U Srbiji trenutno ima 4.500 deponija, uglavnom pored reka i jezera

U Srbiji trenutno ima 4.500 deponija, uglavnom pored reka i jezera

Radovi na izgradnji industrijskog parka u Borči počinju do kraja godine

BEOGRAD/PEKING, 24.04.2019

Kako je nakon popisivanja tri sporazuma sa kineskom kompanijom CRBC u Pekingu izjavio ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, gradnja će imati tri faze a koštaće ukupno više od 300 miliona evra.

foto: www.srbija.gov.rs

U srpskoj državnoj delegaciji koja se nalazi u poseti Pekingu nalazi se, između ostalog, i ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, potpisao danas tri sporazuma sa kineskom kompanijom CRBC, kojima se stiču uslovi za početak radova na srpsko-kineskom industrijskom parku u Borči.

Konkretno, radi se o Ugovoru o razvoju projekta, Ugovoru o osnivanju zajedničke kompanije, kao i Poslovnom planu srpsko-kineskog industrijskog parka, koji će se prostirati na 320 hektara u Borči. Ministar Popović je očekuje da će radovi na izgradnji parka otpočeti do kraja ove godine. Prema njegovim rečima, gradnja će imati tri faze a koštaće ukupno više od 300 miliona evra.

Kako on objašnjava, u parku će biti građeni industrijski i poslovni objekti, a, pored tradicionalnih grana privrede, akcenat će biti stavljen na razvoj inovacija i visokih tehnologija.

"Želimo da u Beograd privučemo visokotehnološke kompanije iz Kine i celog sveta. Više od 40 kineskih kompanija pokazuje spremnost da u našem industrijskom parku započne proizvodnju. Očekujemo da će tamo raditi više od hiljadu kompanija različitih profila, koje će zaposliti 10.000 ljudi", rekao je ministar.

Popović ukazuje da realizacijom projekta izgradnje srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči, Srbija postaje jedan od ključnih tehnoloških partnera Kine u okviru inicijative ”Pojas i put”.

"Pored toga što dugoročno učvršćuje našu bilateralnu saradnju sa Kinom, ovaj projekat doprinosi podizanju kapaciteta Srbije u oblasti inovacija, IT i digitalne ekonomije u globalnim okvirima, a utiče i na ostanak mladih inženjera i naučnika u Srbiji", rekao je Popović.

Inače, Popović  i ministar za nauku i tehnologije Kine Vang Zigang saopštili su danas da će  Srbija na jesen organizovati ministarsku konferenciju o inovacijama.