Velika i srednja preduzeća u 2018. poslovala pozitivno

Velika i srednja preduzeća u 2018. poslovala pozitivno

Arapi ulažu u Luku Novi Sad 30 miliona evra

BEOGRAD, 18.04.2019

To je danas srpskoj ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović rekao izvršni direktor "DP world" za Evropu i Aziju Rašid Abdul. Potpisivanje privatizacionog ugovora o kupovini luke planirano je za 6. maj.

foto: www.lukanovisad.rs (gornja) i www.srbija.gov.rs

Pre mesec dana jedini ponuđač za kupovinu Luke Novi Sad bila je firma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Novi vlasnik postala je kompanija “DP world”.

Danas je sa njenim predstavnicima, na čelu sa izvršnim direktorom za Evropu i Aziju Rašidom Abdulom razgovarala potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kako je saopšteno iz Vlade, oni su Mihajlovićevu izvestili o planovima koje imaju za ovu luku, a glavno što su rekli je da će u nju u narednom periodu uložiti 30 miliona evra.

Ministarka je istakla da će ovo biti najveća investicija u naš vodni saobraćaj, i naglasila da će ova kompanija imati svu potrebnu pomoć kako lokalne samouprave, tako i Vlade, u vezi sa rešavanjem svih procedura potrebnih da bi se ova investicija realizovala.

Plan je da Srbija postane multimodalno čvorište Zapadnog Balkana i da do 2021. godine povežemo Dunav i Savu sa putnim i železničkim Koridorom 10”, ukazala je ona.

Ovom prilikom, ministarka je navela da je Srbija zainteresovana za ulaganja u luke Smederevo i Beograd.

Kako je saopšteno, Abdula je rekao da je kupovina Luke Novi Sad prva investicija ove kompanije na Balkanu jer su i te kako svesni značaja koji Dunav ima u povezivanju Evrope.

Kompanija, “DP world”, ukazuje on, radi u 41 zemlji na šest kontinenata, ima više od 35.000 zaposlenih, sa godišnjim prihodom od više od četiri milijarde dolara.

Potpisivanje privatizacionog ugovora o kupovini Luke Novi Sad sa kompanijom „DP world“ planirano je za 6. maj.

Podsetimo, prodaja Luke Novi Sad već dugo vremena bila je na čekanju. Pre nego što su se Arapi krajem marta javili kao jedini ponuđači, poslednja zvanična informacija nadležnih na ovu temu pojavila se početkom februara. Tada je Ministarstvo privrede Republike Srbije objavilo Izmenu javnog poziva za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala ove firme.

Ta izmena se ticala, između ostalog, datuma dostavljanja ponuda.

Onda je, pre mesec dana, državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović rekao da će najzad biti poznato da li će luka dobiti svog vlasnika, a da se pomenuti investitor jedini javio,pa će biti otvorena finansijska ponuda.

Podsetimo, početna cena Luke Novi Sad, koja je jedina u državnom vlasništvu, bila je procenjena vrednost kompanije - 15,9 miliona evra. Međutim, nakon oglašavanja nove prodaje, početna cena je bila polovina procenjene vrednosti.