Ekonomski portal Privredni.rs pokrenuo je specijalno izdanje Najbolji etno brendovi, koji prati dodela nagrade “Etnobrend godine”, koja će postati tradicionalna. Nagrade “Etnobrend 2018”u saradnji sa Zadružnim savezom Srbije, dodeljene su 29.maja 2019.godine u Beogradu, uz prisustvo visokih predstavnika nekoliko ministarstava, Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i privrednika.

Nagrade za robni i korporativni brend dobilo je 16 proizvođača iz više sektora proizvodnje i usluga, a dodelu je pratila izložba i degustacija nagrađenih proizvoda. Cilj ovog projekta je da se pruži podrška malim proizvođačima autentičnih i tradicionalnih domaćih proizvoda koji nisu dovoljno vidljivii na tržištu, a po kvalitetu ne zaostaju za najboljim proizvodima iz Evrope i sveta. Mnogi od njih nastali su iz velikog entuzijazma, ljubavi i borbe da se prevaziđu brojne administrativne i druge prepreke. Nadamo se da će ova godišnja nagrada biti dobra preporuka potrošačima da se kada kupuju opredele za kvalitetne domaće artikle i da će doprineti boljem pozicioniranju domaćih proizvoda, na tržištu.

“Etnobrend godine” je veoma bitan za uspostavljanje novih kontakata, razmenu iskustava u proizvodnji i plasmanu tradicionalnih domaćih proizvoda i verujemo da će doprineti nastanku novih vidova saradnje, povećanje proizvodnje i izvoza. Moramo ceniti sebe da bi nas drugi cenili, a ova prva dodela nagrada je pokazala da imamo čime da se pohvalimo. Sve nagrađene zadruge, firme i poljoprivredna gazdinstva, prave izuzetno kvalitetne proizvode, sarađuju sa odgovarajućim naučnim ustanovama ili poseduju najveće standarde kao što su ISO, HCCCP, HALAL, KOŠER. Neki od njih imaju veoma zapažen izvoz i to na probirljiva i zahtevna tržišta.

Dodelom nagrada za najbolje domaće brendove – ova priča se ne završava. Naprotiv, tek počinje, te Vas pozivamo na saradnju kako bi zajedničkim snagama ovu opštekorisnu priču promovisali na najbolji mogući način i dali doprinos razvoju domaćih proizvoda.

Stojimo Vam na raspolaganju, ideje i predloge možete dostaviti na adresu: redakcija@privredni.rs.

Vaš Privredni.rs

Autor i urednik: Drago Delić

DOBITNICI NAGRADE „ETNOBREND 2018“

 • TIMOMED, Timomed DOO, Knjaževac – KORPORATIVNI BREND u grupi pčelarstvo i prerada meda
 • BOEMSKA POTKOVICA, Degustacioni centar Boemska potkovica DOO, Pirot – ROBNI BREND u grupi rakije, vino i ostala alkoholna pića
 • PEČENI SIR SA SLANINOM I PRUŠTOM, Poljoprivredno gazdinstvo „Miletić“, Laćisled – ROBNI BREND u grupi najbolja inovacija
 • HELJDINO BRAŠNO, AgroZlatar, Nova Varoš – ROBNI BREND u grupi žitarice i proizvodi od žitarica
 • PETROVSKA KLOBASA, Poljoprivredno gazdinstvo Karolj Horvat, Bački Petrovac – ROBNI BREND u grupi meso i proizvodi od mesa
 • STARA RAKIJA, Stara rakija DOO Beograd – ROBNI BREND u grupi rakije, vino i ostala alkoholna pića
 • KOZARI, Beocapra DOO, Kukujevci – ROBNI BREND u grupi mleko i mlečni proizvodi
 • DIMLJENI KAČKAVALJ KRCINO ZLATO, Poljoljoprivredno gazdinstvo Krcić, Zlot – ROBNI BREND u grupi mleko i mlečni proizvodi
 • ŽIGON VILAMET NAMAZI, Prerada i konzerviranje voća Žigon, Stari Banovci – ROBNI BREND u grupi prerada voća i povrća
 • ZZ EURO DUO KALEM, Lazarevac kod Kruševca – KORPORATIVNI BREND u grupi proizvodnja sadnica i voća
 • ZZ PROFI AGRAR, Slatina kod Šapca – KORPORATIVNI BREND u grupi prerada voća i povrća
 • ORGANSKI VOĆNI SOKOVI I NAMAZI FRUITY, ZZ Zubin Potok – ROBNI BREND u grupi organska proizvodnja
 • VINICA PETROVIĆ, Velika Hoča – KORPORATIVNI BREND u grupi rakije, vino i ostala alkoholna pića
 • FLORIVA, Floriva DOO, Radaljevo kod Ivanjice – KORPORATIVNI BREND u grupi rakije, vino i ostala alkoholna pića
 • KOTORSKA KREMPITA, Morsal, proizvodnja kolača, Beograd – ROBNI BREND u grupi kolači i torte
 • STARI HRAST Restoran, Zvezdara, Beograd – KORPORATIVNI BREND u grupi ugostitelstvo

Dobitnici o priznanju:

Dalibor Tošić, vlasnik Degustacionog centra Boemska potkovica - Pirot

Pored drugih priznanja koje imamo, ovoj nagradi pridajemo veliki značaj, jer promoviše domaće autentične proizvode. Mi imamo dobar brend, ali ono što je nama potrebno za dobru peglanu kobasicu jeste kvalitetna sirovina. Zato apelujem na sve koji mogu da pomognu razvoj stočarstva na Staroj planini, koje je potrebno i nama i drugima. Bez dobre sirovine ne vredi ni jak brend.

Srbislav Vidojević, direktor Timomeda doo – Zaječar

Imamo dosta priznanja, nedavno smo dobili i dvadeseti po redu šampionski pekar za kvalitet na Novosadskom sajmu, ali nagrada „Etnobrend 2018“ nam je važna jer prvi put dobijamo priznanje za korporativni brend. To je potvrda da imamo dobar kvalitet proizvoda i obaveza da nastavimo kao i dosad.

Karolj Horvat, vlasnik Gazdinstva iz Bačkog Petrovca i proizvođač „petrovske klobase“

Dobio sam dosta priznanja za ovaj kulen. Nedavno sam dobio zlatnu medalju na Novosadskom sajmu, proglašen sam za apsolutnog pobednika u srednjoj kobasici u Bačkom Petrovcu. Nagrada za etnobrend godine u duhu je naše tradicije duge 250 godina.

Rade Utvić, direktor ZZ „Zubin Potok“

Čak 97 odsto proizvoda izvozimo uglavnom na tržište EU, primenjujemo standarde ISO, HACCP, nemački CERES za organske proizvode i drago nam je što nas je žiri prepoznao.