Sedam španskih firmi na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Sedam španskih firmi na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Za turističke vaučere stiglo 120.000 prijava

BEOGRAD, 24.04.2019

Kako navode iz resornog ministarstva, najtraženije destinacije za realizaciju vaučera bile su Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Sijarinska banja i Ribarska banja, dok su najveće interesovanje za ovu vrstu subvencionisanog odmora pokazali stanovnici Beograda, Leskovca, Niša, Pančeva i Novog Sada. Iz republičkog budžeta opredeljeno je u ove svrhe 600 miliona dinara.

Novi Sad foto: D.Maroš

Od kada su se pojavili, turistički vaučeri u Srbiji izazivaju veliko intrresovanje kod građana. Kako broj prijava raste, tako se i turistička privreda otvara sve više mogućnosti gde se ovaj vid pogodnosti može iskoristiti. Sve je veći broj turističkih centara, odnosno hotela i dr.smeštajjnih kapaciteta, gde se ide “na vaučere”.

To je dobro, jer prema najnovijim podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, zaključno sa tekućim periiodom, podneto je 120.000 prijava građana za subvencionisano korišćenje godišnjeg odmora u Srbiji. Kako ističu iz ministarstva, to je maskimalan broj prijava predviđen sredstvima u budžetu u 2019. godini. “Time je akcija dodele vaučera završena pre predviđenog roka što pokazuje da je ova mera podsticaja domaćeg turizma uspešno realizovana i petu godinu za redom", ukazuju nadležni.

Iz republičkog budžeta je u 2019. za vaučere izdvojeno ukupno izdvojeno 600.000.000 dinara što je više od prvobitno opredeljenih sredstava jer su zbog velikog interesovanja građana naknadno izdvojena sredstva za dodatnih 20.000 vaučera. Kako ukazuju iz ministarstva, najtraženije destinacije za realizaciju vaučera bile su Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Sijarinska banja i Ribarska banja, dok su najveće interesovanje za ovu vrstu subvencionisanog odmora pokazali stanovnici Beograda, Leskovca, Niša, Pančeva i Novog Sada.

Kada je reč o starosnoj dobi, među građanima zainteresovanim za korišćenje vaučera najviše je bilo penzionera (55,5 odsto), zatim slede zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara (32,7 odsto) i nezaposlena lica (10,5 odsto). Što se tiče vremena trajanja “aranžmana”, iz ministarstva kažu da su prijave za korišćenje vaučera u iznosu od 5.000 dinara podnosili građani za odmor u trajanju od minimum pet noćenja u ugostiteljskim objektima izvantur opštine korisnika vaučera, odnosno prebivališta. Kako je saopšteno, u prošloj godini je podeljeno 100.000 vaučera, a 2017. godine 91.907, što pokazuje da interesovanje građana za ovu akciju raste iz godine u godinu.