući se prisutnima Darko Božić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, istakao je da će Vlada nastavi sa dodelom podsticaja agrarnom sektoru, uključujući i zadruge koje su u poslednje tri godine dobile značajna sredstva kako za osnivanje novih, tako i za razvojne projekte u starim zadrugama. "Te aktivnosti će se nastaviti čim se formira nova Vlada", istakao je Božić.

Prof dr Cvijan Mekić profesor Poljoprivrednog fakulteta naglasio je da je veoma zadovoljan time koliko mali proizvođači brzo hvataju korak sa kolegama u razvijenim zemljama, što se naročito vidi ne samo u kvalitetu, nego i u dizajnu i ambalaži proizvoda, koji se veoma važni za dobar plasman.

"Pre tri četiri godine, kao član žirija na specijalizovanim sajmovima, davao sam preporuke malim proizvođačima da moraju da obrate više pažnje na pakovanje, ambalažu i dizajnu, a već sada se vidi da su u tom delu mnogo napredovali i da uopšte ne zaostaju za konkurentima iz razvijenog sveta", istakao je profesor Mekić

Drago Delić, autor i urednik akcije Etnobrend godine, pohvalio je Odluku Ministarstva o prodaji sa kućnog praga koja se sprovidi dve godine, jer malim proizvođačima omogućava da lakše i na više načina plasiraju svoje proizvode, ali je naglasio da ona treba da se dopuni, odnosno da bude fleksibilnija, pošto sa terena dolaze upravo takve poruke. On je naglasio da je ovaj izbor pokazao da mali proizvođači napreduju baš u tome što nam nedostaje, a to je prerada sirovina i pravljenje gotovih proizvoda koji imaju veću cenu i veću korist i za njih i za državu. "Razvijene ekonomije su se izgradile upravo na prodaji gotovih proizvoda a ne sirovina", istakao je on. Delić je rekao da se među 25 dobitnika nalazi najviše iz oblasti prerade vića i povrća, zatim u mlečnih proizvodia, mesnih prerađevina, prerade šumskih plodova.

"Moramo da učinimo mnogo više da ovi mali brendovi postanu veliki, jer je to veliki potencijal našeg agrara", naglasio je Delić.

On je istakao da među dobitnicima ima brendova koji su poznatiji u svetu nego kod nas, što važi za čuveni „Mokrinski sir“ i manifestaciju „Dani ludaje“ u Kikindi, a posebno za Galeriju naivne umetnosti koju su posetila najzvučnija svetska imena iz oblasti politike, sporta i kulture.

Marija Božanić, glavna i odgovorna urednica portala Privredni.rs izrazila je posebno zadovoljstvo što se među dobitnicima nalaze i mlada poljoprivredna gazdinstva i domaćinstva i njihovi brendovi, kao što su "Oraščanka" dezert od suvih šljiva i oraha, "Veverko", zdrav slatkiš od meda i lešnika, "Lalino zlato", namaz i turšija od bundeve, "Imperium capra" dinljeni tvrdi kozji sir, "Umami" testenine spoj tradicije i modernog.

Ona je podsetila da je izbor najboljih rezultat istraživanja i analize u kojima je učestvovalo oko 200 malih firmi, zemljoradničkih zadruga i gazdinstava. Takođe je naglasila da je Etnobrend godine urađen u saradnji sa Zadružnim savezom Srbije, koji ove godine beleži veliki jubilej – 125 godina uspešnnog rada.

Na dodeli je promovisano i specijalno izdanje "Najbolji etno brendovi", posvećeno dobitnicima i afirmaciji autentičnih domaćih brendova.

 

DOBITNICI NAGRADE „ETNOBREND 2019“

Dobitnici nagrade ETNOBREND GODINE 2019.

 

Galerija naivne umetnosti Kovačica, Kovačica – Korporativni brend u grupi Umetnost i kultura.

Grad Kikinda, Robni brend DANI LUDAJE u grupi turističke manifestacije.

PG Maksić, Orašac – Robni brend ORAŠČANKA,delikates od suvih šljiva i oraha, u grupi Najbolji novi proizvod.

PG Stambolić, Ražanj - Robni brend RAKIJA DUNJA, u grupi Vino i rakija.

Vinarija Simić, Drenča kod Aleksandrovca – Robni brend vino TAMNJANIKA od autohtone sorte grožđa, u grupi Vino i rakija.

Vinarija Đurđić, Sremski Karlovci - Korporativni brend, u grupi Vino i rakija

Floriva Doo, Radaljevo kod Ivanjice – Robni brend RAKIJA OD MALINE, u grupi Vino i rakija.

Plemić Komerc, Osećina - KORPORATIVNI BREND, u grupi Prerada voća i šumskih plodova

ZZ Svilajnac, Svilajnac – Robni brend SLATKO OD DUNJA u grupi Prerada voća i povrća.

PG Dejan Đukić, Crepaja - Robni brend LALINO ZLATO, namazi od bundeve, u grupi Prerada voća i povrća.

PG Ivanković, Lazarevac – Robni brend VRSNO, pelat od paradajza, u grupi Prerada voća i povrća.

PR Dušan Tašović, Knić - Robni brend PROBLEM ljute papričice, u grupi Prerada voća i povrća.

ZTR KING'S SHOP, Beograd – Robni brend KORE JORDANOVSKI, u grupi Brašno i testenine.

Specijalizovana zadruga za koze Alpino produkt, Pružatovac kod Mladenovca – Robni brend IMPERIUM CAPRA, dimljeni tvrdi kozji sir u grupi Mleko i mlečni proizvodi.

PG Danica Terzić, Mokrin - Robni brend MOKRINSKI SIR, u grupi Mleko i mlečni proizvodi.

PG Miletić, Laćisled kod Aleksandrovca – Robni brend PEČENI SIR SA SLANINOM, u grupi Mleko i mlečni proizvodi

MEDENI VRCKO, Kostolac - Robni brend VEVERKO, krem od meda i lešnika, u grupi Med i proizvodi od meda.

ZZ Kačerski med, Lazarevac – Korporativni brend KAČERSKI MED, u grupi Med i proizvodi od meda.

ZZ Zubin Potok, Zubin Potok – Robni brend MED SA VOĆNIM VLAKNIMA, grupi Med i proizvodi od meda.

Vinica Petrović, Velika Hoča – Robni brend u grupi etno turizam

Prerada mesa Lemaić, Šid - Robni brend SREMSKI KULEN LEMAIĆ u grupi Meso i proizvodi od mesa.

PG Karol Horvat, Bački Petrovac – Robni brend PETROVSKA KLOBASA, u grupi Proizvodi sa geografskim poreklom.

PR Marina Ocokoljić, Šume kod Ivanjice – Robni brend UMAMI, testenine sa čokoladom u grupi Najbolji novi proizvodi.

PZ Brajkovići, Kosjerić – Specijalna plaketa za razvoj autohtone rase ovaca SJENIČKA PRAMENKA.

Restoran Kod dvoglavog orla, Beograd, Specijalna plaketa za negovanje srpske tradicije i kulture .

 

Dobitnici nagrade ETNOBREND 2018.

 • TIMOMED, Timomed DOO, Knjaževac – KORPORATIVNI BREND u grupi pčelarstvo i prerada meda

 • BOEMSKA POTKOVICA, Degustacioni centar Boemska potkovica DOO, Pirot – ROBNI BREND u grupi meso i proizvodi od mesa

 • PEČENI SIR SA SLANINOM I PRUŠTOM, Poljoprivredno gazdinstvo "Miletić", Laćisled, ROBNI BREND u grupi najbolja inovacija

 • HELJDINO BRAŠNO, Agro Zlatar, Nova Varoš – ROBNI BREND u grupi žitarice i proizvodi od žitarica

 • PETROVSKA KLOBASA, Poljoprivredno gazdinstvo Karolj Horvat, Bački Petrovac – ROBNI BREND u grupi meso i proizvodi od mesa

 • STARA RAKIJA, Stara rakija DOO Beograd – ROBNI BREND u grupi rakije, vino i ostala alkoholna pića.

 • KOZARI, Beocapra DOO, Kukujevci – ROBNI BREND u grupi mleko i mlečni proizvodi

 • Dimljeni kačkavalj "KRCINO ZLATO", Poljoljoprivredno gazdinstvo Krcić, Zlot - ROBNI BREND u grupi mleko i mlečni proizvodi

 • ŽIGON VILAMET NAMAZI, Prerada i konzerviranje voća Žigon, Stari Banovci – ROBNI BREND u grupi prerada voća i povrća

 • ZZ EURO DUO KALEM, Lazarevac kod Kruševca - KORPORATIVNI BREND u grupi proizvodnja sadnica i voća

 • FLORIVA, Floriva DOO, Radaljevo kod Ivanjice - KORPORATIVNI BREND u grupi rakije, vino i ostala alkoholna pića

 • STARI HRAST Restoran, Zvezdara, Beograd – KORPORATIVNI BREND u grupi ugostitelstvo

 • KOTORSKA KREMPITA, Morsal, proizvodnja kolača, Beograd – ROBNI BREND u grupi kolači i torte

 • ZZ PROFI AGRAR, Slatina kod Šapca - KORPORATIVNI BREND u grupi prerada voća i povrća

 • VINICA PETROVIĆ, Velika Hoča – KORPORATIVNI BREND u grupi rakije, vina i ostala alkoholna pića

 • ORGANSKI VOĆNI SOKOVI I NAMAZI FRUITY, ZZ Zubin Potok, ROBNI BREND u grupi organska proizvodnja

Rekli su o priznanju: 

Dalibor Tošić, vlasnik Degustacionog centra Boemska potkovica - Pirot

Pored drugih priznanja koje imamo, ovoj nagradi pridajemo veliki značaj, jer promoviše domaće autentične proizvode. Mi imamo dobar brend, ali ono što je nama potrebno za dobru peglanu kobasicu jeste kvalitetna sirovina. Zato apelujem na sve koji mogu da pomognu razvoj stočarstva na Staroj planini, koje je potrebno i nama i drugima. Bez dobre sirovine ne vredi ni jak brend.

Srbislav Vidojević, direktor Timomeda doo – Zaječar

Imamo dosta priznanja, nedavno smo dobili i dvadeseti po redu šampionski pekar za kvalitet na Novosadskom sajmu, ali nagrada „Etnobrend 2018“ nam je važna jer prvi put dobijamo priznanje za korporativni brend. To je potvrda da imamo dobar kvalitet proizvoda i obaveza da nastavimo kao i dosad.

Karolj Horvat, vlasnik Gazdinstva iz Bačkog Petrovca i proizvođač "petrovske klobase"

Dobio sam dosta priznanja za ovaj kulen. Nedavno sam dobio zlatnu medalju na Novosadskom sajmu, proglašen sam za apsolutnog pobednika u srednjoj kobasici u Bačkom Petrovcu. Nagrada za etnobrend godine u duhu je naše tradicije duge 250 godina.

Rade Utvić, direktor ZZ "Zubin Potok"

Čak 97 odsto proizvoda izvozimo uglavnom na tržište EU, primenjujemo standarde ISO, HACCP, nemački CERES za organske proizvode i drago nam je što nas je žiri prepoznao.

Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole Dr Obren Pejić-Pirot

"Ovo je nagrada koja je jedna u nizu potvrda održanja standardnog vrhunskog kvaliteta naših proizvoda. U ovaj proizvod je utkana mladost i energija učenika koji izučavaju tajne ovog zanata, iskustvo radnika radionice i znanje predmetnih nastavnika. Još jedno od značajnih priznanja u nizu koja nam prijaju i imponuju, ali koja nas još više obavezuju da budemo još bolji i predaniji u radu. Jer bez predanog rada i posvećenosti nema ni rezultata", rekao je Đorđević.