Zbog krize sa taksama stanovništvo na Kosovu i Metohiji ostaje bez hrane

Zbog krize sa taksama stanovništvo na Kosovu i Metohiji ostaje bez hrane

Zrenjaninci od septembra dobijaju zdravu pijaću vodu?

ZRENJANIN, 26.06.2019

To je danas najavila premijerka Srbije Ana Brnabić tokom obilaska postrojenje za prečišćavanje vode. Podsetimo, pogon prečistača vode u Zrenjaninu u aprilu je, nakon četiri meseca rada, stao zbog nakupljenog mulja i nečistoće u filteru. "Poslednji rok koji je dat je od 15. do 20. juna, ali zbog nekih membrana, opreme, sad je taj rok opet produžen na 10. jul” , kaže Brnabić. Nenad Obradović, direktor Sinerteka je poručio da ako postrojenje ne proradi do jeseni, onda postoji sistemski problem koji nije lako rešiti.  Prema njegovim rečima, njima je najviše u interesu da pogon počne da radi, jer su investirali ogroman novac i da što pre počnu da naplaćuju svoju uslugu. Gradonačelnik Čedomir Janjić je ocenio da je sramota da Zrenjaninci nemaju zdravu vodu za piće. “Rokovi su pomerani, voleo bih da čujem datume kada ćemo pustiti vodu i kada ćemo na svaka dva sata raditi analize, a zatim i da zabrana korišćenja vode bude ukinuta”, rekao je Janjić. On je obećao rešenje problema sa vodosnabdevanjem i zaa 22 sela u okolini grada.

Screenshot sa sajta Grada Zrenjanina

Grad Zrenjanin godinama muku muči sa jednom elementarnom stvari – pijaćom vodom. Samo građani ovog banatskog mesta znaju koliko im je svakodnevni život zbog toga bio otežan, koliko su se nadali pa razočaravali u više puta najavljivano rešenje ovog problema, koje je na kraju prividno urađeno. Sudeći po današnjim vestima, njihovim mukama je došao kraj.

Naime, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premeijerka Ana Brnabić boravila je danas u Zrenjaninu gde je obišla postrojenje za prečišćavanje vode i sa predstavnicima lokalne vlasti razgovarala o rešavanju problema u vodosnabdevanju tog grada.

Na sastanku Brnabić sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem, predstavnicima investitora i građana, zaključeno je da bi Zrenjaninci u septembru konačno mogli da dobiju zdravu pijaću vodu. Da bi to bilo tako, potrebno je da do tada budu sprovedene analize, a tokom isporuke koja će ponovo početi sredinom jula, da pokažu da je voda ispravna.

Podsetimo, pogon prečistača vode u Zrenjaninu u aprilu je, nakon četiri meseca rada, stao zbog nakupljenog mulja i nečistoće u filteru. Predsednica Vlade je istakla da je ovo lokalno pitanje, ali da je Vlada Srbije iz tekuće budžetske rezerve izdvojila novac kako bi ovo postrojenje počelo da radi. Izmenili smo i zakon da bi investitor mogao da počne da prečišćava vodu. Poslednji rok koji je dat je od 15. do 20. juna, ali zbog nekih membrana, opreme, sad je taj rok opet produžen na 10. jul” , kaže Brnabić. Premijerka je ukazala da je baš zbog dodatnih produženja rokova odlučila da dođe u Zrenjanin, da čuje sva pitanja koja predstavnici građana imaju da postave i njoj i investitorima i predstavnicima ministarstava.

Predstavnik građana Aleksandar Jankov, lokalni odbornik pokreta Dosta je bilo Aleksandar Korovljev i lokalni novinar Bojan Pavić pitali su investitora, predstavnika Grupe Zilio, da li je realno da građani, nakon testiranja vode u julu i posle još mesec dana ispitivanja kvaliteta, u septembru mogu očekivati isporuku zdrave pijaće vode. “Ako do tada postrojenje ne bude radilo onako kako je planirano, onda zaista imamo sistemski problem, koji nije lako rešiti”, poručio je Nenad Obradović, direktor Sinerteka. Prema njegovim rečima, njima je najviše u interesu da pogon počne da radi, jer su investirali ogroman novac i da što pre počnu da naplaćuju svoju uslugu.

Kako stoji u saopštenju na sajtu Grada Zrenjanina, suvlasnik, Oliver Zeveđi rekao da su bankarske garancije još jedan od razloga zbog čega moraju biti brzi.

Kod ove priče postoji jedan “problem”, Niame, fabrika u gradu pijaćom vodom će snabdevati samo građane Zrenjanina. Zato je Brnabić postavila pitanje da li će i za žitelje 22 sela opštine Zrenjanin, takođe, biti obezbeđena pijaća voda.

Na toj joj je Janjić odgovorio da se trenutno o tome radi studija. “Koji god model da bude u pitanju, lokalna vlast će uraditi sve šta treba da i građani u 22 sela u okolini Zrenjanina dobiju zdravu pijaću vodu”, obećao je prvi čovek ovog grada u Banatu.

Janjić je, kako je navedeno na sajtu Grada Zrenjanina, podsetio da se problem pijaće vode bezuspešno rešava od 1979. godine, a da je novo postrojenje za prečišćavanje vode pušteno u probni rad najpre 2017. godine, kao i da je rad obustavljen zbog problema oko garancija i različitih tumačenja ministarstava. Kazao je, između ostalog i da je postrojenje ponovo pušteno u rad krajem 2018., ali da je zbog tehničkih problema prestalo sa radom posle četiri meseca.

On je ocenio da je sramota da Zrenjaninci nemaju zdravu vodu za piće. Rokovi su pomerani, voleo bih da čujem datume kada ćemo pustiti vodu i kada ćemo na svaka dva sata raditi analize, a zatim i da zabrana korišćenja vode bude ukinuta”, rekao je Janjić. On je istakao da će problem snabdevanja zdravom pijaćom vodom biti rešen i kada su u pitanju stanovnici naseljenih mesta, kao i da se 1.100 kilometara vodovodne mreže u gradu ispira kako bi, kada počne isporuka vode iz novog postrojenja, voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta u svim delovima grada.