Švajcarski konditor ulaže 50 miliona evra u fabriku u Novom Sadu

Švajcarski konditor ulaže 50 miliona evra u fabriku u Novom Sadu

Stari kukuruz skuplji od novog

NOVI SAD, 21.09.2019

Cena kukuruza prošlogodišnjeg roda na Produktnoj berzi se kretala u rasponu od 14,00 do 14,50 dinara za kilogram, dok se novi s isporukom u oktobru kretao oko 13,70 dinara bez PDV-a. Izostalo trgovanje pšenicom, a soja se prodavala za 35,40 dinara. Nizak obim prometa glavno obeležje trgovanja.

 

Radoslav Prlja, Produktna berza

Nizak obim trgovanja na novosadskoj Produktnoj berzi je nastavljen i ove sedmice. Ukupan promet na Produktnoj berzi za ovu nedelju je iznosio 547 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 10.780.000,00 dinara.

Cena kukuruza prošlogodišnjeg roda se kretala u cenovnom rasponu od 14,00 do 14,50 din/kg bez PDV-a. Ugovori za kukuruz roda 2019. godine sa isporukom u oktobru zaključivani su po cenama od 13,70 dinaraq bez PDV-a. Krajem nedelje potražnja za kukuruzom novog roda je bila po nešto višim cenama od zaključenih, što ukazuje na rast cena ove žitarice.

Pšenica je ove nedelje izostala iz trgovanja na organizovanom robno-berzanskom tržištu. Na osnovu ponude i potražnje za hlebnim zrnom, možemo reći da se pšenica zadržala prošlonedeljni cenovni nivo od 17,20 dinara bez PDV-a.

Soja novog roda 2019. godine je trgovana po jedinstvenoj ceni od 35,40 dinara bez PDV-a, (38,94 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena soje je viša za 1,14 odsto.

Suncokret je trgovan po jedinstvenoj ceni od 31,00 dinara (34,10 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena je ostala nepromenjena.

Sojina sačma sa 44 odsto proteina je realizovana po ceni od 42,50 dinara (51,00 din/kg sa PDV-om).

MARS (evropska agencija za monitoring useva) je smanjio svoje predviđanje prinosa kukuruza u EU na 7,63 tone po hektaru, što je 3,8 odsto niže u odnosu na prošlomesečnu procenu od 7,93 tone po hektru. Vrelina i nešto suše smanjili su prinose u jugoistočnoj Evropi, i centralna i zapadna Evropa imaju loše uslove. Posle suše usevi su „značajno kompromitovani“ u delovima Francuske, Nemačkoj, zapadnoj Poljskoj i Češkoj. Predviđanje je takođe sniženo za Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku, u odnosu na prethodna visoka očekivanja. Takođe, tenzije u Persijskom zalivu, posle napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, početkom nedelje su dovele do skoka cene sirove nafte u Evropi i SAD. Cena je početkom nedelje zabeležila nagli rast, da bi tokom ostatka nedelje imala silazni trend usled oporavka proizvodnje. Ovaj rast povlačio je proizvode vezane za energiju.

Berzanski indeks PRODEX je na dan 19.09.2019. godine bio na nivou od 196,36 što predstavlja rast od 0,25 indeksnih poena.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica (decembarski fjučers) je poskupela 0,91 odsto, a kukuruz (decembarski fjučers) je poskupeo 1,47 odsto. Stanje useva na južnoj hemisferi uticalo je na kretanje cene pšenice. Dobre nedeljne izvozne prodaje kukuruza u SAD uticale su na kretanje cene te robe. U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja (novembarski fjučers) je pojeftinila 0,27, a sojina sačma (oktobarski fjučers) je pojeftinila 1,81 odsto. Neizvesnost daljih kineskih kupovina američke soje uticala je na kretanje cene te robe. U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 1,33, a kukuruz je poskupeo 0,77 odsto.